Брайтън победи Челси с 4:1 в мач от 14-ия кръг на Висшата лига. Греъм Потър се завърна на стадион "Амекс", след като напусна "чайките" в посока Челси. Леандро Тросар откри резултата в 5-ата минута. Лофтъс-Чийк си отбеляза автогол и удвои преднината на "чайките" в 15-ата минута. Чалоба също си вкара автогол в 42-ата минута. Кай Хаверц върна гол за Челси в 48-ата минута. Паскал Грос оформи крайното 4:1 в 82-ата минута.

Guilliver/GettyImages
42 снимки


КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините започнаха силно двубоя. Неточност на Тиаго Силва в 3-та минута даде шанс за Леандро Тросар да стреля. Той прехвърли Кепа, който бе излязъл, но там именно Тиаго Силва си оправи грешката и изчисти с глава от голлинията. Последва корнер, при който пък Еступиниан стигна до топката и стреля, но отново защитникът се намеси страхотно и блокира изстрела. В 5-та минута обаче Леандро Тросар не прости на Челси. Белгиецът получи топката в наказателното поле и преодоля Кепа, той остана сам срещу празната врата, но трябваше да стреля от малък ъгъл. Това не го затрудни, Тросар прати топката в мрежата и направи резултата 1:0.

Заслужен гол за "чайките", след като за 5 минути създадоха три чисти положения в наказателното поле на лондончани.

Силната игра за домакините продължи и те създадоха още положения, а в 15-ата минута Лофтъс-Чийк изпрати топката в собствената си врата, след като намери топката с коляно при центриране от корнер. Топката се отби в коляното му и влезе под напречната греда. 

Само две минути по-късно дойде най-добрият шанс за Челси в двубоя. Конър Галахар стреля, но Роберт Санчес се намеси страхотно. Топката обаче попадна в краката на Пулишич, който можеше да добави, но изстрелът му мина покрай вратата. Отново Галахър бе най-опасният футболист на Челси в 20-ата минута, когато получи центриране и стреля с глава. Ударът беше добър, но Роберт Санчес показа невероятна реакция и спаси.

Брайтън продължи с атаките, а в 31-та минута "чайките" бяха близо до нов гол, след като Кайседо стигна до топката и стреля при разбъркване в наказателното поле на лондончани. Топката обаче премина встрани от вратата, а Кепа не трябваше да се намесва. Челси организира добра контраатака секунди след това, а Маунт бе иведен с хубав пас, но той не успя да настигне топката и да я прати към свободен съотборник.

Рахийм Стърлинг изрази сериозни претенции за дузпа в 36-та минута, когато бе съборен от защитник на "чайките", след като проби в наказателното поле. Съдията веднага показа, че такава няма и играта трябва да продължи. 

Первис Еступиниан проби в наказателното поле на Челси по лефия фланг, той опита подаване, а там Трево Чалоба се хвърли на шпагат, за да го блокира, но вместо това игра с топката, която мина под тялото на Кепа и влезе във вратата. Втори автогол на лондончани и 3:0 за "чайките".

Последната добра ситуация в първото полувреме отново бе на сметката на домакините, след като в 46-ата минута Адам Лалана стреля с глава, но покрай вратата.

В началото на втората част, Кепа, който очевидно имаше проблеми, бе заменен от Менди. Челси започна силно, а още в 48-ата минута Конър Галахър центрира към Кай Хаверц, който се пребори с играч на домакините и стреля с глава - топката влезе във мрежата и лондончани се върнаха в мача.

В 52-ата минута Мейсън Маунт проби в наказателното поле на "чайките" след страхотна атака на тима му. Той опита да прати топката към съотборник на точката за изпълнение на дузпи, но вместо това кълбото попадна в крака на Паскал Грос, който опита да блокира футболиста на гостите. За малко да се стигне до автогол, този път за Брайтън, но Санчес се намеси страхотно и изби рикоширала от крака на Грос топка.

Лофтъс-Чийк си опита късмета от далеч в 61-ата минута. Той определено искаше да изчисти името си, след като си отбеляза автогол в началото на двубоят. Лофтъс-Чийк пое подаване по фланга, но смени посоката и навлезе навътре. Той си отвори коридор за изстрел и пробва, но след рикошет във футболист на Брайтън топката мина далеч от вратата.

Челси продължи да напада, докато "чайките" се прибраха в своята половина. В 70-та минута лондончани застрашиха вратата пазена от Роберт Санчес. Първо това стана след центриране от ъглов удар, но в наказателното поле на Брайтън футболистите на гостите се разминаха с топката. Последва и удар на Бен Чилуел по земя, който обаче мина встрани от вратата.

Брайтън създаде нещо по-опасно в 77-ата минута, когато "чайките" организираха страхотна контраатака, а Хулио Енсисо и Леандро Тросар останаха двама на един защитник от Челси. 18-годишният нападател обаче се замота и не подаде на Тросар, който очакваше отдясно. Вместо това Енсисо се опита сам да завърши атаката, но без успех.

Кай Хаверц получи страхотен шанс да се разпише за втори път в мача. В 86-ата минута той получи пас, след като негов съотборник проби по левия фланг и го намери с подаване около бялата точка за изпълнение на дузпи. Хаверц бързо стреля, но ударът му мина над напречната греда.

Хулио Енсисо стреля на два пъти към Менди, който отрази и двата удара на 18-годишния нападател. След втората намеса на стража обаче топката попадна в краката на Паскал Грос, който прати кълбото в опразнената врата - 4:1.

С тази победа "чайките" се изкачиха на 7-ата позиция в класирането на Висшата лига. Тимът воден от Роберто Де Дзерби има актив от 18 точки след 12 мача.

FT БРАЙТЪН - ЧЕЛСИ 4:1

1:0 Леандро Тросар 5'

2:0 Лофтъс-Чийк 15' (авт.)

3:0 Трево Чалоба 42' (авт.)

3:1 Кай Хаверц 48'

4:1 Паскал Грос 90+2'

Брайтън Челси

източник: SofaScore

Състави на двата отбора:

Брайтън: 1. Роберт Санчес - 5. Люис Дънк, 4. Уебстър, 30. Еступиниан - 7. Соли Марч, 10.Алексис МакАлистър, 25. Кайседо, 10. Леандро Тросар - 13. Паскал Грос, 22. Митома, 14. Адам Лалана

Треньор: Роберто Де Дзерби

Челси:  1. Кепа Арисабалага - 32. Кукурея, 6. Тиаго Силва, 14. Чалоба - 23. Конър Галахър, 8. Ковачич, 12.Лофтъс-Чийк, 17. Рахийм Стърлинг - 19. Мейсън Моунт, 10. Пулишич, 29. Кай Хаверц

Треньор: Греъм Потър