Отборът на Ливърпул постигна поредна драматична победа в Англия. Футболистите на Юрген Клоп стигнаха до трите точки при визитата си на Кристъл Палас по изключително драматичен начин. „Червените” се наложиха с 2:1, като победният гол дойде в добавеното време на срещата.

Домакините поведоха от дузпа, изпълнена от Матета, но с попадения на Мохамед Салах и Харви Елиът, „червените” се поздравиха с успеха, който ги изкачи поне временно на първото място във Висшата лига.

Голът на Салах бе под номер 200 с „червената” фланелка на „мърсисайдци”.

Gulliver/GettyImages
57 снимки

Първите десетина минути в мача преминаха в поделено надмощия, като нито един от двата тима не успя да затрудни противниковия страж. Постепенно гостите от Ливърпул започнаха да поглеждат по-сериозно към вратата на Палас и стигнаха до няколко разбърквания пред Джонстън, но не и до сериозен удар към него.

В 27-ата мината дойде и първата стопроцентова ситуация за гол в мача, която се разкри пред домакините. Футболистите на Рой Хдожсън организираха страхотна контраатака, която завърши с центриране към Джеферсон Лерма на далечната греда. Крилото на Палас стреля без никакво колебание, но завърналият се на вратата на Ливърпул Алисон Бекер показа световна класа. Бразилецът спаси по феноменален начин, след което топката срещна десния страничен стълб на вратата, а след това Александър-Арнолд изчисти силно напред.

Само две минути по-късно тимът на Палас стигна до дузпа, която обаче бе отменена след преглед на ситуацията с ВАР. Уил Хюз успя да отнеме топката от Уатаро Ендо пред наказателното поле, а след това да изведе свой съотборник е пеналта, където той бе спънат от Върджил Ван Дайк, за което нидерландецът получи жълт картон.

Реферът Андрю Мадли бе привикан да разгледа ситуацията с агресивната игра на Хюз срещу Ендо, а това се оказа решаващо. След дълго разглеждане на положението, Мадрли отсъди нарушение на играча на домакините, което доведе до отменяне на дузпата и жълтия картон за Ван Дайк.

В минутите до края на първото полувреме играта доста се накъса заради честите нарушения в центъра на терена. Ливърпул все пак успя да стигне до удар към вратата на домакините, който обаче отново бе блокиран и не затрудни вратаря на Палас. Така двата тима се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

Резултатът в мача бе открит в 57-ата минута след любопитна ситуация. След атака отляво на домакините, топката бе центрирана в наказателното поле, където Джарел Куанса успя да притисне Матета и да му попречи да отиграе добре топката. Играта продължи, въпреки претенциите на домакините за нарушение на младия бранител. Минути по-късно обаче, реферът Андрю Мадли получи сигнал от своите ВАР асистенти и спря играта, за да прегледа ситуацията на повторение. На тях се видя, че Куанса рита в крака нападателя на Палас, който първи играе с топката. Това бе достатъчно за Мадли да посочи бялата точка. От нея, Матета, който се появи на почивката, стреля точно и даде преднина на своя тим.

Точно четвърт час преди края на редовното време домакините останаха с човек по-малко, след като Аю спря обещаваща атака на Ливърпул и справедливо получи втори жълт картон. Минута по-късно тимът на Юрген Клоп изравни резултата след попадение на Мохамед Салах, което бе гол номер 200 за египтянина с фланелката на „червените”.

В първата минута на добавеното време резервата на ливърпулци Харви Елиът направи пълен обрат след самостоятелна акция и плътен удар в левия ъгъл на вратата. Малко след това Луис Диас вкара и трето попадение за гостите, но то бе отменено заради засада. Мачът продължи повече от 100 минути.

С трите точки Ливърпул излезе временно на първо място в класирането с точка аванс пред Арсенал, който ще играе по-късно през деня. Палас остана на 14-а позиция.

FT КРИСТЪЛ ПАЛАС – ЛИВЪРПУЛ 1:2

1:0 Матета 57' (д), 1:1 Салах 76', 1:2 Елиът 90'

Стадион: „Селхърст парк”, Лондон

Рефер: Андрю Мадли

Кристъл Палас: 1 Джонстън, 17 Клайн, 16 Андерсен, 6 Гехи, 2 Уорд, 26 Ричардс, 8 Лерма, 9 Аю, 19 Хюз, 15 Шлуп, 22 Едуард

Мениджър: Рой Ходжсън

Ливърпул: 1 Алисон, 66 Александър-Арнолд, 78 Куанса, 4 Ван Дайк, 21 Цимикас, 8 Собослай, 3 Ендо, 38 Гравенберх, 11 Салах, 7 Диас, 9 Нунес

Мениджър: Юрген Клоп