Арсенал припомни красивото си лице на феновете си срещу най-удобния си съперник във Висшата лига. "Артилеристите" спукаха от бой клетия Евертън като домакини, като разгромяващото 5:1 беше най-малкото изражение на резултата, с което си тръгнаха победителите. 

"Карамелите" са отчайващи срещу този съперник от създаването на Висшата лига и нямат победа в Северен Лондон вече над 20 години. И серията явно ще продължи. А "топчиите" зарадваха феновете си с действията на старите и новите си герои. 

Хеттрик записа Аарън Рамзи, с което стана 20-ият футболист на Арсенал с такова постижение в Премиършип. Хеттрик от асистенции пък записа новото попълнение Хенрих Мхитарян, за когото това беше дебют като титуляр с червения екип. 

Запомнящ се дебют направи и най-скъпата покупка на лондончани в историята им Пиер-Емерик Обамеянг, който вкара четвъртото попадение за тима си, макар да беше няколко метра в засада. Капитанът Лоран Кошчиелни също се отличи с гол, а почетното попадение за Евертън отбеляза Доминик Калвърт-Люин, но това беше твърде, твърде малко за хората на Сам Алърдайс. 

Мачът започна във вихрено темпо и пред вратата на гостите се изви истинска буря от самото начало. По-малко от 20 минути след първия съдийски сигнал домакините вече водеха с класика и на всички беше ясно, че този мач отива към разгром. 

Началото на головата серия сложи Аарън Рамзи в 6-та минута, когато беше оставен непокрит във вратарското поле и след точно подаване на Мхитарян прониза мрежата за 1:0. А защитата на съперника го гледаше безучастно. 

В 14-та минута преднината на Арсенал беше удвоена. Тогава Месут Йозил центрира от корнер, Шкодран Мустафи отклони към метър пред голлинията и там Лоран Кошчиелни прониза мрежата за втори път. 

В 19-та минута всичко в този мач приключи. Тогава дори незабележимият в този мач Алекс Иуоби направи асистенция за Аарън Рамзи и той с удар от дистанция, който се отклони в крак на защитник, за да затрудни вратаря Джордан Пикфорд, оплете топката в мрежата за 3:0. 

Гостите изглеждаха жалко и всички се питаха само още колко попадения ще инкасират. Пиер-Емерик Обамеянг изпусна няколко положения, едното от които беше сам срещу вратаря, а Мхитарян също не успя да се разпише. 

Но трагичната игра на мърсисайдци продължи и те нормално инкасираха и четвърти гол, макар той да беше нечестен. В 37-та минута Хенрих Мхитарян изведе Пиер-Емерик Обамеянг зад защитата и габонецът с прехвърлящ удар направи 4:0. Но той беше над метър в засада. 

А до почивката трагедията можеше да е още по-тежка за гостите. В 40-та минута Начо Монреал тресна горната греда и в крайна сметка почивката дойде при "само" 4:0 за "артилеристите". Но останаха и още попадения за след подновяването на играта. 

Умар Ниясе изпусна да намали за мърсисайдци в 52-та, като от вратарското поле тресна гредата. При ситуацията пострада и вратарят Петър Чех, който няколко минути след това беше заменен. Но не и преди да инкасира гол в мрежата си. 

Това се случи в 64-та минута, когато влезлият малко преди това Доминик Калвърт-Люин се разписа с глава след центриране на Куко Мартина и отбеляза поне почетно попадение за гостите от Ливърпул. 

Но и това не беше всичко в този мач. "Карамелите" натискаха в тези минути и пропиляха няколко шанса, но бяха наказани за пореден път. В 74-та минута Аарън Рамзи оформи хеттрика си, като се разписа след асистенция на Хенрих Мхитарян, който пък оформи хеттрик от асистенции. 

Това вече беше наистина последното интересно положение в мача и при резултат 5:1 дойде и последният съдийски сигнал, узаконил погрома в полза на "артилеристите". Така Арсенал спечели 13-та си победа и вече имат 45 точки в актива си, на три зад петия Тотнъм. Евертън си крета в средата на таблицата с 31 точки.