Арсен Венгер изведе своя Арсенал в последното си голямо дерби като мениджър на клуба. То беше на "Олд Трафорд" срещу Манчестър Юнайтед, но момчетата му не успяха да го зарадват и да го изпратят с точка или три. 

Те паднаха с 1:2 в късна драма и така французинът записа поредно поражение в мачовете си с мениджъра на съперника Жозе Моуриньо. А тимът му "си гарантира" най-ниския точков актив в цялата 22-годишния престой на Венгер начело. 

Пол Погба откри за "червените дяволи" в началото на мача, но в първите минути на второто полувреме бившият играч на домакините Хенрих Мхитарян, който е един от последните трансфери на Венгер в Северен Лондон, се отплати за доверието с изравнителен гол. В края Маруан Фелайни донесе успеха на домакините и сложи точка на спора. 

Преди началото на тази битка от Юнайтед отдадоха необходимото огромно уважение за една треньорска легенда като Венгер. Лично големият му съперник през годините сър Алекс Фъргюсън му връчи почетен плакет. А Жозе Моуриньо, с когото често са били в словесна битка, го прегърна свойски и му пожела успех. 

Тази приятелска атмосфера преди двубоя обаче не попречи на Юнайтед да тръгне мощно напред от самото начало. Още в 4-та минута се откри шанс пред Пол Погба, но ударът му профуча на сантиметри встрани от гредата. 

И все пак в 16-та минута резултатът беше открит. Тогава Ромелу Лукаку направи пробив отдясно и качи топката на главата на Алексис Санчес на далечната греда, но ударът му беше избит в гредата от Ектор Бейерин. Кълбото обаче се върна на крака на Пол Погба и той нямаше как да сбърка на празна врата - 1:0. 

Почти веднага "топчиите" можеха да изравнят чрез бившия "дявол" Мхитарян. Арменецът беше оставен непокрит в наказателното поле и стреля, но топката премина на сантиметри встрани от вратата. 

Ашли Йънг и Джеси Лингард имаха някакви възможности за домакините, но не ги оползотвориха. В 36-та минута обаче "топчиите" можеха да изравнят, когато Пиер-Емерик Обамеянг стреля от изгодна позиция, но топката профуча встрани от вратата. 

Малко преди почивката Йънг направи пореден пропуск и в крайна сметка "червените дяволи" се оттеглиха с гол аванс на почивка. Малко след подновяването на играта "топчиите" стигнаха до равенството. 

Хенрих Мхитарян получи страхотен пас в половината на Юнайтед и с удар между краката на защитник и в незащитения ъгъл на Давид де Хеа изравни. След този гол арменецът не се зарадва от уважение към бившия си клуб. 

Последваха равностойни минути, в които и двата тима имаха своите шансове, но те не бяха толкова чисти. В последните минути на двубоя домакините натиснаха здраво в търсене на успеха. 

В 86-та минута гол на "червените дяволи" беше отменен. Тогава удар на Маруан Фелайни с глава се отклони в гредата, но при добавката Маркъс Рашфорд стреля в мрежата. Подробността беше, че младият английски нападател беше в засада и тя беше уловена от реферите, а голът отменен. 

Все пак в самия край се стигна и до гол за домакините. В 91-та минута Ашли Йънг качи топката на главата на Маруан Фелайни и той, макар и падайки и с гръб към вратата, я насочи към мрежата, прехвърляйки вратаря - 2:1 за Юнайтед. 

Този резултат се запази и до края. Благодарение на трите точки "червените дяволи" си гарантираха и на теория участието в Шампионската лига и следващия сезон. Те имат 77 точки. Арсенал е шести с 57 точки и трябва да опази тази позиция, за да играе директно в групите на Лига Европа. Преследва го Бърнли, а двата тима имат директен сблъсък.