Успоредно със старта на новия футболен сезон в английската Висша лига, редица отбори показаха, че с удоволствие използват новите технологии, които могат да им дадат предимство пред противниците.

Уест Бромич Албиън е един от тези клубове, които използват технологията в опит да развият играта си. Те записаха второто си най-добро класиране в ерата на Висшата лига, завършвайки 10-ти миналия сезон.

Тимът използва системата „Catapult Sports 'OptimEye S5”, в която има дузина индивидуални сензори, вградени в тренировъчната жилетка на играча. Тя обикновено отчита до 1000 различни параметъра в секунда, в реално време, което осигурява наблюдение на кондиционната форма.

"Получаваме много различна тренировъчна информация за движението на играча по време на заниманията - относно разстоянията, които се покриват, скоростта, която се достига, броя промени в посоките, ускоренията и намаляването на темпото в рамките на тази тренировка. Системата следи движенията на играчите с абсолютна прецизност, като използва локална система за позициониране, която за разлика от GPS, работи на база предварително подадена информация за дадения стадион. Този приемник е свързан със сензорите на играча по тялото, като данните достигат до треньорския щаб в реално време", коментира Матю Грийн - кондиционен треньор на УБА.

"Имаме лаптоп и приемник, по време на сесията. Това означава, че докато играчите тренират и се движат, тази информация достига при нас на живо в същото време и така виждаме активността на играча. Тъй като разликата в грешките между отборите в елита на английския футбол често е много малка, аналитичните показатели за постигането на ново измерение в тактиката се възприемат дори от най-големите традиционалисти сред играчите. Всеки мениджър, работещ във Висшата лига трябва да разбере, че тази информация е налична и да бъде отворен към нея, за да я възприеме. Мисля, че днес и в тази епоха съвсем малко мениджъри ще изберат напълно да пренебрегнат тези данни, защото те очевидно дават една обективна информация. Освен че помага на отборите за тяхното игрово представяне, системата може и да идентифицира риска от контузии на всеки играч, както и да помогне при рехабилитацията.

И докато системата в момента се използва само по време на тренировките, Грийн смята че бъдещите версии на устройството несъмнено ще са достатъчно привлекателни, за да бъдат вградени във футболните фланелки, давайки на треньорите възможност за анализ, дори по време на официалните мачове.

Системата все още се развива, но ще видите, че тя ще се превърне в нормална част от екипировката за мачовете. Тази еволюция би означавала, че данните ще са на разположение на треньорите в реално време. Така ще може да се вземат по-добри решения, дали футболистът е готов да играе и каква е степента му на умора по време на мача.

Системата „Catapult” се използва и от други футболни отбори от Висшата лига, включително Челси, Уест Хям и Тотнъм. Въпреки това наскоро бе пусната и потребителска версия, наречена „PlayerTek”, за футболисти аматьори, за да могат и те да сравняват представянето си с приятели и съотборници.