Отборът на Манчестър Сити успя да постигне важна победа с 3:1 при домакинството на Лестър Сити в един от най-очакваните двубои от 18-тия кръг на Висшата лига. Джейми Варди шокира домакините с попадение в 22-а минута, след което обаче момчетата на Пеп Гуардиола постигнаха пълен обрат чрез попаденията на Рияд Марез, Илкай Гюндоган и Габриел Жезус.

„Гражданите“ бяха по-добрият отбор през цялата среща, като в крайна сметка те имаха 23 удара, от които цели 12 бяха в очертанията на вратата. Целият отбор на Сити беше на страхотно ниво през почти целият двубой, като в това отношение Рияд Марез и Кевин Де Брюин определено бяха над всички останали. 

36 снимки

Първият изстрел в срещата дойде още в 3-та минута на срещата. След продължителна атака на домакините Илкай Гюндоган опита мерника си от около 25 метра разстояние, но изстрелът му беше далеч от истината. 

В 10-та минута, след бърза контраатака на домакините Кевин Де Брюин намери Рахийм Стърлинг зад защитата на Лестър, но крилото не успя да се ориентира добре и изпусна топката точно преди да нанесе решителен удар. 

В 14-та минута дойде и първият сериозен шанс за "гражданите". След неуспешно центриране отляво Рияд Марез успя да достигне до топката на дясната крило. Той подаде на Де Брюин на границата на наказателното поле и белгиецът успя да нацели лявата греда на вратата на Каспър Шмайхел. 

В 17-та минута беше ред на нов сериозен пропуск пред Шмайхел. След индивидуален рейт на Марез отдясно той успя да пробие по аут линията и подаде успоредно на на гол линията, където Рахийм Стърлинг някак не успя да отбележи от няколко метра. 

Само 5 минути по-късно, сякаш от нищо, "лисиците" нанесоха удар по амбициите на Сити. След неуспешно подаване в дълбочина на Кевин Де Брюин Харви Барнс успя да изведе с второто си докосване Джейми Варди зад защитата на домакините, а англичанинът прехвърли елегантно Едерсон за 1:0. 

В 25-та Стърлинг отново беше съвсем близо до изравнителен гол. След изпълнение на корнер Кевин Де Брюин центрира на задната греда, където Стърлинг изпревари Союнджу, но ударът му от близка дистанция беше спасен с вещина от Каспър Шмайхел. 

В 30-та минута все пак сериозният натиск на Сити даде своя резултат. Рияд Марез отново беше изведен сам 1 на 1 срещу левия бек на Лестър Бен Чилуел. Той навлезе навътре и стреля, ударът му се отклони в бранител на Лестър и не остави никакви шансове на стража на гостите. 

В следващите минути натискът на момчетата на Гуардиола не отслабна ни най-малко. Рияд Марез опита мерника си от труден ъгъл в 36-та минута, преди Каспър Шмайхел да спаси с вещина мощен удар на Кевин Де Брюин от 25 метра. 

В 43-та минута все пак логичното се случи. Рахийм Стърлинг беше съборен от Рикардо Перейра в наказателното поле на гостите и главният съдия нямаше никакъв избор освен да отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Илкай Гюндоган, който с малко късмет успя да промуши топката отвъд плонжа на датския страж за 2:1. 

В буквалното последната атака на полувремето гостите можеха да изненадат "гражданите" за втори път. След продължително разиграване Джеймс Мадисън получи възможност да стреля от границата на наказателното поле. Варди беше на косъм от това да отклони топката, но тя все пак трябваше да бъде спасена от Едерсон. 

В 54-та минута Марез можеше да забие трето попадение във вратата на Лестър Сити. След чудесна серия от подавания между Бенжамен Менди, Рахийм Стърлинг и Марез, последния се озова на стрелкова позиция фронтално срещу вратата на гостите, но шутът му беше лек и безобиден. 

Четири минути по-късно алжирецът отново беше в центъра на събитията. След диагонален пас към Бенжамен Менди на лявото крило, французинът центрира към точката на дузпата. Стърлинг отклони топката към задната греда, където Марез стреля от воле, но не уцели вратата на Каспър Шмайхел. 

Малко след изминаването на час игра Джейми Варди получи хубав пас зад гърба на защитата на Сити и успя да центрира по чудесен начин, успоредно на гол линията, но Харви Барнс не успя да засече кълбото във вратата. 

В 69-та минута интригата в двубоя наглед угасна. Кевин Де Брюин получи чудесен пас между линиите на Лестър, след което преодоля Чалар Союнджу с дрибъл и пласира перфектен пас на задната греда към Габриел Жезус, който не сгреши на празна врата за 3:1. 

 

В 81-та минута Жезус получи нов шанс за гол. Рияд Марез отново получи шанс да се надиграва 1 на 1 с Бен Чилуел, като този път алжирецът успя да подаде към бразилския нападател на точката на дузпата. Жезус беше изтласкан към аут линията и опита шут от малък ъгъл, а Каспър Шмайхел спаси с десния си крак. 

До края на срещата ново попадение не падна и така беше оформен резултатът 3:1. Така "гражданите" успяха да скъсят разликата до "лисиците" само до 1 точка, събирайки актив от 38 точки след 18 срещи. 

Манчестър Сити - Лестър Сити 3:1

0:1 - Джейми Варди (22)

1:1 - Рияд Марез (30)

2:1 - Илкай Гюндоган (43)

3:1 - Габриел Жезус (69)

Ето и съставите на двата тима: 

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Отаменди, Фернандиньо, Менди, Де Брюин, Гюндоган, Бернардо Силва, Марез, Жезус, Стърлинг (4-3-3)

Лестър Сити: Шмайхел, Чилуел, Еванс, Союнджу, Перейра, Тилеманс, Ндиди, Мадисън, Харви Барнс, Перес, Варди (4-3-3)