Микел Мерино сравнява високите футболисти в състава на Арсенал с баскетболен отбор, но настоява, че те имат решимостта да използват височината си. Девет играчи от стартовия състав на лондончани при съботното поражение с 0:2 срещу Борнемут във Висшата лига са високи над 183 сантиметра. Мениджърът на "артилеристите" Микел Артета събра физически внушителен отбор с надеждата да подобри шансовете на Арсенал да спечели първото място във Висшата лига. 

Мерино, който премина от Реал Сосиедад в английския клуб през лятото, спечели Евро 2024 със състава на Испания.

"Понякога е лудост, когато се разхождам по коридорите или на тренировъчната площадка. В стария ми клуб бях един от най-високите, така че всички останали бяха по-малки от мен. Сега се оглеждам и всички са по-високи или са колкото мен. Сега изглеждаме като баскетболен отбор. Футболът сега се промени и имаме нужда от силен отбор. Физическите качества са ключови. Трябва да бъдем с възможно най-завършения състав. Имаме нужда от силни физически играчи. Не става въпрос само за това да си висок и едър, но и за манталитета. Ако си голям, но не отидеш със 100 процента намерение да спечелиш топката, това е нищо. Основното нещо е манталитетът и ние го имаме", коментира Мерино, който е висок 188 сантиметра.

Очаква се испанецът да бъде титуляр за Арсенал в двубоя срещу Шахтьор Донецк в Шампионската лига във вторник. 28-годишният халф получи контузия веднага след пристигането си в Лондон от Реал Сосиедад през август.

"Беше трудно в самото начало, защото никой не иска да се контузи още в първата тренировка. Когато дойдете тук, искате да окажете влияние, да докажете защо са подписали с вас и да започнете да изграждате увереността си и отношенията с новите съотборници. В момента съм в добра форма. Предстои ми да се развивам още повече", каза още Микел Мерино.

БТА