Ливърпул постигна категорична победа, надделявайки с 4:0 над гостуващия Саутхемптън в съботен мач от 13-ия кръг от английската Висша лига. Нито за миг на „Анфийлд” домакините не оставиха съмнения, че са по-качественият отбор, а с два гола на Диого Жота (2 и 30) Ливърпул взе комфортен аванс след половин час игра.

До края на първата част Тиаго Алкантара също се разписа във втори пореден мач за „червените”, а през второто полувреме Върджил ван Дайк вкара четвъртия гол в срещата, който се оказа и последен в двубоя.

Победата прати Ливърпул отново на второто място, като тимът е с 28 точки и е на една зад лидера Челси (29), ала „сините” са с мач по-малко. Трети е Манчестър Сити (26), но и „гражданите” са с мач пасив спрямо отбора, воден от Юрген Клоп. Саутхемптън е 14-и с 14 точки, на пет пред опасната зона.

30 снимки

За Ливърпул предстои суровото градско дерби срещу Евертън на „Гуудисън Парк” в междинния кръг от елита на Англия, докато „светците” приемат Лестър Сити на „Сейнт Мерис”.

Oще преди да бяха изминали и две минути Ливърпул откри резултата с перфектен старт. Андрю Робъртсън получи топката вляво и комбинира със Садио Мане. Сенегалецът даде пас по земя за шотландския бек, който прати топка по земя за Жота, а португалецът отблизо порази вратата на гостите - 1:0.

Срещата продължи във вихрено темпо, а Тиаго Алкантара сбърка при изнасянето на топката в половината на Ливърпул, но Саутхемптън не се възползва от неточността на испанския халф на "червените". В 12-ата минута Робъртсън даде страхотно центриране в наказателното поле на "светците" от свободен удар, а Мане с глава се разписа. Попадението обаче бе отменено заради засада, която бе много тънка. В 17-ата минута Салах стреля с левия си крак отдясно, ала топката профуча край страничната греда на МакКарти.

Армандо Броя от гостите проби отляво, елиминирайки Ибрахима Конате и стреля, но Алисон Бекер скъси ъгъла и отрази удара на офанзивния футболист на Саутхемптън. В 30-ата Салах върна към границата на наказателното поле за капитана Хендерсън, но ударът на халфа бе доста неточен.

В 32-ата минута домакините удвоиха своя актив, след като Джордан Хендерсън изведе Салах вдясно към аутлинията на Саутхемптън. Египтянинът даде успореден пас за Диого Жота, който бе "забравен" от отбраната на гостите и с лекота прати топката в опразнената врата - 2:0 за Ливърпул.

Третият гол за мърсисайдци падна в 37-ата минута, когато Тиаго Алкантара открадна топката пред наказателното поле на гостите. Той финтира Ливраметно и си освободи място за изстрел, след което шутира силно с левия крак. Топката се отклони в Лянко и влетя във вратата на МакКарти - 3:0.

Минута преди края на първата част Адам Армстронг получи подаване от Тино Ливраменто отдясно. Нападателят на Саутхемптън овладя в наказателното поле на Ливърпул  и стреля с десния крак по земя, но Алисон прати топката в ъглов удар. В ответната атака домакините организираха прелестна контраатака, оставяйки трима срещу един бранител на гостите, но пасът на Салах към Жота или Мане беше доста неточен.

В 52-ата минута Алекс МакКарти трябваше да се справя след чудесен удар отляво на Садио Мане, но стражът на Саутхемптън с една ръка прати топката в ъглов удар. След изпълнението на орнера Александър-Арнолд прати топката на точката за дузпата, където Ориел Ромеу остави Ван Дайк. Нидерландецът шутира с десния крак, а топката мина между краката на МакКарти - 4:0. Две след това Армстронг получи пас в наказателното поле на Ливърпул и стреля, но Конате с шпагат спря топката, ала тя се върна у Армстронг, чийто повторен удар бе отразен от Алисон Бекер.

След сериозния превес в резултата, който акумулира Ливърпул, Юрген Клоп прецени да освежи халфовата си линия и да даде почивка на част от титулярите си, след като в игра влязоха Алекс Окслейд-Чембърлейн и Джеймс Милнър, а заменените бяха Тиаго и Джордан Хендерсън. Четвърт час преди края на срещата Окслейд-Чембърлейн даде пас вляво за Андрю Робъртсън. Шотландецът напредна смело напред и видя къде точно Диого Жота поиска топката. Робъртсън му я подаде именно в тази зона, но Жота остана леко зад топката и не успя да оформи хеттрика си в срещата.

В 79-ата Мане даде успореден пас към дъгата на наказателното поле за Окслейд-Чембърлейн, който отправи силен удар, но право в обсега на МакКарти, който боксира напред.


КЛАСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА НА АНГЛИЯ

ПРОГРАМАТА ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА НА АНГЛИЯ

FT / ЛИВЪРПУЛ - САУТХЕМПТЪН 4:0

1:0 Диого Жота (2)

2:0 Диого Жота (32)

3:0 Тиаго (37)

4:0 Върджил ван Дайк (52)

Стартови състави: 

Ливърпул: Алисон – Трент Александър-Арнолд, Ибрахима Конате, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Джордан Хендерсън, Тиаго – Садио Мане, Мохамед Салах, Диого Жота

Мениджър: Юрген Клоп

Саутхемптън: Алекс МакКарти – Ян Беднарек – Лянко, Мохамед Салису, Тино Ливраменто – Ориол Ромеу, Джеймс Уърд-Праус, Ромен Перо – Адам Армстронг, Армандо Броя, Че Адамс

Мениджър: Ралф Хазенхютъл