Нюкасъл Юнайтед направи за смях гостуващия Тотнъм Хотспър и го прегази с 6:1 в мач от 32-ия кръг на английската Висша лига. Предпоставките за тази среща бяха за пряк спор за крайно място в Топ 4, но в рамките на 21 минути „свраките“ нанизаха пет безответни гола във вратата на съперника, за да го омиротворят още в началните акорди на срещата.

В рамките на 9 минути домакините вкара три гола чрез Джейкъб Мърфи на два пъти и веднъж от Жоелинтон, а до края на първата част Александър Исак се вписа в голмайсторската листа на два пъти.

През втората част Хари Кейн върна един гол за Тотнъм, но въобще не блестеше смисъла на оптимизма у капитана на „шпорите“ след това попадение, за да може Калъм Уилсън да оформи крайното 6:1 в 67-ата минута.

Победата за Нюкасъл направи така, че тимът вече е с 59 точки и на трето място. Точно толкова има и Манчестър Юнайтед, който е четвърти, но с мач по-малко поради ангажиментите на „червените дяволи“ във ФА Къп. Тотнъм пък на практика почти абдикира в борбата си за Топ 4 и е пети с 53 точки, но представянето на отбора далеч не кореспондира с изискванията за място сред най-добрите 4 в Англия.

Срещата започна вихрено за "джордитата", които притиснаха опонента още с първото докосване на топката. И след само 61 секунди игра те поведоха в резултата. Джейкъб Мърфи бе точен, след като играта беше проведена през средата, а Жоелинтон опита удар, който рикошира и кълбото отиде вдясно за Мърфи, който отблизо откри резултата - 1:0.

Капитулацията на лондонския клуб продължи с пълна пара в шестата минута, когато Фабиан Шер намери с дълъг диагонал Жоелинтон в наказателното поле на "шпорите". Бразилецът овладя на гърди и елиминира с едно докосване Юго Лорис, след което нямаше как да пропусне да се разпише във вратата на Тотнъм за 2:0.

Феерията в "черно-бяло" продължи в рамките на 9 минути, като Нюкасъл закова трети гол за това време на своя съперник. Дайър пробва пас по земя към Сон, който с лекота загуби топката и тя отиде у Джейкъб Мърфи. Наслаждаващият се на страхотен мач офанзивен футболист на "свраките" нанесе добър изстрел от средна дистанция, който беше достатъчно добър, за да стане невъзможен за Лорис - 3:0 за Нюкасъл.

В 13-ата дойде и първият шанс за Тотнъм, като Хари Кейн получи хубав пас в наказателното поле от Деян Кулушевски и английският нападател стреля с фалц, но топката отиде аут.

Gulliver/GettyImages
56 снимки

Разпадът на Тотнъм продължи в пълна степен в северна Англия, като в 19-ата минута домакините вкараха четвъртия си гол в срещата. Джо Уилок достави изключителен пас към Александър Исак с външната част на крака си и шведът беше изведен сам срещу Лорис. Оттам насетне Исак пое топката, като Дайър опита да го догони, но тъмнокожият стрелец пусна топката край Лорис за 4:0.

Насладата в играта на Нюкасъл продължи и след още две минути Исак вкара втория си гол в срещата. След многоходова комбинация Нюкасъл отключи отбраната на Тотнъм, а Исак по диагонала прати топката отново край Лорис, като отбраната на Тотнъм отново действа безобразно - 5:0.

След петия гол темпото поспадна, но лондончани продължаваха да бъдат отчайващи при визитата си на север, като не затрудняваха по никакъв начин Ник Поуп. Основният проблем на гостите беше, че тичаха край съперника, като по никакъв начин не опитваха да противодействат на своя опонент. В 40-ата Лонгстаф беше фаулиран от Серхио Ромеро, но топката продължи към Уилок, който шутира силно от дъгата, но този път не уцели вратата.

Две преди края Нюкасъл за малко не покачи преднината си, след като Лонгстаф шутира от средна дистанция, но Давинсон Санчес с шпагат отби топката, която прелетя агонизиращо близо край десния страничен стълб на Лорис.

След почивката Кристиан Стелини прецени, че Юго Лорис е виновен за представянето на отбора му в хода на първите 45 на "Сейнт Джеймсис Парк" и пусна ветерана Фрейзър Форстър на вратата. След 72 секунди игра от втората част Лонгстаф не успя да се възползва от поредната комична грешка в отбраната на "шпорите" и не отправи добър удар. Малко след това Бруно Гимареш центрира към Жоелинтон, но ударът на втория бразилец не беше качествен.

В 50-ата Тотнъм вкара един гол, след като Хари Кейн получи отляво и напредна. Капитанът на гостите елиминира Фабиан Шер, след което стреля по земята и реализира попадение за Тотнъм - 1:5.

Момент след това "джордитата" бяха близо до покачване още на разликата си, след като Бруно Гимараес даде остър пас отдясно към Уилок, но той се забави, след което топката беше пратена в корнер. От него пък последва нов щурм към гостуващата врата, за да се налага Хари Кейн да изритва току пред голлинията.

БГНЕС
44 снимки

След малко повече от час игра Сон проби отляво и навлезе навътре, след което кореецът отправи удар, но Ботман с бедрото си блокира топката. Последва рикошет към Педро Поро, но бранителят отправи отвратителен удар към домакинската врата. Еди Хау направи няколко промени, които още допринесоха към доброто представяне на Нюкасъл. В 67-ата минута Алмирон получи топката и шутира, но топката беше блокирана от бранител на Тотнъм. Тя отиде към друга резерва - Калъм Уилсън, който изпревари Педро Поро и отблизо наниза шести гол във вратата на "шпорите".

В 79-ата Джо Уилок намери по много изискан начин Антъни Гордън, който беше непокрит в наказателното поле на гостите и стреля, но Форстър с левия си крак блокира удара на скъпата покупка на Нюкасъл. Това беше и последното по-интригуващо нещо от срещата и трите точки закономерно останаха на Север.

FT / НЮКАСЪЛ - ТОТНЪМ 6:1

1:0 Мърфи (2)

2:0 Жоелинтон (6)

3:0 Мърфи (9)

4:0 Исак (19)

5:0 Исак (21)

5:1 Кейн (50)

6:1 Уилсън (67)

Съставите:

Нюкасъл Юнайтед: Поуп – Трипиър, Шер, Ботман, Бърн – Лонгстаф, Гимараес, Уилок – Жоелинтон, Исак, Мърфи

Тотнъм Хотспър: Лорис – Ромеро, Дайър, Сар – Поро, Скип, Хойбиерг, Перишич – Кулушевски, Кейн, Сон