Отборът на Тотнъм Хотспър се завърна в Топ 6 на английската Висша лига след лесен успех над Кристъл Палас в лондонското дерби навръх Боксинг дей. „Шпорите” се наложиха с класическото 3:0 на своя стадион „Тотнъм Хотспър” след голове на Хари Кейн, Лукас Моура и Хьон Мин Сон. Домакините бяха допълнително улеснени и от факта, че още през първата част нападателят на гостите Вилфред Заха бе изгонен след втори жълт картон.

След успеха си днес Тотнъм вече заема петото място във временното подреждане с актив от 29 точки, докато Кристъл Палас е дванадесети с 20 пункта.  

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Срещата в Лондон стартира с удар на Джордан Аю още преди да бе изминала и една минута от първия съдийски сигнал. В ответната атака Хюн Мин Сон също имаше възможност да стреля, но вратарят на гостите бе на мястото си и спаси.

В 11-ата минута Оливър Скип също имаше много добра възможност, след като бранител на гостите не успя да изчисти добре топката. Тя попадна в Скип фронтално срещу вратата, той стреля много силно, но на сантиметри от левия страничен стълб.

Следващият шанс в мача отново бе на сметката на домакините. След центриране отляво Лукас Моура бе оставен абсолютно сам на около три метра от голлинията, но изстрелът му с глава не се получи и топката излезе в аут.  

Тотнъм нанесе своя удар само в рамките на две минути, в които реализира две попадения. Първо Лукас Моура изведе по прекрасен начин Хари Кейн отдясно, а за английския национал не представляваше никаква трудност да стреля и да преодолее стража на гостите с кинжален удар. Първият гол за „шпорите” падна в 32-ата минута, а в 34-ата Лукас Моура също се разписа с глава след подаване отдясно на Емерсон Роял.

В 37-ата минута кошмарът за гостите стана пълен, след като Уилфред Заха получи втори жълт картон и трябваше да напусне терена, оставяйки своя тим с човек по-малко.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени особено и домакините продължиха да доминират в по-големи периоди от мача. Четвърт час преди последния съдийски сигнал футболистите на Антонио Конте вкараха нов гол, с който оформиха класическия резултат срещу градския си съперник.

Хьон Мин Сон се разписа след прекрасно подаване на Лукас Моура отдясно. При подаването на Моура останаха съмнения за засада, но след преглед на ситуацията с ВАР, голът бе потвърден.

С оглед на добрият резултат и на факта, че „шпорите” бяха с човек повече на терена, наставникът на домакините замени част от ключовите си футболисти като Хари Кейн, Сон и Хойберг. 

В оставащото време до края на срещата до изненади не се стигна и "шпорите" съвсем заслужено грабнаха трите точки в дербито. 

FT • ТОТНЪМ – КРИСТЪЛ ПАЛАС 3:0 • Програма Резултати Класиране

1:0 Кейн 32', 2:0 Моура 34', 3:0 Сон 74'

Стадион: „Тотнъм Хотспър”, Лондон

Рефер: Джонатан Мос

Тотнъм (3-4-2-1): 1 Лорис – 6 Санчес, 15 Дайър, 25 Тангана – 12 Лейте де Соуса, 5 Хойберг, 29 Скип, 3 Регилон – 27 Лукас Моура, 7 Сон – 10 Кейн

Мениджър: Антонио Конте

Кристъл Палас (4-3-3): 1 Бътланд – 2 Уорд, 16 Андерсен, 5 Томкинс, 3 Митчъл -23 Галъхър, 8 Кояте, 12 Хюз – 9 Аю, 22 Едуард, 11 Заха

Мениджър: Оушън Робъртс