Толкова много се каза за философията на новия наставник на Челси Маурицио Сари в последните месеци. Сега обаче е ред той да каже няколко думи за себе си и как вижда футболната игра.

За него термини като "90-минутна преса", "притежание на топката в полето на противника" и "играчи, фокусирани в топката, а не в опазването на противниците", са свещени. "Харесва ми, когато отборът диктува темпото и държи контрола върху срещата. Много харесвам дългото притежание на топката, искам също и да играем в противниковата половина по-често, отколкото в нашата", каза 59-годишният италианец.

"И като говорим за притежание на топката - нека да е на високо темпо. Но първо умствена бързина, не само разиграване без мисъл. Научих всичко от гледане на много мачове. Опитвах да играем в защита с петима души преди шест години, но в момента това е невъзможно. Защото, ако искам да пресираме в другата половина, но имам петима, които са отзад, идеята на пресата се губи", добави той.

"Относно отбора мога да кажа, че всеки дава най-доброто от себе си - опитва да се подобрява непрекъснато. Трябва да работим още, за да достигнем желаните 100% на възможностите си. Мисля, че е по-лесно на офанзивните играчи да се адаптират към моя стил. Тук обаче има много интелигентни момчета, затова мисля, че за около два месеца ще стигнем нивото, което искаме".

"Адаптацията на защитниците към новия стил обаче изисква повече време. Аз искам да се защитаваме, гледайки топката. Но някои футболисти са играли 10 години, гледайки да неутрализират противника си. Затова аз трябва да променя мисленето на тези играчи, а това няма да е лесно", коментира още Сари.

"Мисля, че 90% от работата ни е с топка в крака. Мисля, че можем да работим здраво и на терена да се забавляваме".

"Ариго Саки и Пеп Гуардиола са ми приятели. Много ги уважавам. За мен Гуардиола е най-добрият треньор в света в момента. А това, че съм треньор дължа изцяло на Саки", завърши бившият наставник на Наполи.

Челси вече записа две победи на старта на сезона във Висшата лига, побеждавайки последователно Хърсфийлд (3:0) и Арсенал (3:2). В двубоя за Камюнити Шийлд обаче Сари дебютира начело на Челси с поражение от Манчестър Сити (0:2). В неделя лондончани гостуват на Нюкасъл в един от най-любопитните двубои от кръга. Срещата е от 18:00 часа на "Сейнт Джеймсис парк" и ще бъде предавана пряко по DIEMA SPORT 2, а също така и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.