Мохамед Салах ще се изправи срещу съотборника си от Ливърпул Наби Кейта в квалификациите за следващото издание за Купата на Африка, след като Египет и Гвинея попаднаха в една група. Другите два отбора в група D са съставите на Малави и Етиопия, определено в ролята на аутсайдери.

Защитаващият титлата си отбор на Сенегал, който на тазгодишното издание победи Египет, ще спори с отборите на Бенин, Мозамбик и Руанда в група L. Квалификациите за континенталния турнир на Африка стартират през юни тази година, а Купата на Африка през 2023-а година ще се проведе през юни и юли същата година в Кот д’Ивоар. Турнирът се провежда в две поредни години, тъй като по програма тазгодишното издание беше планирано за 2021-а, но се отложи с 12 месеца заради пандемията от КОВИД-19. Сенегал пък за първи път вдигна трофея.

Два отбора от всяка от 12-те групи продължава към следващия етап. Домакините от Кот д Ивоар също са в квалификациите, но така или иначе тяхното участие е сигурно и те са включени просто за да трупат игрова практика. В група Н те попаднаха с шампиона от 2012-а година Замбия, Коморските острови и Лесото. От тук ще се класира още един отбор, ако домакините на турнира заемат едно от първите две места.

Друг местен фаворит – Нигерия, се падна със Сиера Леоне, Гвинея-Бисау и Сао Томе и Принсипи или Мавриций, които ще играят в предварителен бараж. Всички те попълват група А. В група С е Камерун, който има за съперници Кения, Намибия и Бурунди. Кения и Зимбабве са включени в жребия, въпреки че за момента ФИФА ги е извадила от редиците си заради намеса на правителството в делата на футболните федерации.

В група F шампионите от 2019-а година Алжир е с отборите на Уганда, Нигер и Танзания. В група Е водач е Гана – четирикратен шампион на Африка, а останалите отбори са Мадагаскар, Ангола и Централноафриканската република.