Отборът на Ливърпул се завърна по блестящ начин след паузата за национални отбори към ангажиментите си във Висшата лига и разкова с 5:0 Уотфорд при визитата си в първи мач от осмия кръг от елита на Англия.

През целия дуел на „Викаридж Роуд” хората на Юрген Клоп не поставиха под никакво съмнение доминацията си и логично тимът се поздрави с успеха след хеттрик на Роберто Фирмино.

Садио Мане откри резултата за гостите след перфектна асистенция отдясно на Мохамед Салах. Роберто Фирмино удвои актива за "червените" в 37-ата минута. Роберто Фирмино вкара втория си гол в мача в 52-ата минута. Мохамед Салах вкара четвъртия гол в 54-ата минута, а Роберто Фирмино оформи своя хеттрик в добавеното време на срещата.

Успехът изпрати „червените” временно на върха в класирането във Висшата лига, като Ливърпул има 18 точки след осем изиграни мача. Втори е Челси с 16 пункта, но и с мач пасив спрямо 19-кратния шампион на Англия. Дебютът на Клаудио Раниери начело на „стършелите” със сигурност няма да бъде помнен с добро, а отборът остана 15-и със 7 точки.

Следващият мач на Ливърпул е дуел с Атлетико Мадрид като гост в Шампионска лига, докато за Уотфорд предстои визита на другия отбор край река Мърси – Евертън.

Gulliver/GettyImages
68 снимки

Срещата започна с натиск на гостите. Още в началните минути удар на Мане срещна гредата, но сенегалецът беше в положение на засада. Този натиск доведе до попадение за мърсисайдци, които откриха резултата чрез бърза контраатака отдясно. Мохамед Салах пое топката и даде успореден пас за Садио Мане, който отблизо с лекота матира Фостър - 1:0 за гостите.

Три по-късно Салах обстрелва домакинската врата с левия си крак, но този път стражът на "стършелите" изби топката. Доминацията на гостите на "Викаридж Роуд" продължи, като хората на Юрген Клоп контролираха напълно събитията в предградието на Лондон. В 38-ата минута гостите развиха прекрасна атака, след като отнеха топката на 70-ия метър. Джеймс Милнър получи подаване вляво и даде успореден пас за Боби Фирмино, който нямаше как да сбърка на празна врата - 2:0.

Три преди края Наби Кейта шутира силно с десния крак от дистанция, но топката се отби в напречната греда на Фостър. Устремът на Ливърпул продължи и през втората част, а Салах отново опита да реализира, но Бен Фостър изби в ъглов удар в 50-ата минута. От него обаче не произлезе нищо интересно и стражът на Уотфорд се намеси добре.

В 52-ата минута гостите реализираха третия си гол. Андрю Робъртсън опита остър пас по земя наляво към Мохамед Салах, но Каткарт пресече. Той така докосна топката, че принуди Фостър да се намесва, а той не успя да спаси, след което Фирмино отблизо вкара третия гол в срещата - 3:0.

Две по-късно Мохамед Салах показа магията в краката си за сетен път, навръзваки петима бранители на Уотфорд в наказателното поле. Египтянинът си нагласи топката на левия крак и с перфектен удар вкара четвърти гол - 4:0.

В 56-ата минута домакините отправиха първия си точен удар, а Юрай Кучка стреля силно от разстояние, но Куивийн Келехър се намеси добре. В 63-ата минута Трент Александър-Арнолд шутира силно с десния крак, а топката се отби в бранител на Уотфорд, след което мина опасно близо край левия страничен стълб на Фостър. В 68-ата и Наби Кейта опита късмета си отново, но неточно. В 71-ата пък резервите за гостите Костас Цимикас и Окслейд-Чембърлейн комбинираха, но вторият не успя да засече добре с глава. Секунди по-късно "стършелите" загубиха топката в средата на терена, а Роберто Фирмино комбинира успоредно със Садио Мане, чийто удар с левия крак премина встрани - аут.

В 73-ата минута Уотфорд изнесе умело топката, а Ливърпул за първи път в двубоя не успя да пресече топката в противниковата половина. Тя се озова вляво за Кучо Ернандес, който стреля диагонално, но не нацели гостуващата врата. Пет преди края Окслейд-Чембърлейн центрира добре в наказателното поле на "стършелите", но ударът на Мане с глава бе отразен от Фостър.

В самия край на срещата пък бразилецът Фирмино вкара третия си гол в срещата, след като резервата Неко Уилямс нахлу отдясно и видя по прекрасен начин нападателя, който отблизо вкара петия гол за Ливърпул в срещата.

FT / УОТФОРД - ЛИВЪРПУЛ 0:5

0:1 Садио Мане (8)

0:2 Роберто Фирмино (38)

0:3 Роберто Фирмино (52)

0:4 Мохамед Салах (54)

0:5 Роберто Фирмино (90+1)

Стартови състави: 

Уотфорд: Бен Фостър, Дани Роуз, Кевин Троост-Еконг, Крейг Каткарт, Кико Фемения, Масина, Юрай Куцка, Сисоко, Кучо Ернандес, Еманюел Денис, Исмаила Сар

Мениджър: Клаудио Раниери

Ливърпул: Куивийн Келехер, Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън, Джордан Хендерсън, Джеймс Милнър, Наби Кейта, Мохамед Салах, Садио Мане, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп