Идва Коледа и за футболистите в повечето страни по света това е време за кратка или малко по-дълга почивка в средата на сезона. Но не и за Англия. Когато дойдат най-светлите празници в християнския свят, там мачовете са във вихъра си. А какви битки само предстоят. 

Макар и част от последния предколеден кръг, Висшата лига ни предлага един от най-интересните си сблъсъци в седмицата, в която започва "обратното броене" до празника. Да, става въпрос за дербито на Мърсисайд: Евертън - Ливърпул. 

Често Ливърпул е наричан от всички любители "Най-футболният град в Европа". А с такива големи отбори и с такова съперничество между тях, няма как да е иначе. И "Гудисън парк" ще посрещне 227-то дерби на града тази вечер от 22:00 часа. То ще бъде излъчено в ефира на DIEMA SPORT 2, както и онлайн на нашата платформа GONG PLAY

А зарядът сега е огромен. "Карамелите", които в последните години останаха в сянката на големия си градски съперник, влизат в този мач в серия от 12 поредни домакинства без поражение. И със сигурност ще искат да удължат страхотното си постижение. 

Проблемът е, че домакините в тази среща не познават вкуса на успеха в дербито на Ливърпул в последните му 12 издания. Проблемът ще е по-голям за тях, защото наказан е капитанът им Фил Ягиелка. А контузени са фигури като Яник Боласие и Мохамед Бешич. 

"Червените" от двата мърсисайдски отбора са изявеният фаворит и всички ще очакват не просто победа, ами с изразителен резултат от тях. Момчетата на Юрген Клоп са в директната борба за титлата и нямат право да допускат грешни ходове, пък макар и срещу толкова яростен съперник. 

Ливърпул влиза в този мач със заздравена защита, нещо което доскоро беше ахилесовата пета на отбора. Тимът успя да запази четири сухи мрежи в последните си шест двубоя, а сега идва и след важен и убедителен успех над Мидълзбро. 

Добрата новина за мениджъра е, че в състава му след контузия се завръща Жоел Матип, но аут още известно време са Фелипе Коутиньо, Шей Оджо, Дани Ингс и Даниел Стъридж. Под въпрос до последно ще бъде Емре Джан. 

Останалите звезди на отбора обаче са налице, а дали усилията им ще са достатъчни, за да донесат предколедна радост на "червената" част от Ливърпул, ще разберем малко преди полунощ. Ясно е само, че "синята" част ще даде як отпор.