Отборът на Манчестър Сити е вторият известен 1/2-финалист за ФА Къп, след като се справи трудно с Евертън като гост с 2:0. Късни голове на Илкай Гюндоган в 84-ата и на Кевин Де Бройне в 90-ата минута подпечатоха билетите за 1/2-финала в турнира. 

Gulliver/GettyImages
37 снимки

Двубоят беше равностоен в по-голямата си част, но "гражданите" показаха, че са по-класния отбор и успяха да пречупят "карамелите" с финален натиск в последните минути. По този начин Ман Сити записа седма поредна победа над Евертън и продължава да мечтае за куадрупъл, тъй като има шанс да спечели всички турнири, в които участва - Висша лига, ФА Къп, Купа на Лигата и Шампионска лига. 


Първото полувреме беше доста равностойно, но не предложи много положения пред двете врати, като и двата отбора играха по-предпазливо. 

В 17-ата минута Илкай Гюндоган комбинира с Рахийм Стърлинг в половината на Евертън, а английският национал стреля силно извън наказателното поле, но право в ръцете на вратаря Жоао Вирджиния. 

В 34-ата минута Гилфи Сигурдсон пусна отличен извеждащ пас за Доминик Калвърт-Люин, което принуди стражът на гостите Зак Стефан да излиза извън наказателното си поле, за да пресече паса. Той не се справи по най-добрия начин, но Аймерик Лапорт изчисти след това в корнер. 

В 44-ата минута дойде и най-чистото положение за първата част. Тогава Йери Мина засече на първа греда центриране от корнер, но Александър Зинченко изчисти точно пред голлинията.  

В началото на вторите 45 минути "гражданите" опитаха да наложат натиск, но така не успяваха да стигнат до чисто положение. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола правеха доста нехарактерни грешки в пасовете помежду си в последната третина на терена.   

В 58-ата минута Сигурдсон центрира от свободен удар, като се стигна и до удар на Ричарлисон от границата на наказателното поле, но покрай дясната греда на Стефан. 

В ответната атака Ман Сити беше много близо до откриване на резултата. Гостите организираха брилятна атака, при която Фернандиньо успя да пробие в наказателното поле отляво и намери Стърлинг на около точката за дузпа. Англичанинът стреля, но чудесно спасяване успя да направи и стражът на "карамелите" Вирдижиния, който с върха на пръстите си изчисти в корнер. 

Фил Фоудън отправи опасен удар в 66-ата минута от границата на пеналта, но топката премина на сантиметри от дясната греда на домакините.  

В 80-ата минута в игра се появи Кевин Де Бройне, който замени Стърлинг.

Само четири минути след това „гражданите“ най-сетне успяха да пробият защитата на домакините и реализираха много важен гол. Лапорт стреля, а Вирджиния направи отлично спасяване, като отклони топката в напречната греда. Кълбото обаче отиде към Илкай Гюндоган, който с летящ плож го насочи към опразнената врата – 0:1.

„Гражданите“ си подпечатоха победата с втори гол в последните секунди на редовното време. Тогава Родри изведе Кевин Де Бройне през центъра, а белгиецът навлезе в наказателното поле и с хладнокръвен завършек оформи крайния резултат от 0:2 и място на ½-финалите. 


FT | ЕВЕРТЪН – МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:2

0:1 Илкай Гюндоган 84'

0:2 Кевин Де Бройне 90'

Стартови състави на двата отбора:'

ЕВЕРТЪН (3-4-1-2): 31. Жоао Вирджиния - 4. Мейсън Холгейт, 13. Йери Мина, 22. Бен Годфри - 23. Шеймъс Колуман (к), 21. Андре Гомеш, 6. Алан, 12. Люка Дин - 10. Гилфи Сигурдсон - 9. Диминик Кавърт-Люин, 7. Ричарлисон 

Мениджър: Карло Анчелоти

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 13. Зак Стефан - 11. Олександър Зинченко, 3. Рубен Диаш, 14. Аймерик Лапорт, 2. Кайл Уокър - 8. Илкай Гюндоган, 25. Фернандиньо (к), 20. Бернардо Силва - 47. Фил Фоудън, 9. Габриел Жезус, 7. Рахийм Стърлинг  

Мениджър: Хосеп Гуардиола


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Гудисън Парк“, Ливърпул, Англия