В 36-ия кръг на английската Вишса лига стана ясен и втория изпадащ от елита на Острова. След снощната си загуба от Челси, Мидълзбро загуби и теоретичните си шансове да избегне завръщането си в Чемпиъншип, след само 1 сезон в елита. Ако трябва да посочим един основен фактор за изпадането, тогава можем да се обединим около липсата на голове. Тийсайдци вкараха само 26 гола в лигата, като дори последният в класирането Съндърланд е реализирал повече. Иначе Мидълзбро е клубът, изпадал най-много пъти от Висшата лига.

В 8-мо поредно домакинство срещу Мидълзбро сините от Лондон не допуснаха гол.

Триумфът на Челси бе под номер 300 у дома в Премиър Лийг, като Арсенал и Манчестър Юнайтед са тимовете с повече победи. "Сините" имат 7 точков аванс пред Тотнъм, а за двата тима остават по 3 мача – още една победа и хората на Антонио Конте. Едно от попаденията снощи бе дело на Диего Коста – а испанецът стана 16-ят играч в ерата на Висшата лига, разписвал се поне веднъж във всеки месец от състезанието.

В неделя се проведе дербито на кръга – Арсенал посрещна Манчестър Юнайтед. След 2:0 за "артилеристите" Арсен Венгер взе първата си победа над Жозе Моуриньо във Висшата лига. Това бе 13-ят му опит. С двете си асистенции в мача Алекс Окслейд-Чембърлейн стигна кота 7 – така той има повече през настоящия сезон, отколкото през предходните му 5. Дани Уелбек оформи крайния резултат, а това значи, че нападателят се е разписвал във всеки от последните си 3 двубоя срещу бившите си работодатели.
В другия неделен мач Ливърпул и Саутхeмптън завършиха при нулево равенство и във втория мач помежду си от първенството. Това се случва за пръв път на мърсисайдци във Висшата лига за първи път от сезон 2008/09, когато същото се случи срещу Стоук.

Иначе мърсисайдци играха 4 пъти през сезона срещу Саутхeмптън и не спечелиха нито веднъж. Нещо повече… те не вкараха нито веднъж във вратата на светците от 32 опита. Дори Джеймс Милнър не успя да преодолее съперника. Капитанът на червените пропусна дузпа за пръв път от 2009-та година насам. Тогава той още бе играч на Астън Вила.
Крейг Шекспир продължава да пише история, или ако предпочитате поезия, начело на Лестър. Той е първият англичанин постигнал 5 поредни победи в първите си 5 домакинства във Висшата лига. Другите трима със същия успех са Мануел Пелегрини, Свен-Йоран Ериксон и Карло Анчелоти. С победата си над Уотфорд Лестър стана 9-ти, а Джейми Варди, който асистира за последния гол вече е футболистът въвлечен в най-много попадения за лисиците – с едно повече от Мъзи Изет. Най-добрият играч за миналия сезон Рияд Марез пък стана първия алжирец със 100 мача във Висшата лига.

Изненадващо или не изпадналият вече Съндърланд сложи край на серията на Марко Силва. Той е непобеден у дома в 41 мача. Хъл обаче остана единственият тим, който не се разписа във вратата на Съндърланд през сезона. След гола на Били Джоунс, с който резултатът на КейКом бе открит, Джърмейн Дефоу сложи точка на сушата си. След 1035 минути англичанинът отново видя името си сред голмайсторите.

Загубата на Хъл и победата на Суонси размениха позициите на двата тима в класирането. Така "лебедите" сега са над чертата. 13-ят гол на Фернандо Йоренте за сезона бе във вратата на Евертън и донесе изключително ценен успех за момчетата на Пол Клемънт.

Борнемут трябваше да изравнява на 2 пъти резултата срещу Стоук, за да се добере до точката в мача на "Вайталити". "Грънчарите" поведоха с автогол на Лиз Мусе. Французинът прати топката в собствената си врата в първия си мач като титуляр. Иронично – преди време същото стори и Тайрон Мингс, в първата си среща за черешките, в която стартира от първата минута. Другия гол за момчетата на Марк Хюз бе реализиран от Маме Диуф – това бе първи гол за нападателя от 356 дни насам.

За да завършим статистическия обзор на кръга ще се върнем към началото на кръга, когато Мануел Лансини донесе победата на "Лондон Стейдиъм" за Уест Хем срещу Тотнъм. Това бе 9-ти гол за аржентинеца в 14-то му лондонско дерби. "Чуковете" спечлиха едва 7-та си победа в своя нов дом. Загубата на Тотнъм пък прави шансовете на "шпорите" за титла нищожни.