Ливърпул записа 12-ата си победа през сезона в Премиършип, след като надделя много, много трудно при визитата си на Кристъл Палас с 2:1 на „Селхърст Парк”. Садио Мане даде аванс на гостите в 48-ата минута, но Уилфрид Заха изравни в 81-ата, за да може Роберто Фирмино да донесе на практика успеха за тима на Юрген Клоп в южен Лондон.

Мърсисайдци трябва да са много доволни от развоя, след като гол на Томкинс в края на първото полувреме бе отменен след намесата на ВАР, а също така Кристъл Палас може да бъде окачествен като единственият отбор досега от Висшата лига, който наистина се противопостави, и то успешно на европейския клубен шампион.

Така Ливърпул вече има актив от 37 точки, запазвайки разликата от втория Лестър Сити, който е с 29. Кристъл Палас, от своя страна, остана на 14-ата позиция с 15 точки.

Мохамед Салах остана на пейката, след като продължава да го мъчи травмата в глезена, а Алекс Окслейд-Чембърлейн влезе в до Фирмино и Мане. Анди Робъртсън се бе възстановил от травма като на египтянина и бе вляво на защитата, а до Ван Дайк застана Деян Ловрен.

Рой Ходжсън подреди "орлите" в 4-3-2-1 схема, като триото в офанзивен план бе изградено от Аю, Таунзенд и Заха, докато Лука Миливойевич и МакАртър и Куяте бяха в средата на терена.

Мърсисайдци стартираха по-настъпателно срещата в Южен Лондон, но не успяха да отправят удар, който да затрудни сериозно Гуаита в първите минути на срещата. В деветата минута гостите създадоха скоростно нападение по земя отдясно, а Фирмино центрира остро по земя, но Томкинс изби пред крака на Садио Мане.

Постепенно Палас започна да дава отпор на съперника си и да владее малко повече топката в Лондон. Домакините обаче трудно съумяваха да стигнат до удар посока вратата на Алисон, като най-деен в опитите си бе Лука Миливойевич. Домакините имаха феноменален шанс да открият резултата в 17-ата минута. Тогава Шейку Куяте центрира отдясно за Джордан Аю, който бе изпуснат от Александър-Арнолд и стреля, но не намери очертанията на вратата на Ливърпул. Миг по-късно Фабиньо даде прехвърлящ пас, елиминирайки високата линия на защитата на Палас, а Садио Мане изскочи зад отбраната, но не отигра добре топката и Гуаита улови.

В 24-ата минута домакините изпълниха свободен удар, а Миливойевич достави за Томкинс, който стреля с глава, но неточно и над гредата на Алисон. Миг по-късно пък той се намеси решаващо, след като спря остро подаване отляво на Робъртсън към Фирмино, който щеше да засече в домакинската врата.

В 38-ата минута Ван Дайк бе намерен след ъглов удар и стреля с глава към втора греда, където бе Фирмино, но Висенте Гуаита с брилянтна намеса спря бъдещ удар на бразилския №9 на Ливърпул. Кристъл Палас откри резултата в 43-ата минута. Тогава Лука Миливойевич центрира отляво, а Вайналдум отклони топката с глава, а Томкинс засече и вкара. След намесата на ВАР обаче се видя, че Деян Ловрен е бил изблъскан от Джордан Аю и реферът отмени попадението.

Джордан Хендерсън намери прекрасно Садио Мане в 48-ата минута, но сенегалецът не успя да намери очертанията на вратата на Палас и шутира встрани от левия страничен стълб на Гуаита. Натискът на „червените” даде резултат и в 49-ата минута Садио Мане се реваншира за пропуска си. Андрю Робъртсън и Фирмино комбинираха, а левият бек центрира, а топката попадна у Мане. Той стреля, а Гуаита се намеси с една ръка, но топката пое към дясната му греда и след докосване в лявата се оплете в мрежата му.

Андрюз Таунзънд отправи топовен удар в 52-ата минута към вратата на Алисон Бекер, ала бразилският страж авторитетно изби топката в ъглов удар. Попадението на гостите донякъде смути настроението в играта на Кристъл Палас, който обаче стигна до няколко положения пред вратата на Алисон Бекер, но не толкова опасни и сериозни. След малко повече от час игра Мане и Ловрен се разминаха на двете греди след центриране от ъглов удар на Александър-Арнолд, но втори гол за тима на Юрген Клоп не последва.

Роберто Фирмино имаше страхотен шанс да удвои резултата в 65-ата минута, след като остана един срещу един с испанския страж Гуаита, който с брилянтна намеса изби топката в ъглов удар. В 73-ата минута Джефри Шлуп отправи много опасен удар от средна дистанция към вратата на Ливърпул, но топката премина встрани.

38 снимки

В 78-ата минута влезлият като резерва и бивш нападател на Ливърпул - Кристиан Бентеке, стреля със задна ножица, но за сетен път топката профуча край страничния стълб на Алисон. В 81-ата минута Кристиан Бентеке намери Уилфрид Заха в наказателното поле на гостите, а той с финт излъга Андрю Робъртсън и с плътен удар с десния крак матира Алисон Бекер.

 Ливърпул отново излезе напред в резултата в 85-ата минута. Тогава Ван Дайк засече от корнер, но МакАртър спря кълбото и изчисти, но в краката на Фирмино, който отблизо я прати в мрежата на Гуаита – 2:1. 

Уилфрид Заха изпусна стопроцентово положение в добавеното време. Лука Миливойевич намери Заха в наказателното поле, който бе забравен от защитата на гостите и той овладя топката. Последва удар, който вместо да попадне във вратата на Алисон Бекер, то топката спря на втория етаж на трибуната на „Селхърст Парк”.

Стартовите състави на двата отбора:

Кристъл Палас: Висенте Гуаита – Джо Уорд, Гари Кейхил, Джеймс Томкинс, Патрик Ван Аанхолт – Лука Миливойевич, Шейку Куяте, Джеймс МакАртър – Андрюс Таунзенд, Уилфрид Заха – Джордан Аю

Мениджър: Рой Ходжсън

Ливърпул: Алисон Бекер – Трент Александър-Арнолд, Деян Ловрен, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Джорджинио Вайналдум, Джордан Хендерсън – Алекс Окслейд-Чембърлейн, Роберто Фирмино, Садио Мане

Мениджър: Юрген Клоп