Мохамед Салах не е постигнал абсолютно нищо с националния отбор на Египет и трябва да се старае повече, когато играе международни мачове, твърди бившият селекционер на страната Хасан Шехата, цитиран от ДПА. 

Салах завърши сезона за Ливърпул с 31 попадения и 15 асистенции, печелейки две купи и призовете за най-добър футболист във Висшата лига и водещ реализатор редом до Хюн Мин Сон от Тотнъм. Той обаче преживя много разочарования с Египет, след като отборът загуби срещу Сенегал във финала на Купата на африканските нации и отново срещу този съперник в плейофите за участие на Световното първенство.

Разочароващите резултати бяха критикувани от Шехата, който води Египет в период от седем години и спечели три пъти Купата на африканците нации през 2006, 2008 и 2010.

"Салах е една от най-големите звезди в света, а според головете и наградите му той дори може да бъде определян като най-добрият футболист. Съжалявам обаче да го кажа, но той не направи нищо с националния отбор. Постиженията му трябваше да са много по-големи и смятам, че той трябва да се старае повече. Истина е обаче, че разликата между съотборниците му в Ливърпул и Египет е огромна. Той не избира състава, но трябва да говори с федерацията по този въпрос", каза Шехата.

В отговор на това бившият спортен министър Халед Абдел Азиз каза, че Салах е посланик на Египет по света и обединяваща фигура за народа.

"Мохамед Салах бе един от хората, които изиграха най-важна роля за нормализирането на живота в страната след революцията на 30 юни 2013. Той е глобален посланик на Египет в труден политически период и футболист, който изведе националния отбор до класиране на световно първенство след 28-годишна пауза", написа той в Туитър до снимка, на която позира с нападателя.

"Въпреки прекъсването на първенството (след насилието и смъртните случаи на стадион през 2015) и разделянето на две групи, Салах изведе Египет до финала на Купата на африканските нации през 2017. Преди това отборът не се класира изобщо за турнира три поредни пъти".