Промените в световния футбол могат да вземат нов обрат, пише британският таблоид Сън. След сериозния провал на идеятата за европейска Суперлига, която бе обявена в неделя вечер, но почти се разпадна само 48 часа по-късно, сега английската преса говори за нов възможен формат, но на местно британско ниво - грандовете на шотландския футбол Рейнджърс и Селтик да се присъединят в една новосформирана Премиър лига, която да включва само 18 отбора. 

Предполага се, че подобен вариант може да увеличи телевизионната аудитория и интереса към първенството, а освен това има голяма вероятност да бъде подкрепено от ФИФА и УЕФА, които вече на няколко пъти са изразявали положително мнение за подобен тип трансгранични лиги, както и от британското правителство. 

От няколко години насам подобно предложение има и на Континента, където Белгия и Нидерландия също са изразявали свои идеи за обединение на двете първенства. 

Футболът е сериозно засегнат от пандемията от COVID-19 и клубовете продължават да търсят различни варианти за трансформиране на турнирите с цел привличане на по-голям зрителски интерес, както и по-стабилни формати, които да носят и по-големи приходи. 

Подобна идея за присъединяване на Селтик и Рейнджърс към Премиър лийг не е нова, такива предложения във Великобритания има още от средата на 90-те години, но до този момент никога не са се осъществявали.