Мениджърът Ралф Хазенхютел ограничи достъпа на футболистите на Саутхамптън до пристрастяващи онлайн игри и социални мрежи преди мачовете на отбора от Висшата лига. Австрийският специалист забрани използването на интенет в хотели по време на лагери, за да може неговите играчи да бъдат свежи и отпочинали на следващия ден.

По-рано днес вестник "Сън" съобщи, че английски футболист от неизвестен отбор, чийто договор изтича това лято, играе популярната онлайн игра Фортнайт до 16 часа на ден. Понякога той дори пропуска и тренировки заради хобито си. Именно от подобно нещо се оплакваше Хазенхютел и в бившия му отбор РБ Лайпциг.

"Бях против това и в последния ми клуб. Някои футболисти играеха до 3 сутринта преди мачове. Моята работа е да следя тези неща и да ги предпазвам от вредни навици. Това не е малък проблем. За да бъда честен, това не е по-различно от алкохолизма или употребата на наркотици. Към тези неща се пристрастяваш лесно, така че ние трябва да пазим нашите футболисти. Не трябва да им позволяваме да го правят толкова често", каза той.

Мениджърът уточни, че футболистите няма да ползват интернет в хотелите преди мачове. "Докато за правителството това официално не е заболяване, ние трябва сами да вземаме мерки. Ако беше заболяване, може би щеше да има закон за блокиране след три часа. Тоест, ако ги прескочиш, не можеш да продължаваш. Вместо това, ние ще им спираме безжичния интернет и резултатът ще бъде същият", добави Хазенхютел.

Австрийският мениджър разкри, че настоящите му футболисти нямат сериозен проблем с гейминга, но самият той не иска да рискува. Той добави, че следи изкъсо и изявите им в социалните мрежи.

"Бъдете сигурни, че винаги поддържам контакти с капитана и някои други футболисти. Социалните мрежи не са различни от игрите и понякога е нужно да ограничиш достъпа до тях. Те са част от ежедневието ни, така че не можем да игнорираме тотално този проблем и трябва да помагаме на футболистите ни", завърши Хазенхютел.