Убедителният лидер във Висшата лига – Ливърпул, продължава да ниже победа след победа, след като вече надделя над всеки един свой противник в Англия за сезон 2019/20 - нещо, което отборът не е правил от края на ХIХ-и век, когато тимът се състезава във второто ниво на футбола на Острова. Това стана факт, след като мърсисайдци изигра своя отложен мач от 18-ия кръг срещу Уест Хем в Лондон и взе успеха като гост с 2:0 на „Олимпийския стадион” в столицата. Изключително силен мач за хората на Юрген Клоп направи Мохамед Салах, който вкара първо от дузпа в 35-ата минута, а в 52-ата подаде за Алекс Окслейд-Чембърлейн, който на практика оформи крайния резултат при визитата. Така тимът от града на Бийтълс оформи 70 точки в своя актив от 72 възможни и направи аванса си пред втория Манчестър Сити цели 19 точки, като до края на кампанията има за изиграване още 14 срещи. 

  • Това беше 19-ият победен съперник за европейския клубен шампион през този сезон, отваряйки 19 точки разлика пред втория Манчестър Сити по пътя към 19-ата история в историята на клуба.

Уест Хем, от своя страна, ще трябва да се бори със „зъби и нокти” за своето оцеляване в Премиършип, след като има 23 точки и е 17-и, колкото има и първия отбор под чертата Борнемут.

Юрген Клоп направи една-единствена промяна за сметка на успеха над Уулвърхемптън през миналия кръг, като Дивок Ориги поведе атаката на тима, след като Садио Мане е контузен и бе аут за двубоя. Карето в защита бе изградено от Александър-Арнолд, Ван Дайк, Гомес и Робъртсън, а Хендерсън, Вайналдум и Окслейд-Чембърлейн се завърнахасъщо, след като почиваха срещу Шроузбъри Таун за ФА Къп.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonight’s team to face @westham... 🔴 #LFC #LiverpoolFC #WHULIV

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

Донякъде изненадващо Дейвид Мойс заложи на 19-годишния Жереми Нгакия, който дори не бе на пейката за Уест Хем срещу УБА за ФА Къп.

Дейвид Мойс направи две промени за „чуковете” от загубата с 1:4 от Лестър Сити, като Нгакия замени Пабло Сабалета, докато Лукаш Фабиански застана на вратата за сметка на Дарън Рандълф.

Броени минути преди старта на мача феновете на домакините аплодираха силно новото си попълнение - Томаш Сучек. Срещата стартира с траен контрол на Ливърпул, като домакините разчитаха на дълго изритани топки, които прехвърля безпроблемно отбраната на гостите, след което Алисон Бекер улавяше кълбото.

30 снимки

В четвъртата минута Ориги напредна отляво и надбяга Жереми Нгакия, след което центрира по земя за Салах, но отбраната на "чуковете" се справи, а Фабиански спаси. Полека-лека "чуковете" се ориентираха добре как да уплътняват пространствата за играчите на Юрген Клоп, групирайки се със сериозен брой футболисти в средата на терена, като нападателят Але бе изолиран сам напред. 

Първият шанс в мача бе на сметката на Уест Хем. Артур Масуаку бе видян вляво и центрира за Манеул Лансини, който се опита да стреля и го направи, но неточно. В крайна сметка се видя, че аржентинецът е в положение на засада. Прекрасен шанс за Андрю Робъртсън се откри в 24-ата минута след чудесна атака за Ливърпул. Гостите разбиха линиите в защита за „чуковете”, а шотландецът получи вляво и хитро прехвърли Фабиански. Топката обаче не стигна до вратата на лондончани и Иса Диоп току пред голлинията изчисти топката.

В 29-ата минута Джини Вайналдум подаде вляво към Робъртсън, а крайният бранител на гостите центрира остро. С топката обаче се размина Дивок Ориги и Мохамед Салах и опасността приключи. В 33-ата минута Ливърпул получи дузпа. Роберто Фирмино задържа добре топката и пусна успоредно за Дивок Ориги, който се завъртя към вратата на Уест Хем, но Иса Диоп го издърпа, спъна, ритна и бутна и реферът логично отсъди наказателен удар. Мохамед Салах застана зад топката и с мощен удар откри резултата – 1:0 за Ливърпул.

В 42-ата минута Окслейд-Чембърлейн опита амбициозен удар, който бе неточен. Миг по-късно Марк Нобъл влезе остро в краката на Дивок Ориги и за щастие на белгиеца бутоните на капитана на "чуковете" не попаднаха директно в краката му, но заради агресията си Нобъл получи жълт картон. В ответната атака Але отигра с глава към Нобъл, който стреля от воле, но крайно неточно. За старта на второто полувреме Деклан Райнс центрира отляво за Мануел Лансини и аржентинецът стреля, но прекалено слабо и Алисон улови. В ответната атака Ливърпул създаде бързо нападение. Салах пусна вляво за Робъртсън, който пак даде на Салах, за да може накрая Фирмино да стреля от малък ъгъл, но прелестна намеса на Лукаш Фабиански предотврати втори гол за Ливърпул.

Уест Хем изпълни корнер, а топката бе изчистена, за да може Хендерсън да хвърли дълъг пас за Салах. Той с пас с външната страна на левия крак прати за Окслейд-Чембърлейн. Той, от своя страна, напредна и стреля с десния крак покрай плонжа на Фабиански в 52-ата минута – 2:0.

Още една добра възможност за „чуковете” дойде в 55-ата минута. Вайналдум подари топката на Лансини, който от границата на наказателното поле веднага даде за Робърт Снодграс. Той стреля, но Алисон Бекер я изби в ъглов удар, от който не последва нищо. В 67-ата минута Окслейд-Чембърлейн подаде вляво за Дивок Ориги, а белгиецът овладя и проби напред. Последва удар по земя с левия крак, ала Фабиански с две ръце запрати топката в ъглов удар.

В 71-ата минута Уест Хем създаде страхотна възможност. Много мощен удар на Деклан Райс отблизо бе отразен от Алисон Бекер, а топката отиде в Александър-Арнолд. Той опита да изчисти в ъглов удар, но вместо това почти не строши десния страничен стълб на бразилския страж и някак мръсисайдци не си вкараха автогол. В 73-ата минута Мохамед Салах бе видян след центриране отдясно и стреля с глава, но топката премина край страничната греда на Фабиански. Пет по-късно гостите можеха да вкара трети гол, след като Мо Салах стреля от границата на наказателното поле, но ударът на египтянина спря в дясната греда на полския страж на домакините.

След 83 минути игра Фирмино се пребори вляво за спорна топка, която веднага пусна успоредно за резервата Наби Кейта. Гвинеецът стреля с левия крак, но анемично и стражът спаси. Уест Хем имаше шанс да намали резултата в 85-ата минута, а Деклан Райс бе видян след фаул, но ударът с глава на младия английски бе отразен впечатляващо топката от Алисон Бекер.

Стартовите състави на двата отбора:

Уест Хем: Фабиански – Нгакия, Диоп, Огбона, Кресуел, Масуаку – Райс, Нобъл, Снодграс, Лансини, Але

Мениджър: Дейвид Мойс

Ливърпул: Алисон Бекер – Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън – Хендерсън, Вайналдум, Окслейд-Чембърлейн – Ориги, Салах, Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Рефер: Джонатан Мос