Отборът на Уест Хем Юнайтед изиграха изключително силен мач и напълно заслужено надигра и нанесе първа загуба на Ливърпул в страхотен голов спектакъл. "Чуковете" спечелиха с резултат 3:2 в последен двубой от 11-ия кръг на английската Висша лига.

Още в четвъртата домакините поведоха след автогол на Алисон, но Трент Александър-Арнолд изравни в 41-ата минута със страхотно изпълнение от пряк свободен удар. Пабло Форналс отново даде аванс на "чуковете" в 67-ата минута след отлична контраатака, а Курт Зума отбеляза трети гол в 74-ата минута. Дивок Ориги върна надеждите на "червените" в 83-ата минута с прекрасно попадение, но за повече мърсисайдци нямаха сили и време. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

С тази победа Уест Хем излезе пред Ливърпул в класирането на третата позиция с актив от 23 точки, докато "червените" остават четвърти с 22 пункта, с четири по-малко от лидера Челси. След паузата за национални отбори "чуковете" гостуват на Уулвърхемптън, докато мърсисайдци приемат Арсенал. 

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Двубоят стартира в страхотно темпо и в първите по-малко от 10 минути на два пъти трябваше системата ВАР да се намесва ключово.

Още при първата си атака „чуковете“ откриха резултата. Михаил Антонио бе изведен отляво, но Върджил ван Дайк го блокира и топката излезе в корнер. След  изпълнението му вратарят Алисон не успя да избие топката и тя мина през ръцете му и се озова в мрежата за 1:0. Голът бе прегледан за нарушение на Анджело Огбона слещу бразилеца, но такова нямаше и попадението бе признато.

В осмата минута Аарън Кресуел влезе грубо в краката на Джордан Хендерсън и футболистите на Ливърпул имаха претенции за това да бъде показан червен картон за бранителя. Ситуацията беше преразгледана със системата ВАР, които показаха, че Кресуел първо играе с топката и поради тази причина бе оневинен, като дори не получи и жълт картон.

Гостите поеха инициативата в следващите минути, но така и не успяваха да стигнат до чисто голово положение. 

В 22-ата минута се наложи домакините да извършат принудителна смяна. Анджело Огбона напусна контузен и бе заменен от Крейг Доусън.

В 32-ата минута Хендерсън центрира отдясно в наказателното поле, където Диого Жота отигра с глава, но над вратата.

Три минути по-късно Трент Александър-Арнолд шутира от трудна позиция над вратата.

Ливърпул вдигна оборотите и успя да изравни в 41-ата минута. Тогава Мохамед Салах спечели нарушение за своя тим в опасна близост пред наказателното поле на Уест Хем. С изпълнението се нагърбиха Салах и Александър-Арнолд, като египтянинът заложи топката за крайния защитник, който с феноменален удар намери по перфектен начин левия ъгъл на Лукаш Фабиански за 1:1.  

Пет минути след началото на втората част „чуковете“ можеха отново да поведат в резултата. Пабло Форналс центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Крейг Доусън успя да засече с глава, но топката се отби от напречната греда. 

В 52-ата минута пък Ливърпул имаше шанс за втори гол. Александър-Арнолд даде чудесен диагонален пас за Андрю Робъртсън отляво, който с едно докосване центрира в наказателното поле, където Садио Мане засече с левия крак, но Фабиански спаси.

Пет минути след това Мане получи от Робъртсън отляво и веднага комбинира със Салах в наказателното поле. Египтянинът стреля силно, но над вртата.

В 65-ата минута Бен Джонсън отправи удар от дистанция, но покрай дясната греда на Алисон.

Само две минути по-късно Уест Хем отново поведе в резултата след уникална контраатака. Джаред Боуен пое топката в собствената си половина, направи чудесен рейд между няколко играчи на Ливърпул и изведе по чудесен начин Пабло Форналс, който стреля, Алисон докосна топката, но не успя да предотврати гола – 2:1.

В 69-ата минута Хендерсън центрира отдясно на далечната греда, където Жота игра с глава, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Лондончани продължиха да са изключително опасни на контраатака и при една от тях, в 74-ата минута, Антонио се измъкна от защитата на Ливърпул, но Ван Дайк успя да го блокира и изчисти в корнер. След изпълнението на ъгловия удар, от страна на Джаред Боуен, на далечната греда Курт Зума бе оставен непокрит и с глава наказа „червените“ за трети път – 3:1.

В 81-ата минута Тиаго отправи удар от границата на наказателното поле, но в ръцете на Фабиански.

Само две минути след това обаче Ливърпул се върна в двубоя. Хендерсън намери Александър-Арнолд пред наказателното поле, който пък отигра за резервата Дивок Ориги. Белгиецът пое топката с десния крак, обърна се на 180 градуса и с прекрасен удар от въздуха с левия крак намери долния ляв ъгъл на вратата на домакините – 3:2.

В първата минута на добавеното време на срещата Ливърпул имаше чудесен шанс да изравни резултата. Александър-Арнолд центрира от свободен удар в наказателното поле, където Мане бе оставен сам на далечната греда и стреля с глава, но покрай лявата греда на Фабиански.

В последната минута Ориги засече центриране в наказателното поле, но право в ръцете на вратаря.

До края Уест Хем удържа преднината си и нанесе първа загуба на Ливърпул във всички турнири през сезона.


FT | УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД – ЛИВЪРПУЛ  3:2

1:0 Алисон (автогол) 4'

1:1 Трент Александър-Арнолд 41'

2:1 Пабло Форналс 67'

3:1 Курт Зума 74'

3:2 Дивок Ориги 83'

Стартови състави на двата отбора:

УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 1. Лукаш Фабиански - 31. Бен Джонсън, 4. Курт Зума, 21. Анджело Огбона, 3. Ааърън Кресуел - 28. Томас Сучек, 41. Деклан Райс (к) - 20. Джаред Боуен, 8. Пабло Форналс, 22. Саид Бенрама - 9. Михаил Антонио 

Мениджър: Дейвид Мойс

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 32. Жоел Матип, 66. Трент Александър-Арнолд - 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн, 3. Фабиньо, 14. Джордан Хендерсън (к) - 10. Садио Мане, 20. Диого Жота, 11. Мохамед Салах

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Крейг Поусън, Англия

Стадион: „Лондон Стейдиъм“, Лондон, Англия