Отборът на Лестър изпадна от Висшата лига, след като допусна тежко поражение от Тотнъм в последния кръг на шампионата. „Шпорите” от Лондон се наложиха с 4:1 на „Елънд Роуд”, но успехът им не им помогна за нещо повече от осмото място в крайното класиране. Така лондончани пропускат възможността да играят в европейските клубни турнири за сметка на Астън Вила, чийто тим не допусна изненада и победи с 2:1 Брайтън у дома.

ВИЖТЕ всички резултати от последния кръг във Висшата лига!

Gulliver/GettyImages
54 снимки

Двубоят на „Елънд роуд” започна по отличен начин за гостите, които поведоха в резултата още при първата си атака във 2-ата минута. Хюн Мин Сон комбинира с Хари Кейн, който порази целта за 1:0.

Въпреки първоначалния шок, футболистите на Сам Алърдайс се опитаха бързо да възстановят паритета. Кох имаше добър шанс да изравни, но ударът му с глава не се превърна в гол.

След откриването на резултата гостите определено приеха играта в своята половина и действаха предимно на контраатака.

В 20-ата минута „шпорите” имаха отличен шанс да увеличат преднината си. След изпълнение на корнер от страна на домакините, топката бе избита и попадна в Хари Кейн. Английският национал напредна много добре през центъра на терена и изчака подкрепата на Сон отляво. Кореецът получи, но в последния момент защитник успя да избие топката.

В ответната атака на Лийдс, Кристенсен отправи страховит удар по диагонала, но защитник на Тотнъм успя да избие с крак.

Следващото интересно положение в срещата бе пред вратата на Лийдс. Хари Кейн получи на границата на наказателното поле и стреля, но ударът му бе слаб и не затрудни стража на йоркшърци.

В края на първото полувреме футболистите на Сам Алърдайс отправиха два удара с глава, дело на Максимилиан и Робин Кох, но при първия вратарят на Тотнъм изби в корнер, докато вторият не попадна в рамките на вратата, въпреки че премина на сантиметри от левия страничен стълб.

Домакините продължиха да притискат своя противник в търсене на изравнително попадение. Родриго също имаше възможност да стреля с глава, но и той нямаше късмет при гола. В продължението на първото полувреме, след центриране от ъглов удар, Расмус Кристенсен се оказа на правилната позиция и стреля, но ударът му мина над вратата.

Всички надежди на домакините бяха убити само три минути след подновяването на играта. Хари Кейн се опита да изведе Педро Поро отдясно, бранител на Лийдс успя да играе с топката, но не и да я отклони от пътя на крилото на гостите. Поро стреля незабавно по диагонала, пращайки топката в далечния ъгъл на вратата за 2:0.

В 67-ата минута Лийдс върна илюзорните си надежди, след като Джак Харисън получи отдясно и с хубав удар по диагонала изненада Фрейзър Форстър.

Радостта на домакините обаче трая твърде малко. Две минути по-късно Тотнъм възстанови преднината си от два гола. Гостите организираха добра контраатака, при която Кейн получи отляво, напредна и с много техничен удар до левия страничен стълб реализира трети гол за лондончани.

Ричарлисон, който се появи на терена четвърт час преди края, имаше великолепен шанс да вкара нов гол във вратата на йоркшърци. Той бе изведен отляво и стреля мощно с левия крак, но този път вратарят на домакините успя да парира и да спаси сигурно попадение.

FT • ЛИЙДС – ТОТНЪМ 1:4

0:1 Кейн 2', 0:2 Поро 48', 1:2 Харисън 67', 1:3 Кейн 69', 1:4 Моура 90'

Висша лига, 38-и кръг

Стадион: „Елънд Роуд”, Лийдс

Рефер: Антъни Тейлър

Лийдс: Роблес, Ейлинг, Кристенсен, Максимилиан, Струик, Кох, Куупър, МакКени, Форшоу, Харисън, Родриго

Мениджър: Сам Алърдайс

Тотнъм: Форстър, Дейвис, Лангле, Санчес, Емерсон, Хюн Мин Сон, Скип, Бисума, Поро, Кейн, Кулушевски

Мениджър: Райън Мейсън