Обявилият своето оттегляне в края на сезона Пер Мертезакер направи интересно изказване по отношение оставащото си време като футболист на Арсенал. Бившият германски национал сподели, че се надява да му се налага да играе повече през сезон 2017/2018.

33-годишният футболист даде пространно интервю пред „Шпигел”, в което говори за физическите и менталните трудности, пред които се е изправял в своята кариера. По тази причина той заяви, че би се радвал повече да не играе преди отказването си. Световният шампион с Германия ще стане шеф на младежката академия в Арсенал преди сезон 2018/2019.

Мертезакер обяви големи новини, става шеф в Арсенал

„Всеки футболист трябва да се наслади на последната си година, да играе колкото се може повече и да гребе с пълни шепи. Аз обаче предпочитам да седя на пейката или още по-добре – на трибуните. Тогава за първи път в живота си, вече прехвърлил 30-те си години, ще се чувствам свободен”, коментира бившият играч на Вердер Бремен.

„Има дни, в които осъзнаваш, че всичко ти тежи – и във физическо, и в психическо отношение. Въпреки това трябва да се представиш на ниво без сянка на съмнение.”

„Напрежението е крайно интензивно. Винаги съм си представял този ужасяващ сценарий да допусна грешка и да бъда виновен за гол във вратата ни. Ако феновете ти се радват, това е страхотно, направо невероятно. Щом започнат да те освиркват обаче, винаги се чувстваш засрамен.”

„В миговете преди началото на мача стомахът ми се обръща наопаки, все едно ми се повръща. После се задавям толкова здраво, че чак ми тръгват сълзи.”

„Имало е мигове, в които бях наистина свършен. Тялото ми просто не беше готово да положи нови усилия. А ако не бях в състояние да играя повече, се контузвах. Винаги е било така. Считам, че голяма част от постоянно проявяващите се контузии имат психологически корени. Просто тялото се опитва да ти даде малко почивка”, коментира още Мертезакер.

Дотук през сезона опитният германец има 11 срещи за „топчиите”, в които вкара 2 гола. Той не е играл от отпадането с 2:4 от Нотингам във ФА Къп, което стана факт на 7 януари.