Манчестър Юнайтед записа трудна победа над последния в класирането Шефилд Юнайтед с резултат 4:2 след обрат в отложен двубой от 29-ия кръг на английската Висша лига. Срещата предложи доста емоции и от двата лагера, като "остриетата" стояха много равностойно в големи периоди от двубоя срещу именития си съперник.

Снимки: Gulliver/GettyImages
95 снимки

Те поведоха чрез Джейдън Богъл в 35-ата след груба грешка на вратаря Андре Онана, но Хари Магуайър изравни в 42-ата минута. Бен Бреретон Диас даде нов аванс на гостите в 50-ата минута и усложни отново работата на домакините. След това обаче настъпиха минутите на капитана Бруно Фернандеш, който изравни от дузпа в 61-ата, а след това донесе и пълния обрат в 81-ата минута. Расмус Хойлунд пък сложи точка на спора в 85-ата минута. 

С този успех Ман Юнайтед събра 53 точки и запази шестата си позиция след загубата на Нюкасъл Юнайтед от Кристъл Палас. "Червените дяволи" обаче остават на 13 точки от четвъртия Астън Вила в битката за място в Шампионската лига, макар да са с мач по-малко. Шефилд Юнайтед пък остава твърдо на последното 20-о място с едва 16 пункта, а оцеляването е на цели десет пункта при оставащи четири мача до края на сезона. В следващия кръг "червените дяволи" домакинстват на предпоследния Бърнли, докато "остриетата", които нямат победа от 10 февруари, гостуват на Нюкасъл.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед – Ерик тен Хаг, имаше сериозни проблеми с отсъстващи играчи, най-вече в защита. На вратата бе Андре Онана, а пред него действаха Диого Далот, Каземиро, който отново беше преквалифициран в централен бранител, Хари Магуайър и Аарън Уан-Бисака. Кристиан Ериксен беше предпочетен пред Скот Мактоминей за центъра на терена, който си партнираше с Коби Мейно. Това бе и първи старт за датчанина от месец януари насам. Антони и Алехандро Гарначо действаха по фланговете, а капитанът Бруно Фернандеш беше разположен зад Расмус Хойлунд, който водеше атаката.

Наставникът на Шефилд Юнайтед – Крис Уайлдър, заложи на вратата на Уесли Фодерингам, който бе предпочетен пред Иво Гърбич. Густаво Хамер пък се възстанови от контузията си действаше в центъра, а сред титулярите бе и тийнейджърът Оливър Арбластър с капитанската лента. В предни „остриетата“ разчитаха на Бен Бреретон Диас и Камерън Арчър.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Манчестър Юнайтед Шефилд Юнайтед

източник: Sofascore.com


Още преди да са изтекли и 30 секунди от срещата Манчестър Юнайтед имаше шанс да открие резултата, когато Диого Далот получи на сериозна дистанция от вратата на гостите, но реши да стреля и го направи брилянтно, като топката влизаше точно под гредата на Уесли Фодарингам, който успя да избие кълбото над напречната греда в корнер.

"Червените дяволи" натиснаха в началните минути и се настаниха дълбоко в половината на Шефилд, макар че нови чисти ситуации липсваха. В 12-ата минута капитанът Бруно Фернандеш центрира от ъглов удар към границата на вратарското поле, където Каземиро засече с глава, но над вратата.

Гостите отговориха в 14-ата минута, когато Алехандро Гарначо сбърка в подаването си, което позволи на Камерън Арчър да напредне и да стреля ниско пред наказателното поле, но на безопасна дистанция покрай лявата греда на Андре Онана в аут. Минута по-късно Бен Бреретон Диас получи отляво в наказателното поле и стреля между краката на Каземиро, но право в ръцете на Онана.

В 17-ата миута Гарначо влезе отляво в пеналтерията и шутира по диагонала, но без проблеми за Фодарингъм. Четири минути по-късно Кристиан Ериксен получи пред дъгата на наказателното поле и стреля силно, но и високо.

Секунди по-късно "червените дяволи" пропуснаха нова чудесна възможност да открият резултата. Гарначо направи отлично двойно подаване с Антони пред наказателното поле, след което аржентинецът влезе в наказателното поле, разходи се необезпокояван и стреля от около точката за дузпа, но отново Фодарингъм се намеси блестящо и спаси.

В 31-ата минута Ериксен изведе по чудесен начин зад защитата на Шефилд Расмус Хойлунд, който обаче избяга от най-добрата позиция за изстрел, но все пак нанесе тавъв от малък ъгъл в наказателното поле, но стражът на гостите го парира.

Въпреки натиска на домакините, Шефилд Юнайтед обаче шокира „Олд Трафорд“ с попадение в 35-ата минута след огромна грешка на Онана. Гостите притиснаха съперника си пред наказателното му поле, като Каземиро върна топката за своя вратар. Камерунецът обаче изобщо не погледна на кого подава и го направи точно между Хари Магуайър и Далот, което позволи на Джейдън Богъл да открадне кълбото, да навлезе отдясно в наказателното поле и в близкия ъгъл на Онана отбеляза за 0:1.

След това "червените дяволи" отново тръгнаха в атака и в 39-ата минута Фернандеш шутира силно от сериозна дистанция, като бе точен, но в ръцете на Фодарингъм.

Три минути преди края на първата част обаче Ман Юнайтед изравни резултата. Бруно центрира от свободен удар, но топката беше изчистена. Гарначо я настигна на левия фланг и центрира на първа греда, където Магуайър изпревари Мейсън Холгейт и с глава отклони точно към далечния ъгъл за 1:1.

Малко преди изтичането на редовните 45 минути Юнайтед можеше дори да обърне резултата. Онана намери с хубав дълъг пас Далот пред дъгата на наказателното поле, а португалецът намери с едно докосване Гарначо, който шуттира с десния крак, но за пореден път Фодарингъм се намеси и спаси.

Само пет минути след почивката Шефилд Юнайтед нанесе нов шамар по амбициите на Манчестър Юнайтед, вкарвайки втори гол. Домакините не се ориентираха добре при едно изпълнение на тъч отляво по атаката на гостите, след което Густаво Хамър задържа добре пред наказателното поле и изчака точния момент, за да изведе отляво в пеналтерията Бен Осбърн. Той пък центрира ниско с десния крак към границата на вратарското поле, където Бен Бреретон Диас беше забравен и засече с десния крак за 1:2. 

След попадението Ерик тен Хаг реагира и пусна в игра Амад Диало на мястото на Антони.

След точно час игра обаче „червените дяволи“ получиха право да изпълнят дузпа, която беше отсъдена за нарушение на Остин Тръсти, който задържа в наказателното си поле Магуайър и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае Бруно Фернандеш, който вратаря Фодарингъм в обратния ъгъл – 2:2 в 61-ата минута.

Малко след това на терена се появи и Скот Мактомней на мястото на Кристиан Ериксен.

В 67-ата минута Шефилд беше на сантиметри от това да отбележи трето попадение във вратата на домакините. Бреретон Диас получи в половината на Ман Юнайтед, напредна и шутира от дистанция, като топката рикошира коварно в крака на Магуайър и излъга Онана, който тръгна в обратния си ъгъл. За негов късмет обаче кълбото "облиза" лявата му греда и излезе в корнер, който бе първи в мача за гостите. 

Манчестър Юнайтед излезе за първи път напред в резултата в 81-ата минута, правейки пълен обрат. Коби Мейно комбинира с Бруно Фернандеш в половината на Шефилд, а португалецът имаше празно пространство пред себе си, нагласи си топката на левия крак и със страхотен удар от около 25 метра направи безпомощен Фодарингъм за трети път, бележейки в левия му ъгъл за 3:2.

Четири минути след това "червените дяволи" решиха всичко с четвърто попадение. Капитанът Бруно беше получи дълъг пас на границата на наказателното поле, овладя отлично на гърди и след това с едно докосване с десния крак центрира към далечната греда, където Хойлунд изпревари Тръсти и засече с левия крак за 4:2.

В петата минута от добавеното време гостите сбъркаха при изнасянето на топката, което позволи на Бруно да отнеме и след това комбинира с Гарначо на левия фланг. Аржентинското крило напредна отляво в накацателното поле и стреля към вратата, но този път Фодарингъм се намеси и спаси.

До края на двубоя нови интересни ситуации липсваха и Ман Юнайтед се поздрави с хубава победа след обрат.


FT  | МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – ШЕФИЛД ЮНАЙТЕД  4:2

0:1 Джейдън Богъл 35'

1:1 Хари Магуайър 42'

1:2 Бен Бреретон Диас 50'

2:2 Бруно Фернандеш (к) (дузпа) 61'

3:2 Бруно Фернандеш (к) 81'

4:2 Расмус Хойлунд 85'

Висша лига, 29-и кръг

Главен съдия: Майкъл Салисбъри, Англия

Стадион: „Олд Трафорд“, Манчестър, Англия


Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1): 24. Андре Онана – 20. Диого Далот, 18. Каземиро, 5. Хари Магуайър ⚽, 29. Аарън Уан-Бисака – 14. Кристиан Ериксен, 37. Коби Мейно – 21. Антони, 8. Бруно Фернандеш (к) ⚽⚽, 17. Алехандро Гарначо – 11. Расмус Хойлунд ⚽

Резерви: 1. Алтай Байъндър (вр), 75. Хабиб Огунейе, 70. Хари Амаас, 39. Скот Мактоменей, 62. Омари Форсън, 16. Амад Диало, 78. Люис Джаксън, 4. Софиан Амрабат, 84. Итън Уитли

Мениджър: Ерик тен Хаг

ШЕФИЛД ЮНАЙТЕД (3-5-2): 18. Уесли Фодарингъм – 5. Остин Тръсти, 15. Анел Ахмедходжич, 30. Мейсън Холгейт ж.к. – 35. Андре Брукс, 23. Бен Осбърн, 24. Оливър Арбластър (к), 8. Густаво Хамер, 20. Джейдън Богъл ⚽ – 10. Камерън Арчър, 11. Бен Бреретон Диас ⚽

Резерви: 13. Иво Гърбич (вр), 29. Сам Къртис, 16. Оливър Норууд, 27. Ясер Ларуси, 28. Джеймс Макатий, 25. Енис Бен Слиман, 21. Винисиус Соуза, 32. Улиям Осула, 44. Оуен Хемпсън

Мениджър: Крис Уайлдър