Футболните фенове обичат приказките. Независимо дали е израстването на Борнемут от Лига 2 до Висшата лига, дали спечелването на европейската титла от Гърция през 2004 г. или невероятната история с титлата на Лестър от миналия сезон. Такива истории винаги се забелязват. И макар израстването на Бъртън Албиън да не донесе толкова голямо внимание, то също е невероятно.

Само на 30 мили или около 50 км от стадиона на Лестър "Кинг Пауър", Бъртън Албиън имаше сходно изживяване в Лига 1. Новак в дивизията, на който всички определяха смела битка за оцеляване, Бъртън изненада всички. И постигна повече отколкото дори в клуба очакваха.

"Пивоварите" завършиха на второ място само на 2 точки зад шампиона Уигън и взеха директна промоция за Чемпиъншип. За първи път в своята история Бъртън ще играе във второто ниво на английския футбол.

Влязъл във Футболната лига едва през 2009 г. Бъртън не е първият тим, който има такова бързо израстване. Борнемут, за който споменахме, също имаше своята история и от дъното на Лига 2 през 2009 г., сега е във Висшата лига. За разлика от "черешките", Бъртън нямат руски милионер за собственик. "Пивоварите" залагат на бавен и сигурен възход с това, с което разполагат и ролята на местните в клуба е огромна.

Бен Робинсън, президентът на Бъртън Албиън, е местен, който е фен на клуба в по-голямата част откакто е основан през 1950 г. Неговият бизнес нюх беше изключително полезен за Бъртън, който се изкачи нагоре по стълбицата, без да рискува финансова криза. Робинсън не се страхува да инвестира, но го прави само с идеята за доброто на клуба.

Робинсън също така има око за мениджърите. През октомври 1998 г. той си осигури услугите на Найджъл Клъф. Това се оказа крайъгълен камък за израстването. Клъф остана в клуба 10 години, като го изкачи до футболната лига, преди да се премести в Дарби Каунти през януари 2009 г. Следващите 3 мениджъра на Робинсън показаха вярата в младите – Пол Пескисолидо, Гари Роует и Джими Флойд Хасълбенк.

След като осигури промоция в Лига 1, бившия нападател на Челси си извоюва място в КПР и Робинсън трябваше да запълва празнината. И той отново се обърна към Наюджъл Клъф.

18 години след първия си мач начело на Бъртън, Клъф се готви за своя мач №736 в Албиън и 27-и от втория му престой, който започна през декември. Първият мач в историята на "пивоварите" в Чемпиъншип е днес срещу Нотингам Форест, клуб, с който фамилия Клъф е толкова обвързана.

Албиън остава спокоен относно трансферните дела. С изключение на няколко сделки от това лято, трансферният рекорд на клуба беше 20 000 паунда! Стадион "Пирели" събира по-малко от 7000 зрители, но се пълни до край, което е съвсем различно отпеди 18 г. когато Бъртън играеше през 500 зрители в Саутърн Премиър Лийг.

Бъртън може да няма суперзвезди и да не вкарва много голове, но те намериха своя начин да се развиват. И постигнаха своята приказка. Сега един малък клуб ще се бори с имена като Астън Вила, Нюкасъл, Лийдс, Нотингам. А кой знае дали приказката няма да продължи още!