Може да се вгледате в милионните заплати на футболистите от Висшата лига, но кариерата на играчите е кратка и понякога може да бъде ограничена поради контузия, болест или лоша форма.

И когато кариерата стигне до своя неизбежен край, много играчи остават да се борят, за да се преоткрият.

Любомир Асенов/Lap.bg
23 снимки

Ето защо бившият български национал Стилиян Петров, заедно с други бивши професионалисти, като Гаизка Мендиета, Емил Хески и Майкъл Джонсън, създадоха Player 4 Player, организация, която работи с играчи, за да им помогне за вземането на решения относно бъдещата им кариера.

"Преди имах съотборници, които говореха с мен, преди действително да ни бъдат платени заплатите и въпросът ми щеше да бъде: "Печелите страхотни суми всеки месец, всяка седмица ... Защо трябва да знаете кога ще ви платят?"

"Те казват: О, всичко, което получавам, просто го оставих. Имам ипотека, плащания, кола, имам приятелка “. И така в края на разговора коментирах: "Какво всъщност оставяш настрана?"

Петров коментира пред CNN, че собственото му финансово образование идва от съотборници и приятели. Той казва, че има играчи, които въпреки че печелят невероятни суми пари, сега трябва да "отидат и да молят за работа".

Според Петров, когато е бил играч, финансовите съветници са били "в и извън тренировъчното игрище".

Имаше "много хора, които обещаваха толкова много, но никога не го изпълняваха", добавя Петров.

Но когато сте млади и печелите добри пари, понякога е трудно да забележите потенциално лоши инвестиции.

"Понякога в живота трябва да изпитате проблеми, за да разберете и да се научите. За съжаление това се случва в живота", коментира Саймън Баркър, помощник главен изпълнителен директор на Футболната асоциация на играчите и бивш играч на Куинс Парк Рейнджърс.

Нещастни обрати на съдбата

В началото на 2012 г., точно когато договаряше новия си договор с Астън Вила, Петров беше диагностициран с остра левкемия и кариерата му бе неочаквано скъсена, дори прекратена.

Докато беше финансово осигурен, Петров не беше психологически готов да приеме края на кариерата си.

"Всичко изчезна", коментира Петров, говорейки за болестта си. 

"Не бях готов, не бях подготвен. Физически, психически е наистина трудно ... Нямах време да мисля какво ще бъда следващо. Просто трябваше да се боря за живота си, така че за мен стана още по-трудно".

Петров премина през два етапа на химиотерапевтично лечение в продължение на три години, което оказва влияние.

"Бях неспособен да се върна на работа, бях негоден да уча ... да правя каквито и да било енергични дейности, защото не бях достатъчно годен. Щеше да ми отнеме около шест, седем години, за да съм сигурен, че ще се върна към ... този, който исках да бъда и какво исках да постигна."

Според Петров, когато играчите се наслаждават на играта и са в центъра на вниманието, те често пренебрегват признаците, че кариерата им приключва.

"Имаме егото, всички говорят за нас. Имаме внимание, всички ни уважават, зарадени сме с адреналин, имаме цел", казва Петров.

Според статистиката на световния съюз на играчите FIFPro, 72 % от професионалните футболисти нямат образование по-високо от гимназиалното ниво и само 14 % са завършили професионално обучение. Само 12 % са с Висше образование.

В спорт, при който средната продължителност на договора е само 22 до 23 месеца, хората от Player 4 Player казват, че футболистите трябва да мислят повече за това какво могат да правят извън терена.

"Има възможности за проучване на това, както може да прави определен играч след края на кариерата си", казва Петров.

"Имаме страхотни прехвърляеми умения, които много други индустрии търсят в бивши спортисти, за да бъдат част от тях - с тяхното лидерство, комуникация, желание, работна етика. Това е нещо, за което много играчи не се сещат", каза Петров.

Благотворителната организация PFA предостави допълнително образование за 1397 лица през календарната 2019-20 година, често под формата на стипендии които да помогнат за обучението на по-млади специалисти за по-късно използване в кариерата им.

Оттеглянето от футбола за Баркър беше почти безпроблемно, тъй като той започна да работи в PFA, където е оттогава. Работата му включва разговори с настоящи играчи за преквалификация за следваща втора кариера.

"Преходът е голям проблем, особено в първите две години", казва той. 

"И тези, които изглежда преминават по-добре към втора кариера, са тези, които са се поставили в позиция, в която са готови за това, след като са преминали определени курсове".

Футболната кариера е кратка - между 10 и 15 години, ако сте един от късметлиите. Момчешката мечта на Петрове да стане футболист на най-високо ниво, но той все още копнее за още.

"Исках да се науча", казва той предизвикателно. "Исках да си дам възможност да бъда някой, да бъда нещо в даден момент."