Отборът на Арсенал победи Уест Хем с 3:1 в мач от 17-ия кръг на Висшата лига. "Артилеристите" осъществиха пълен обрат и взеха трите точки, с които събират актив от 40 пункта - 7 повече от втория Нюкасъл. Трети в шампионата е Манчестър Сити с 32 точки и мач по-малко от лидера.

Саид Бенрама откри резултата за "чуковете" в 27-ата минута след изпълнение на дузпа. Букайо Сака върна паритета в 53-ата минута, а в 58-ата пък Габриел Мартинели осъществи пълния обрат. Еди Нкетия удвои преднината на домакините в 69-ата минута.


Gulliver/GettyImages
63 снимки

Още преди да измине една минута игра, Габриел Мартинели се озова на земята след сблъсък с Деклан Райс. Футболистът на Арсенал остана да лежи на тревата и да се превива. Все пак, Мартинели успя да се изправи и да продължи игра, без да е нужна ранна принудителна смяна.

В 5-ата минута на двубоя домакините разиграха отлично, Йодегор намери Нкетия в наказателното поле, а той върна към Букайо Сака, който бе клиничен и прати топката в мрежата на Фабиански. "Чуковете" бяха спасени от сигнал за засада.

Пет минути по-късно отново "артилеристите" създадоха опасна атака, която завърши с центриране от Мартинели. То бе изчистено, но топката отново бе отнета и попадна в краката на Йодегор, който потърсви Гранит Джака с интересно извеждащо подаване. Халфът на домакините не стигна до топката обаче. 

Минутка след това Боуен проби отдясно и изпрати остро центриране към Михаил Антонио. В наказателното поле обаче Рамсдейл се намеси чудесно и предотврати този шанс за "чуковете".

В 13-ата минута Гранит Джака нанесе точен удар, с който Фабиански се справи комфортно. Изстрелът дойде извън наказателното, но не затрудни стража на гостите.

Бен Уайт се включи страхотно отдясно и получи добро подаване от Гранит Джака в 19-ата минута. Уайт стигна до наказателното поле и изпрати остро центриране в наказателното поле на Уест Хем. Там обаче защитниците на гостите се справиха и избиха в корнер, от който "артилеристите" не застрашиха сериозно вратата пазена от Лукаш Фабиански.

Една минута по-късно Уест Хем се опита да отговори със същото, като отново Боуен направи един от характерните си пробиви отдясно. Той прати центриране на далечната греда, където Антонио остана под топката, която бе избита в ъглов удар. Последва разочароващо центриране, до което Пакета не успя да стигне. След рикошет във футболист на Арсенал отново топката излезе в корнер. След изпълнението топката стигна до Саид Бенрама, който изпрати хубав удар към вратата на "артилеристите", но Рамсдейл успя да улови топката. 

Стражът на домакините прати топката напред и даде начало на контраатака. Гранит Джака намери Нкетия, който обаче бе спрян от защитник на "чуковете".

В 23-ата минута Йодегор бе близо до гола, след центриране към Букайо Сака, който свали топката за халфа. Лукаш Фабиански бързо затвори ъгъла на датчанина и направи задачата му трудна. Ударът на Йодегор мина встрани от вратата.

Отново само секунди след това Уест Хем се възползва от бърза контраатака. Боуен бе изведен от Антонио. Боуен пое топката на скорост и навлезе в наказателното, където беше спрян от шпагат на противников футболист. В първия момент футболистът на "чуковете" се опита да доиграе положението, но евентуално се озова на земята, губейки баланс от контакта между него и Салиба. Съдията не се поколеба и отсъди дузпа, която бе проверена от ВАР. Саид Бенрама се нагърби с изпълнението и бе абсолютно хладнокръвен. Той изпрати силен удар в средата на вратата, а Рамсдейл направи плонж и не успя да спаси. 

В 33-ата минута Михаил Антонио атакува центриране от Кресуел в наказателното поле на Арсенал и не бе далеч от това да стигне до топката пръв, вместо това Рамсдейл го стори и се намеси. 

Арсенал отново стигна до половината на Уест Хем с много бързи и хубави подавания, а там Букайо Сака намери Нкетия, който обаче не успя да стреля, тъй като бе блокиран от Тило Керер. "Артилеристите" продължиха да владеят топката повече и да я разиграват отлично помежду си. Въпреки това чистите положения пред вратата на Фабиански липсваха.

През последните минути от първото полувреме домакините продължиха да затягат обръча около пеналтерията на Уест Хем. Те владееха топката и си я разиграваха на метри от наказателното поле, но не успяваха да пробият защитата на "чуковете" и да стигнат до удар. 

В последните секунди на третата добавена минута в първото полувреме, Йодегор стреля от дистанция, а топката попадна в тялото на футболист от "чуковете". Всичко играчи на домакините скочиха, претендирайки за дузпа. Майкъл Оливър отсъди дузпата, но ВАР се намеси и показа, че всъщност топката се удря в главата на Кресуел, а не в ръцете. Дузпата бе отменена.

Второто полувреме започна с удар от дистанция на Томас Партей, който бе отразен от Фабиански. Последва корнер, от който обаче не се стигна до нищо опасно.

В 53-ата минута Арсенал стигна до попадение, след като Йодегор опита удар, но топката всъщност достигна до Букайо Сака, който се освободи в наказателното поле на "чуковете". Той запази хладнокръвие и прати топката в мрежата на Фабиански. 

Домакините натиснаха и пълният обрат не се забави. Само пет минути по-късно Габриел Мартинели бе намерен отляво в пеналтерията. Той стреля в близкия ъгъл, където се намираше и стражът на Уест Хем, който разочарова с действията си и допусна лек гол в ъгъла на вратата, който покриваше.

Еди Нкетия удвои преднината на Арсенал и донесе частично спокойствие в 69-ата минута, когато реализира страхотен гол. Домакините разиграха пред наказателното поле, а топката от Мартинели стигна до Йодегор, който пък намери Нкетия. Той бе с гръб към вратата, но се завъртя бързо покрай Тило Керер. който нямаше никакъв шанс. Нкетия прати топката покрай Фабиански и във вратата на "чуковете" за трети път в мача.

Темпото спадна през следващите десетина минута, а и двамата треньори използваха смените си, въпреки това "чуковете" нямаха отговор на играта на Арсенал. В 81-ата минута домакините на два пъти застрашиха вратата на гостите. Първо с центриране, което Фабиански само изгледа, за щастие то не достигна до футболист на "артилеристите". След това Бенрама загуби топката и Йодегор опита изстрел извън наказателното поле, който обаче мина встрани от вратата.

В 85-ата минута отново Арсенал бе по-опасният отбор, въпреки че водеше с два гола. Йодегор стреля след подаване от Сака. Ударът на халфа бе блокиран от Крейг Доусън.

Саид Бенрама показа техника и скорост в последната минута на редовното време от мача. Той направи сериозен дрибъл и дори влезе в наказателното поле, където все пак бе спрян, а топката изчистена. Последва корнер, от който "чуковете" не се възползваха по най-добрия начин.

FT / Арсенал - Уест Хем 3:1

0:1 Саид Бенрама 27'

1:1 Букайо Сака 53'

2:1 Габриел Мартинели 58'

3:1 Еди Нкетия 69'

Съставите на двата отбора:

Арсенал: 1. Рамсдейл, 4. Бен Уайт, 12. Салиба, 6. Габриел Магаляеш, 3. Киърън Тиърни, 8. Мартин Йодегор, 5. Томас Партей, 34. Гранит Джака, 7. Букайо Сака, 14. Нкетия, 11. Габриел Мартинели

Старши треньор: Микел Артета

Уест Хем: 1. Фабиански, 5. Цоуфал, 24. Тило Керер, 15. Крейг Доусън, 3. Кресуел, 41. Деклан Райс, 28. Томас Соучек, 11. Лукас Пакета, 20. Джарод Боуен, 22. Саид Бенрама, 9. Михаил Антонио

Старши треньор: Дейвид Мойс


Главен съдия: Майкъл Оливър

Стадион: "Емирейтс", Лондон