Една от скъпите летни покупки на Ливърпул – полузащитникът Наби Кейта каза, че Висшата лига на Англия не прилича на никое друго първенство, в което е играл. Въпреки този факт гвинеецът изрази готовност да направи опит и да подобри всичките си лични рекорди именно с екипа на „мърсисайдци”.

Бившият ас на РБ Лайпциг моментално намери титулярно място в състава на Юрген Клоп, като бе на пейката единствено при трудната победа над Лестър с 2:1 в четвъртия кръг. В мача на „Кинг Пауър Стейдиъм”, в който халфовата линия на „червените” не се представи на висота, именно 23-годишният Кейта бе избран да се появи на смяна.

„Трябва да се каже, че Висшата лига е едно много тежко първенство”, коментира играчът, който облече фланелката с култовия №8 (останал неизползван след напускането на Стивън Джерард през 2015-а). „Много съм мотивиран от факта, че играя в нея. Това е една атрактивна позиция, но много хора ми казаха, че чуждестранните футболисти, които идват в Премиършип, имат нужда от време, за да се интегрират предвид обстоятелствата.”

„Така че да играеш във Висшата лига може да се окаже изключително трудно. Аз обаче съм силно мотивиран да се справя, не само заради мен и моите съотборници, а и заради клуба. Всички ми оказват голяма подкрепа, а аз давам всичко от себе си, за да вникна бързо в обстановката.”

„Конкуренцията за позиции в халфовата линия е нещо, което би било от полза за отбора. Очевидно треньорът ще взима решенията, а аз съм сигурен, ще всеки път ще залага на най-добрите играчи. Така всеки има стимул да дава максимума от себе си през сезона.”

Кейта беше доста редовен голмайстор за РБ Лайпциг и Залцбург, като в четирите си сезона в двата отбора отбеляза общо 37 гола. Той все още чака своето първо попадение за Ливърпул, като настоя, че отборният успех е преди всичко останало. „Първо и преди всичко, бих искал да подчертая, че съм отборен играч и първо винаги мисля за доброто на отбора. Висшата лига е много различна от всички първенства, в които съм играл, всички знаят, че не е лека, но ще направя всичко по силите си, за да подобря своите лични рекорди. Просто съм от този тип хора, които си мислят, че щом в предния сезон са вкарали 8 гола, през този трябва да отбележат най-малко 9. Точно такава е моята настройка”, завърши Кейта.