Спомняте ли си името Тайрън Мингс?

Със сигурност името говори доста на всеки, който симпатизира на Борнемут. То също така е добре известно и на феновете, подкрепящи Манчестър Юнайтед. Със сигурност последните не го свързват с нищо добро. И никой не може да ги вини след 1 март 2017 година.

Тайрън Мингс

източник: Gulliver/Getty Images

Със сигурност дори неутралните поклонници на футболната игра се сещат за епизода, в който Златан Ибрахимович беше настъпен по главата, докато самият той се намираше на тревата. Е, Мингс беше човекът, който бързо се превърна в злодей номер едно за многомилионната армия от фенове на Юнайтед. Англичанинът опита да извини поведението си след мача, настоявайки, че става дума за инцидент, че не е имало умисъл в действията му. За протокола – Футболната асоциация преразгледа ситуацията и наказа футболиста за 5 срещи предвид сериозността на деянието.

От този момент нататък мястото на Мингс в Борнемут започна да изстива, за да се стигне до 31 януари тази година. В последния ден на отминалия вече трансферен прозорец Мингс бе пратен под наем във втородивизонния Астън Вила.

Ще запитате кога ще преминем към същността на въпроса…

Това ще се случи точно сега, защото още в дебюта си на 2 февруари 25-годишният защитник напомни по най-неприятния начин за епизода със Златан. Жертвата този път се оказа нападателят на Рединг Нелсон Оливейра. В даден момент от мача двамата се спуснаха да преследват спорна топка, която мина зад гърба на бранителя. Оливейра взе предимство заради по-добрата си бързина, ала в следващия миг се подхлъзна и падна по гръб. Мингс тичаше плътно зад него и опита да прескочи португалеца, само че десният му крак стъпи право върху лицето на Оливейра.

Последиците за бившия играч на Бенфика бяха ужасяващи – дълбоки прорезни рани от бутоните по носа и челото, като някои по чудо приключват на милиметри от очите на ибериеца. Резултатът наистина може да е смразяващ.

Английската футболна лига веднага стартира разследване на ситуацията, като заключението на независимата комисия беше да не налага ретроспективна санкция. Това обаче едва ли зарадва особено жертвата на сблъсъка, който даде красноречиво интервю пред Би Би Си в дните преди решението да стане ясно.

„Няма да кажа, че той действа целенасочено. Това, което ме гневи и заради което питая горчивина, е, че можеше всичко това да се избегне”, заяви португалецът. „Не е моя работа да кажа дали е действал умишлено. Това трябва да го стори някой друг. Единственото, което ще кажа на 100 процента е следното: по мое лично мнение той можеше да избегне настъпването. Всичко се случи много бързо. Първата ми мисъл при контакта бе, че ме удря с коляно. Да стъпиш върху нечие лице се вижда много рядко във футбола. Истински късметлия съм, че само носът ми беше счупен. Можеше да ослепея и повече да не играя футбол. Можех да имам много по-сериозни фрактури по черепа и челюстта”, добави Оливейра.