Опитният страж на Арсенал Петър Чех не може да счита титулярното си място под рамката за гарантирано.

Изглежда 36-годишният Чех ще се впусне в напълно равностойна битка срещу новото попълнение на отбора – десет лета по-младия Бернд Лено. Германецът пристигна това лято от Байер Леверкузен срещу 25 милиона евро.

Чех изигра пълни 90 минути срещу  Челси (1:1 в редовното време, 6:5 при дузпите) в Интернешънъл Чемпиънс Къп, като в хода на мача спаси дузпа на Алваро Мората. При изпълненията от 11-те метра след редовното време чешкият вратар отрази шута на Рубен Лофтъс-Чийк.

До края на лятната си подготовка Арсеал ще изиграе още една контрола, а мениджърът Унай Емери още не е обявил пред вратарите си кой ще бъде титуляр в първия мач от Висшата лига за сезон 2018/2019 – у дома срещу шампиона Манчестър Сити.

Петър Чех

източник: Gulliver/Getty Images

„Все още ни остават мачове, които изиграем. Очевидно всички се опитват да покажат най-дброто, а накрая мениджърът ще решава”, коментира Чех. „На мен никой ми е давал каквито и да са гаранции.”

През миналия сезон Чех стана първият вратар в историята на Висшата лига с 200 „сухи” мрежи. Той отчете позитивния  ефект, какъвто ще има победата над Челси с дузпи. „Положителното е, че всички наши играчи вкараха, а това винаги е добре за увереността. Някои от тях буквално за първи път записаха 90 минути. Стъпка по стъпка вървим към оптималното състояние.”

„Имаме още една контрола. Винаги е малко особено, когато определени играчи се завръщат по-късно и трябва да наваксват. Други още не са при нас и ни липсват, но като цяло считам, че се намираме в добра позиция. Това, че разполагаме със седмица и половина за подготовка преди първия мач, го отчитам като предимство”, допълни Чех.

Още по темата:

Петър Чех няма оферта за завръщане в Челси

Емери: Не мога да съм сигурен за бъдещето на Рамзи

Петър Чех може да зареже Арсенал заради Серия А

Бейерин: При Емери Арсенал ще е по-организиран