Шампионът на Англия Ливърпул отново окупира еднолично върха във Висшата лига. Футболистите на Юрген Клоп се наложиха само с 2:1 над Тотнъм, който до този момент бе лидер благодарение на головата си разлика.

 „Червените” надиграха по всички показатели своя противник,но въпреки това победният гол за домакините дойде едва в последната минута на мача. Той бе дело на Роберто Фирмино, който се разписа с глава след центриране от корнер.

Резултатът бе открит от Мохамед Салах, а Хьон Мин Сон изравни още преди почивката.

След днешния си успех Ливърпул събра актив от 28 точки, вече три повече от днешния си съперник.

Мърсисайдци вече нямат загуба у дома от цели 66 мача. Последното поражение за Ливърпул на „Анфийлд” бе през април 2017 година, когато тимът отстъпи на Кристъл Палас с 1:2.  

Останалите резултати от сряда:

Лестър – Евертън 0:2Лийдс – Нюкасъл 5:2 Арсенал – Саутхемтпън 1:1

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Мачът започна вихрено, като първият удар към една от двете врати дойде още в 20-ата секунда. Той бе на сметката на домакините, когато Трент Александър-Арнолд стреля по диагонала, но след рикошет топката излезе в първи корнер. След изпълнението му обаче, „червените” не успяха да застрашат Уго Лорис.

В 11-ата минута Ливърпул отправи и първия си точен удар в мача. След изпълнение на статично положение, Анди Робъртсън центрира в наказателното поле, където Фирмино изскочи от задна позиция и стреля с глава, но Уго Лорис показа класа и спаси.

Едва в 18-ата минута Тотнъм показа, че може да атакува опасно. След добра контраатака, Сон получи на дясното крило и веднага комбинира с Кейн пред наказателното поле, където Третн Александър Арнолд обаче действаше хладнокръвно и успя да изчисти в първи ъглов удар за „шпорите”.

Отговорът на домакините дойде почти веднага. Анди Робъртсън бе изведен отляво и веднага центрира около точката на дузпата, където дебнеше Мохамед Салах. Египтянина стреля незабавно, но в центъра на вратата, а Уго Лорис улови без особени притеснения.

Салах обаче вдигна победоносно ръце само няколко минути по-късно. В 26-ата Ливърпул поведе на Тотнъм именно след гол на египетския национал. След многоходова атака, Къртис Джоунс получи на границата на наказателното поле и навлезе в пеналта срещу трима играчи на Тотнъм. Топката му бе избита, но все пак попадна в краката на Салах, който стреля незабавно. След серия от рикошети, топката направи странна парабола и влетя неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата – 1:0!

Следващата ситуация в мача отново бе на сметката на Ливърпул. Къртис Джоунс пробва късмета си с удар от средна дистанция, който обаче бе отразен отново от стража на Тотнъм.

В 33-ата минута лондончани показаха най-силното си оръжие. Тимът на Жозе Моуриньо организира светкавична контраатака, която бе завършена по най-добрия начин от голмайстора на тима Хьон Мин Сон. Той бе изведен зад отбраната на Ливърпул от Джовани Ло Селсо и останал сам срещу Алисон нямаше как да сгреши. Ситуацията бе разгледана с помощта на VAR, но тя показа, че засада няма.

Ливърпул се опита да отговори почти моментално, като Фирмино се озова на стрелкова позиция в 36-ата минута, но изстрелът му отново бе отразен от Лорис.  Малко по-късно Садио Мане също стреля, а вратарят на Тотнъм направи впечатляващото седмо спасяване от началото на мача.

В заключителните минути на първото полувреме Тотнъм се опита да владее малко повече топката, но това не доведе до втори удар към вратата на Алисон Бекер.  

Втората част започна със страхотен шанс за Тотнъм. След грешка на Рийс Уилямс и нетолкова добра игра на Арнолд, Бергвайн открадна топката и нахлу в наказателното поле на Ливърпул Ударът му по диагонала обаче не се получи и коженото кълбо премина покрай вратата.

Тотнъм продължи да напада, а Хари Кейн стигна до две добри възможности за попадение. Първото дойде след грешка при изнасянето на топката от страна на Алисон. Кейн пресече неговия пас и опита да прехвърли вратаря на домакините, но бразилецът изби в корнер. При следващия шанс Кейн стреля над вратата от близо 20 метра.  

Статистиката от Ливърпул-Тотнъм

източник: SofaScore.com

Ливърпул успя да отговори на натиска на гостите, започвайки да владее топката отново в по-голяма част от времето, но Тотнъм бе тимът, който пропускаше в началото на втората част. В 63-ата минута лондончани удариха гредата чрез Бергвайн, който пропиля втори отличен шанс. Сон го изведе сам зад  защитата на Ливърпул, но ударът му по диагонала срещна левия страничен стълб. При изстрела Алисон докосна коженото кълбо, което доведе до корнер. След неговото изпълнение Хари Кейн стреля с глава, но от 4 метра не уцели вратата.

В 73-ата минута Ливърпул бе много близо до това отново да излезе напред в резултата. Къртис Джоунс комбинира с Мане, който по брилянтен начин преодоля Серж Орие и стреля мощно. Лорис докосна съвсем леко топката, който се отби в гредата и излезе в пореден ъглов удар.

Ливърпул дочака своя миг в последната минута на мача. Домакините стигнаха до поредния си корнер, който този път се оказа решаващ. Анди Робъртсън центрира перфектно в малкия пеналт, където след неразбирателство в отбраната на лондончани Роберто Фирмино остана непокрит и бразилецът заби коженото кълбо в горния десен ъгъл на вратата за 2:1. Хаотичният натиск на Тотнъм в продължението на срещата доведе до корнер пред Алисон, който обаче не донесе опасност за бразилеца.  


FT | ЛИВЪРПУЛ – ТОТНЪМ 2:1

1:0 Салах 26'

1:1 Сон 33'

2:1 Фирмино 90'


Стадион: „Анфийлд”, Ливърпул

Рефер: Антъни Тейлър


Ливърпул: Алисон, Александър Арнолд, Уилямс, Фабиньо, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Джоунс, Мане, Салах, Фирмино

Резерви: Келехър, Кейта, Окслейд-Чембърлейн, Минамино, Ориги, Филипс, Неко Уилямс

Мениджър: Юрген Клоп

Тотнъм: Лорис, Орие, Алдервайрелд, Дайър, Дейвис, Хойберг жк, Сисоко, Ло Селсо жк(Ло Селсо 59') Бергвайн (Регилон 76'), Сон (Деле Али 87'), Кейн

Резерви: Харт, Родон, Регилон, Ндомбеле, Уинкс, Деле Али, Лукас

Мениджър: Жозе Моуриньо