За първи път в своята история Манчестър Сити защити трофей, който е спечелил в предходен сезон. „Гражданите” стигнаха до победа след дузпи с 4:3 над Челси във финалния мач за Купата на Лигата, като в редовното време срещата завърши при нулево равенство. Това е шести трофей за тима на Хосеп Гуардиола в историята му в надпреварата, като остава на две купи зад лидера Ливърпул. 

Любопитният щрих от срещата е, че три минути преди навлизането при дузпите, то Кепа Арисабалага получи травма след удар на Серхио Агуеро. Струващият 75 милиона паунда вратар бе подканен от треньорския щаб на Челси да напусне игра току преди дузпите, влизайки Уили Кабайеро. Кепа отказа категорично да напусне играта. Все пак той отрази един удар при дузпите – на Лерой Сане, но пропуските на Жоржиньо и Давид Луиш пратиха трофея в северозападна Англия, след като четири от дузпите за Сити бяха безупречни.

Хосеп Гуардиола направи само една промяна, за сметка на последния мач на отбора му срещу Шалке 04 в Шампионската лига. Пеп вкара в игра от първата минута Олександър Зинченко, а Илкай Гюндоган остана резерва.

Маурицио Сари пък направи пет промени, на фона на мача с Малмьо за Лига Европа в четвъртък. Голямата новина бе, че Гонсало Игуаин е на пейката, а Еден Азар игра като „фалшива деветка”.

Кепа се възстанови и стартира на вратата, а Давид Луиш, Жоржиньо и Педро влязоха от първата минута. Емерсон Палмиери запази мястото си на левия бек, а Маркос Алонсо дори не е в групата за мача.

Срещата стартира с изпълнение на център за Челси, а след него Жоржиньо направи "блок" на Серхио Агуеро. Това се случи буквално в третата секунда, като реферът Джонатан Мос не разгледа по-детайлно ситуацията. В идните минути Сити започна да владее трайно топката, непозволявайки на Челси да си разгърне потенциала в атака. Когато това се случваше, пък халфовете на "гражданите" блокираха набезите на "сините" още в центъра.

С всяка изминала минута от първата част Сити "затягаше обръча" към вратата на Кепа Арисабалага, но първият по-сериозен шанс дойде в 22-ата минута. Тогава Бернардо Силва овладя вляво и центрира с левия крак към Серхио Агуеро. Аржентинецът овладя на гърди и стреля от воле, но топката отлетя над напречната греда.

Първата част продължи в обичайното русло, като положенията пред двете врати бяха нула. Сити бе далеч по-аткивният отбор, като в 44-ата минута Олександър Зинченко центрира избита топка, а Отаменди засече, но кълбото летя прекалено слабо към вратата на Кепа, за да може испанецът да бъде затруднен, по какъвто и да било начин.

В самия край на полувремето топката бе центрирана в наказателното поле на Манчестър Сити. Николас Отаменди посрещна топката и бе много-много близо да си отбележи автогол, но за негов късмет кълбото прелетя встрани от левия стълб на Едерсон.

Лондонският тим стартира далеч с по-голямо самочувствие второто полувреме, като започна с две атаки чрез Еден Азар. Въпреки опитите на белгийския полузащитник да проникне през защитата на Сити, то отбраната на "гражданите" действаше по часовник и набезите му бяха озаптени.

В 66-ата минута дойде моментът на Челси, който обаче "сините" пропиляха. Уилиан видя вляво Еден Азар, а той проби навътре, подминавайки Венсан Компани повече от елементарно. Белгиецът стигна до аутлинията и върна към дузпата за Н'Голо Канте, но френският опорен полузащитник прати топката високо над гредата на Едерсон. 

Пет по-късно Челси имаше друг добър шанс, но той завърши с удар в аут от страна на Рос Баркли. Английският халф пое отдясно и опита да завърти топката в далечния ъгъл на вратата на Сити, но тя спря някъде в трибуните на „Уембли”. В 74-ата дойде нова добра възможност за "сините" след пас на Азар към Педро, ала испанецът не уцели вратата на Ман Сити.

Надиграването до края на редовното време продължи с пълна пара, а Жоржиньо посече по ключов начин Стърлинг в края на мача, спирайки обещаваща акция в нападение на Сити. Последва свободен удар за Челси в добавеното време, а Едерсон трябваше да прави спасяване, за да предотврати гол на Уилиан.

В самия край на редовното време на мача пък Фернандиньо получи травма в областта на адукторите, което принуди Хосеп Гуардиола да доиграе мача с 10 човека. Все пак със старта на продълженията Пеп пусна Данило, използвайки правилото за четвърта смяна в продълженията на срещите. В петата минута от второто продължение Рахийм Стърлинг осъществи брилянтен спринт по аутлинията. Последва бърз пас навътре към Агуеро, но изстрелът на аржентинеца бе блокиран. Последва изчистване на топката, след което опасността бе блокирана. Все пак при борбата Кепа се нарани и Сари прати Уили Кабайеро да загрява.

Три минути преди края на продълженията Сити имаше шанс да нанесе своя удар в мача. Серхио Агуеро направи невероятен спринт към средата на терена и отправи изстрел, който обаче бе уловен от Кепа. И в тази ситуация испанецът получи болки в крака, като за втори път Кабайеро отиде да загрява. В този момент Сари реши да включи Кабайеро в игра, но Кепа Арисабалага демонстративно отказа да напусне терена. Това разгневи мениджъра на „сините” Маурицио Сари, както и асистент-мениджъра Джанфранко Дзола. По този начин Кабайеро бе разкарван на дваж като панаирджийска мечка, като в крайна сметка смяната не бе осъществена по време на продълженията.

След нулево равенство при изиграните 120 минути дойде време двамата вратари да покажат на какво са способни. Всички погледи бяха обърнати към Кепа, който успя да осъществи едно спасяване - срещу Лерой Сане, а при предишното на Агуеро, то испанецът бе ужасяващо близо до това да го стори, но топката се претъркули във вратата. Все пак пропуските на Давид Луиш и Жоржиньо дойдоха в повече за актива на "сините" и Стърлинг с категорично изпълнение сложи точка на спора.

81 снимки

Манчестър Сити: Едерсон – Зинченко, Лапорт (46' - Венсан Компани), Отаменди, Уокър – Фернандиньо (91' - Данило), Давид Силва (79' - Илкай Гюндоган), Кевин Де Брюин (86' - Лерой Сане) – Бернардо Силва, Стърлинг, Агуеро

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Челси: (4-3-3) Кепа – Аспиликуета, Луиш, Рюдигер, Емерсон – Жоржиньо, Канте, Баркли, (89'Лофтъс-Чийк) Уилиан (95' - Гонсало Игуаин), Азар, Педро (79' - Калъм Хъдсън-Одой)

Мениджър: Маурицио Сари

Съдия: Джонатан Мос

Стадион: „Уембли”, Лондон.