Отборът на Манчестър Сити победи Ливърпул с 3:2 в осминафинален двубой от Карабао къп. Така "гражданите" детронираха Ливърпул и продължават към 1/4 финалите на турнира.

Ерлинг Халанд откри резултата в 10-ата минута на мача. Фабио Карвальо възстанови равенството десет минути по-късно. В началалото на второто полувреме Рияд Марез даде нова преднина на домакините, но само секунди по-късно Мохамед Салах изравни.

Нейтън Аке отново изведе "гражданите" напред в 58-ата минута на двубоя. Това попадение бе и последното в изключително вълнуващия сблъсък между двата гиганта в английския футбол. 


Gulliver/GettyImages
100 снимки

Още не бяха изминали и 19 секунди от мача, когато Ерлинг Халанд бе изведен зад гърба на защитниците. Той опита да прехвърли Келъхър, който излезе далеч напред. Ударът на норвежеца обаче мина далеч от целта. 

Ливърпул не остана по-назад и още във втората минута на двубоя Дарвин Нунес пък бе намерен в наказателното поле на "гражданите". Уругваецът обаче бе добре затворен от защитник на домакините и не успя да стреля. 

В 6-ата минута на двубоя Ерлинг Халанд бе изведен отдясно. Норвежецът се включи по фланга отлично и стигна до топката, а след това навлезе в наказателното поле на Ливърпул. Нападателят потърси малдока Коул Палмър с подаване по земя. Топката стигна именно до Палмър, който от няколко метра не успя да уцели топката добре и я прати встрани от вратата.

Натискът на Манчестър Сити продължи, докато "червените" правеха прекалено много и нетипични грешки в изнасянето на топката. В 10-ата минута първо Кевин де Бройне стреля, но топката бе лесна за стража на мърсисайдци, но секунди след това "гражданите" стигнаха до ново положение, а този път Де Бройне центрира. В наказателното поле Халанд изскочи зад гърба на Джо Гомес и прати топката в мрежата на гостите - 1:0.

Ливърпул опита бързо да отговори и още в 15-ата минута Харви Елиът намери свободния Дарвин Нунес в наказателното поле на "гражданите". Уругвайският нападател стреля покрай Щефан Ортега, но топката срещна гредата, а и флагът за засада бе вдигнат мигове след това. 

Гостите обаче продължиха да търсят начини да пробият защитата на "гражданите", а в 20-ата минута това успешно направи Жоел Матип, с един от обичайните си пробиви. Той намери Джеймс Милнър, който пък пусна пас по земя към Фабио Карвальо, който изпрати топката по тревата в далечния ъгъл на Ортега. Стражът на "гражданите" нямаше шанс - 1:1.

Атаките по левия фланг за домакините продължиха. Коул Палмър остана ключова роля в офанзивен план за "гражданите". Крилото на Манчестър Сити опита няколко хубави пробива и центрирания, а в 30-ата минута той намери Кевин де Бройне, който се бе включил отляво. Белгиецът опита остро центриране, което ирландският вратар на Ливърпул излезе и улови.

Само секунди след това мърсисайдци опитаха да създадат нещо по-опасно пред вратата на Манчестър Сити. Мохамед Салах задържа топката в наказателното поле на домакините, но бе затворен от двама футболисти на Пеп Гуардиола и топката му бе отнета. 

В 34-ата минута прехвърчаха искри на "Етихад". Фабио Карвальо извърши нарушение срещу футболиста на домакините, който скочи от земята и с две ръце избута голмайстора за мърсисайдци. Ситуацията бе бързо овладяна и не се стигна до допълнително напрежение.

Две минути по-късно Манчестър Сити стигна до ново голово положение, след като Де Бройне проби отдясно и навлезе в наказателното поле на гостите. Той потърси Гюндоган, който стреля и само невероятната намеса на Келъхър остави равенството на "Етихад". Стражът на Ливърпул спаси с крак, а две минути по-късно отново бе тестван, след като Де Бройне намери Нейтън Аке с центриране в наказателното на "червените". Защитникът на "гражданите" отправи хубав изстрел, но отново Келъхър изби отлично.

Джеймс Милнър трябваше да напусне принудително игра, на неговото място влезе Нат Филипс. 

В 42-ата минута Дарвин Нунес бе изведен в наказателното поле на Манчестър Сити. Уругваецът пое високата топка и стреля по земя, но в удара му липсваше точност и топката премина покрай вратата.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Минута по-късно Ерлинг Халанд бе изведен от Де Бройне. Норвежецът остана лице в лице с Нат Филипс, който влезе от скамейката преди броени минути. Нападателят навлезе в накзателното поле на Ливърпул и опита да финтира защитника на гостите, но Филипс се справи отлично и изби топката.

В последните секунди на първото полувреме Родри опита изстрел от повече от 20 метра дистанция. Топката прелетя встрани от вратата. Коул Палмър също опита удар в добавеното време на първата част, но над вратата, пазена от Келъхър.

Във втората добавена минута на първото полувреме, Анди Робърстън получи шанс да центрира и го направи много остро и опасно в наказателното поле на "гражданите", където Нунес стигна първи до топката, но не бе убедителен при удара си, а кълбото отново мина встрани от вратата на Манчестър Сити.

Второто полувреме започна с две смени за Ливърпул. Клоп включи в игра Окслейд-Чембърлейн и Фабиньо на местата на Фабио Карвальо и Стефан Байчетич.

Още в първите секунди на втората част Гюндоган намери с дълъг пас Рияд Марез, който с едно докосване си освободи коридор за изстрел. Такъв последва, а топката попадна в далчения ъгъл на вратата - 2:1.

Отговорът на Ливърпул обаче беше мигновен, след пробив на Дарвин Нунес отляво, който надбяга Аймерик Лапорт и навлезе в наказателното поле на "гражданите". Уругваецът намери Салах, който с удар по земята отново върна равенството, само секунди след гола на Марез.

Отново Манчестър Сити удари, а този път Нейтън Аке прати топката в мрежата на Ливърпу. Кевин де Бройне центрира след късо изпълнение на ъглов удар, а топката стигна до Аке на далечната греда. Защитникът се въползва прекрасно от тази възможност и прати топката във вратата на Келъхър в 58-ата минута на мача. 

В 68-ата минута се стигна до спорна ситуация в наказателното поле на Манчестър Сити. Окслейд-Чембърлейн бе съборен от Нейтън Аке, но съдията остави играта да продължи. В този кръг от Карабао Къп няма ВАР, така че решението на главния съдия е финално. 

Дарвин Нунес получи нов шанс да реализира, в 72-ата минута той бе изведен отдясно. Уругваецът се възползва от пространството, което му бе оставено и нахлу в половината на Манчестър Сити, а след това и в наказателното на "гражданите". Нападателят бе сам срещу вратаря, но отново не бе убедителен и не успя да вкара, след като ударът му бе разочароващ - лек и неточен. 

В 78-ата минута на срещата отново напрежението се покачи. Фабиньо и Родри се сблъскъха, а футболистът на Ливърпул фаулира Родри, който отново стигна до физическа саморазправа и започна да бута Фабиньо. Хендерсън също се притече на помощ, а Гюндоган с две ръце избута Фабиньо, който се озова на земята. Този път главният съдия трябваше да се намеси и показа по един жълт картон и за Родри, и за Фабиньо.

Манчестър Сити се опита да реши всичко и да сложи край на интригата в 84-ата минута, когато първо Де Бройне стреля от границата на наказателното, а след това и Фодън добави. Първият удар обаче бе блокиран от Фабиньо пред погледа на Келъхър, а при удара на Фодън, именно стражът на мърсисайдци се намеси.

В последните минути на мача Ливърпул не успя да предложи нещо по-интересно в атака, с което да застраши вратата на "гражданите" и така загуби с 2:3. Съставът на Юрген Клоп отпада от Карабао Къп.

FT / МАНЧЕСТЪР СИТИ - ЛИВЪРПУЛ 3:2

1:0 Ерлинг Халанд 10'

1:1 Фабио Карвальо 20'

2:1 Рияд Марез 47'

2:2 Мохамед Салах 48'

3:2 Нейтън Аке 58'

Съставите на двата отбора:

Манчестър Сити: 18. Щефан Ортега, 82. Рико Люис, 25. Мануел Аканджи, 6. Нейтън Аке, 14. Аймерик Лапорт, 16. Родри, 17. Кевин де Бройне, 8. Илкай Гюндоган /K/, 26.Рияд Марез, 80.Коул Палмър, 9. Ерлинг Халанд

Резерви: Серхио Гомес, Джак Грийлиш, Кансело, Карсън, Алекс Робърътсън, Бернардо Силва, Джон Стоунс, Кайл Уокър, Фил Фодън

Старши треньор: Пеп Гуардиола

Ливърпул: 62. Келъхър, 7. Джеймс Милнър, 2. Джо Гомес, 32. Жоел Матип, 26. Андрю Робъртсън, 43. Стефан Байчетич, 6. Тиаго, 19. Харви Елиът, 28. Фабио Карвальо, 11. Мохамед Салах, 27. Дарвин Нунес

Резерви: Адриан, Бен Доук, Наби Кейта, Окслей-Чембърлейн, Калвин Рамзи, Фабиньо, Филипс, Джордан Хендерсън, Константинос Цимикас

Старши треньор: Юрген Клоп