От съкрушителните победи през късните триумфи… От неочакваните герои до обичайните заподозрени. Първата половина на сезон 2017/18 във Висшата лига категорично принадлежи на Манчестър Сити. 

Победа след победа, скалп след скалп и рекорд след рекорд. Момчетата на Пеп Гуардиола тотално промениха представата и дефиницията на словосъчетанието „добро начало на сезона”. Те изглеждаха неспособни да бъдат спрени… до скоро.

На Анфийлд Манчестър Сити все пак видя края на серията си от 30 поредни срещи без загуба в английския елит. И така – втори Непобедими няма да има, но все пак – как се стигна до това, че „гражданите” да водят с цели 12 точки на върха?

Ще ви върнем до самото начало на сезона. Всичко започна на АМЕКС Стейдиъм, а първата „жертва” се оказа новакът Брайтън. Две късни попадения донесоха първите 3 от 62-те точки на небесносините до този момент.

Така „гражданите” загатнаха какво могат, но бяха далеч от блясъка, демонстриран в месеците след това. А първото домакинство също не подсказа за рекордната серия, която предстоеше. Във втория кръг Сити посрещна Евертън и се нуждаеше от късния гол на Рахийм Стърлинг, за да спаси точката. 

Стигаме и до третия кръг. Не се притеснявайте, няма да ви разходим из всеки мач на тима от началото на сезона, просто ще ви насочим към възловите мигове. И така – трети кръг – съперник: Борнемут. Минутата е 96-та, резултатът е 1:1. Изглежда сякаш Сити ще изпусне още точки… Дълбоко в добавеното време обаче Рахийм Стърлинг се оказва точен и носи победата с 2:1. И ако тук някъде се отвориха портите на Ада за всички други отбори във ВЛ, то за Сити това беше официалното покана за футболния Рай.

Следват нови 17 поредни победи, нов рекорд в историята на Висшата лига от 18 последователни успеха. По пътя към историята падат отбори като Ливърпул след 0:5, Арсенал след 1:3 и Тотнъм след 1:4. А какво да кажем за успеха със 7:2 над Стоук. 

Не и без помощта на цели 13 гола в последните 10 минути. Тогава, когато съперникът изглеждаше вече омаломощен, Сити удряше най-силно. Това изпита и Ливърпул, който трябваше да трепери за преднината си буквално до последната секунда на Анфийлд. 

Но да не изпреварваме събитията. Казват, че всяко нещо е до време. Независимо дали то е хубаво, или лошо. Така, след 18 поредни победи, серията на Сити беше спряна с равенство на Селхърст Парк с Кристъл Палас. Но вероятно дори и точката изглеждаше като добър вариант, след като „орлите” изпуснаха дузпа в 90-тата минута, а крайният резултат си остана 0:0. 

Сити обаче оцеля, за да увеличи поредицата си без загуба в елита на 30, когато дойде зрелището на Анфилд. Там смел Ливърпул успя да се наложи с 4:3, но дори финалните 10 минути загатнаха защо Манчестър Сити е мерилото за всички останали през този сезон. Опрян до стената, с 3 гола пасив на един от най-враждебните за всеки гостуващ тим стадиони в цял свят, отборът на Гуардиола върна 2 гола, за да накара мнозина на Анфилд наистина да затреперят.

Краят на серията обаче беше факт. А някак подобаващо този отбор на Сити, свикнал да доставя развлечение, видя края на поредицата си в 7-голов трилър, който със сигурност ще остане в историята.

И така, Манчестър Сити няма да стане едва вторият в историята на Висшата лига със сезон без загуба. Вероятно ще се препъне и още до края на пътя. Това обаче си остава отборът, който е повече от фаворит за титлата. Той не просто тича някъде в далечината пред другите. Той изглежда участник в едно изцяло различно състезание. А мечтата за квадрупъл също си остава жива. 

Вероятно сценарият можеше да е различен… Вероятно, ако Сити беше изгубил в някои от първите 3 кръга, когато не беше чак толкова убедителен, нещата щяха да се развият по коренно различен начин. Но във футбола място за хипотези няма. В него не важи терминът „ако”. В него честта се отдава на направилите, а не тези, които „можеха да го направят”.

А Манчестър Сити определено заслужи своето място в пантеона на великите отбори на Висшата лига. Сега остава да го затвърди с шампионската корона.