13-годишен северноирландец стана най-младият професионален футболист във Великобритания. Северноирландският ученик Кристофър Адертън направи дебюта си за своя клуб Гленейвън тази седмица. Адертън счупи рекорд, който стоеше в продължение на 42 години, след като влезе от резервната скамейка за тима при разгрома над Долингстаун с 6:0 във вторник

Първото докосване на тийнейджъра се превърна и в асистенция за шестия гол на сметката на Гленейвън в срещата от турнира за Купата на лигата. На едва 13 години и 329 дни, нападателят е с почти година по-млад от от предишния рекордьор от британците – Йимън Колинс, който направи своя дебют за Блекпул на 14 години и 323 дни през вече далечната 1980.

Мениджърът на Гленейвън Гари Хамилтън познава Адертън от осем години, тъй като момчето играело в един и същи отбор със сина му – Калъм. „Не мисля, че някой от нас знаеше за рекорда, но се появи туит преди началото на срещата и един от щаба го забеляза. Но той дебютира на база качествата си и бе възнаграден за начина, по който играе в различните възрастови групи. Той е едва в третата си година в училище. Взехме го да тренира с първия отбор миналата година и и за секунда не изглеждаше не на място“, коментира наставникът на северноирландците за Sky Sports News.