Отборът на Нюкасъл нанесе първа загуба на Арсенал от началото на сезона. „Свраките”се наложиха с 1:0 на своя „Сейнт Джеймсис Парк”, а единствения гол в срещата вкара Антъни Гордън. Попадението на нападателя обаче ще се дискутира дълго време.

Гордън се разписа в 62-ата минута, но голът му породи сериозни дискусии. Попадението му бе дълго разглеждано с помощта на ВАР за три различни провинения. Първо имаше съмнения, че топката е напуснала терена преди тя да бъде центрирана в наказателното поле. След това реферите разглеждаха ситуацията за евентуално нарушение в нападение на Жоелинтон, а след това и за засада.

В крайна сметка обаче съдиите не видяха проблем и в трите случая и признаха гола на Гордън.  

Gulliver/GettyImages
44 снимки

Първото интересно положение пред една от двете врати дойде в шестата минута, когато последва опасно центриране в наказателното поле на гостите. Шон Лонгстаф прати топката в опасна зона в пеналтерията, където Рая обаче внимаваше, излезе и боксира коженото кълбо, предотвратявайки опасността за своя тим.

Постепенно тимът на Микел Артета успя да изнесе играта в половината на Нюкасъл и създаде няколко интересни положения пред вратата на Ник Поуп. Гостите изпълниха няколко поредни корнера, които обаче не затрудниха особено стража на домакините.

Малко преди да измине половин час игра, домакините стигнаха до свободен удар пред наказателното поле на лондончани. След разиграването топката бе центрирана пред Рая, където отбраната на Арсенал не действа особено добре. Футболист на Нюкасъл успя да играе с топката и да я насочи към Калъм Уилсън, който стреля опасно, но над вратата. В крайна сметка страничният рефер сигнализира за засада при центрирането в пеналта.

През втората част играта на двата тима не се промени особено. Приоритет за двата тима по-скоро бе да не допуснат гол, отколкото да предприемат някакви рискове в предни позиции. В 62-ата минута Деклан Райс имаше възможност да стреля с глава, след като отбраната на домакините не успя да изчисти добре топката. След удара на Райс обаче, тя премина покрай вратата.

Статувкото в мача бе счупено в 64-ата минута, когато Нюкасъл поведе с доста противоречив гол на Антъни Гордън. След центриране отдясно, топката почти напусна пределите на терена, но в крайна играч на домакините успя да я запази в игра. Последва подаване към Жоелинтон в пенталта, той не успя да отправи удар с глава, но събори Габриел Магаляеш. След като топката се отклони от Жоелинтон, тя попадна в Антъни Гордън, който от два метра я прати безпроблемно в мрежата.

Последва дълго разглеждане на гола с ВАР за три отделни ситуации. Първо за това дали топката бе напуснала терена при първото подаване, след това за нарушение на Жоелинтон срещу Габриел и за засада на Гордън. И в трите случая обаче, ВАР реферите отсъдиха в полза на „свраките” и така голът бе зачетен.

В оставащите моменти до края на мача Нюкасъл се прибра дълбоко в своята половина, за да пази крехката си преднина. Въпреки надмощието на Арсенал обаче, „артилеристите” така и успяха да стигнат до чиста ситуация пред Ник Поуп.

FT НЮКАСЪЛ – АРСЕНАЛ 1:0

1:0 Гордън 64'

11-ти кръг, Висша лига

Стадион: „Сейнт Джеймсис Парк”

Рефер: Стив Атуел

Нюкасъл: 22 Поуп, 2 Трипиър, 6 Ласелс, 5 Шeр, 33 Бърн, 39 Гимараеш, 26 Лонгстаф, 7 Жоелинтон, 24 Алмирон, 9 Уилсън, 10 Гордън

Мениджър: Еди Хау

Арсенал: 22 Рая, 4 Уайт, 2 Салиба, 6 Магаляеш, 18 Томиясу, 41 Райс, 20 Жоржиньо, 29 Хаверц, 7 Сака, 14 Нкетия, 11 Мартинели

Мениджър: Микел Артета