Офертата на държавния фонд на Саудитска Арабия за придобиване на собствеността върху един от най-популярните клубове на Острова Нюкасъл се следи много внимателно от всички, но дори и да успее, малко вероятно е петродоларите да превърнат клуба от Висшата лига в топ-гигант в близко бъдеще.

Перспективата на саудитската оферта подхранва надеждите за скок до върха, а феновете намериха аналогия с успеха на Манчестър Сити, чиито собственици са от Обединените арабски емирства.

Група, създадена от британската финансистка Аманда Ставели, е водещият преговарящ, като тя ще вложи 80% инвестиция от саудитския фонд, а 10-процентово участие ще има от братята-милиардери Дейвид и Саймън Рубен. Така общата оферта за 300 милиона паунда трябва да накара британския бизнесмен Майк Ашли да се раздели със свраките.

Със сигурност феновете на Нюкасъл трябва да са наясно, че инвестициите няма да бъдат като тези в Сити, а по-скоро клубът ще има повече стабилност, смятат анализаторите. И първата стъпка ще бъде утвърждаването в битката за местата в Европа.

Предложението се сблъска вече с някои ранни пречки и перспективата за присъединяването на капитали от Саудитска Арабия към английски топ-клуб е осъдена от групи за защита на човешките права.

В допълнение към това Саудитска Арабия има дългогодишен спор с катарската компания BeInSport относно твърденията за саудитска толерантност към пиратските-канали, които излъчват на територията на Кралството спорт и новини.

Дори и да се изповяда сделката, тя трябва да бъде одобрена от редица институции. На първо място ще се проверява прозрачността. Инвеститорите, които искат да станат собственици на английски професионални клубове, трябва да покажат, че нямат наказателна присъда за измама, не са в несъстоятелност и не им е било забранено да изпълняват функциите на директор на компания в спортния бизнес.

Нюкасъл е много популярен отбор в Северна Англия, феновете се славят като изключително верни и постоянни на стадиона, но тимът не е печелил титлата от 93 години, за последно през 1927-а година. Купата на Англия пък е била прибрана за последно през 1955-а година.