Отборът на Манчестър Сити изкова изключително ценен успех с 3:2 при визитата си на Нюкасъл в мач от 21-я кръг на Висшата лига. Тимът на Пеп Гуардиола взе трите точки след истинска драма в последните минути на срещата на „Сейнт Джеймсис Парк”.

Гостите от Манчестър поведоха в резултата с гол на Бернардо Силва през първата част, но с попадения на Александър Исак и Антъни Гордън домакините стигнаха до обрат. През втората част вездесъщият Кевин Де Бройне, който се появи като смяна, реализира за 2:2, а Оскар Боб осигури ценните три точки за „гражданите”.

С победата си днес Манчестър Сити се доближи само на две точки от лидера Ливърпул при равен брой мачове.

Gulliver/GettyImages
79 снимки

Още във втората минута Нюкасъл стигна до прекрасна възможност да реализира във вратата на Манчестър Сити. Александър Исак бе изведен отдясно и асистира за Лонгстаф, който изпревари Едерсон и вкара топката в мрежата. Страничният рефер обаче вдигна флага за засада, а ВАР потвърди решението. Повторенията показаха, че Исак е бил в нередовна позиция при паса към него.

При удара на Лонгстаф обаче, пострада бразилският страж на „гражданите” Едерсон. Той имаше нужда от лекарска помощ, но все пак успя да се вдигне на крака и да продължи.

Само четири минути по-късно обаче, Едерсон бе много близо до това да направи фатална грешка. Вратарят изрита топката в тялото на Алмирон, но за негово щастие нападателите на домакините не успяха да се организират и да стрелят към вратата. В крайна сметка вратарят падна на терена и показа, че няма как да продължи срещата. На негово място в игра се появи Щефан Ортега.

Първата добра възможност за Манчестър Сити в мача дойде в 17-ата минута. След добре организирана атака на „гражданите”, топката попадна в непокрития в  наказателното поле Бернанрдо Силва, който стреля от въздуха, но на сантиметри над напречната греда. Малко по-късно Кайл Уокър пробва амбициозен удар, но без особен успех.

Нищо обаче не успя да спре Бернардо Силва в 26-ата минута, когато испанецът реализира фамозен гол, с който даде преднина на гостите. След атака отляво топката бе пратена на десния фланг, където абсолютно сам бе оставен Кайл Уокър. Десният бранител на „гражданите” напредна няколко метра и „сервира” топката на Бернардо Силва на границата на вратарското поле. Испанецът показа самочувствие и отигра с едно докосване с пета, пращайки топката в далечния ъгъл на вратата. Определено изпълнението на Силва ще бъде един от претендентите за гол на сезона в Англия. Малко по-късно Силва имаше възможност отново да обстрелва вратата на Нюкасъл, но този път Дубравка реагира добре и спаси.

Попадението на Сити изобщо не сломи домакините, дори напротив. Футболистите на Еди Хау продължиха да следват плана си и резултатът не закъсня. В 35-ата минута Александър Исак бе изведен с дълго подаване зад отбраната на „гражданите”, напредна много добре до наказателното поле, финтира притичалия Кайл Уокър и с много техничен удар с десния крак успя да насочи топката в далечния ъгъл на Щефан Оргега, който остана безпомощен.

Само две минути след изравнителното попадение за домакините, футболистите на Еди Хау удариха за втори път с идентичен гол. Този път Антъни Гордън получи отляво, справи се отново с Кайл Уокър и с удар по диагонала, по подобие на този на Исак, насочи неспасяемо топката във вратата за 2:1.

Втората част започна с добра ситуация за гостите. Футболистите на Пеп Гуардиола стигнаха до пряк свободен удар в близост до наказателното поле на „свраките”. Хулиан Алварес се нагърби с изпълнението, но изстрелът му бе отразен от Мартин Дубравка.  

Фил Фоудън също имаше възможност да обстрелва вратата на домакините, но и неговият удар не успя да изненада вратаря на „свраките”.

В 62-ата минута гостите организираха скоростна атака, при която Кайл Уокър нахлу опасно в наказателното поле и пробва пас към свой съотборник във вратарското поле. Бруно Гимараеш обаче бе на мястото си и успя да изчисти току пред погледа на играч в „небесносиньо”.

Натискът на гостите продължи и в следващите минути, като играчите на Еди Хау предпочитаха да действат на контраатака.

Хулиан Алварес пропиля уникален шанс да изравни резултата. Нападателят на гостите се озова абсолютно сам в наказателното поле фронтално срещу вратата, но ударът му с левия крак изобщо не се получи и той прати топката високо над напречната греда.

Появилият се като резерва Кевин Де Бройне отново се превърна в спасител за своя тим. Белгиецът успя да изравни резултата с много хубав удар от дъгата на наказателното поле. Той получи в половината на домакините, а нито един от бранителите на „свраките” не го атакува.  Де Бройне се възползва оптимално от този факт, напредна към пеналта и с премерен изстрел в десния ъгъл на вратата порази целта за 2:2.

В продължението на срещата младокът Оскар Боб се превърна в герой за своя тим, след като получи ювелирен пас от Кевин Де Ббойне, овладя, и след като технично премина през Мартин Дубравка, на празна врата реализира, оформяйки крайния резултат 3:2.

FT НЮКАСЪЛ – МАНЧЕСТЪР СИТИ 2:3 

0:1 Силва 26', 1:1  Исак 35', 2:1 Гордън  37', 2:2 Де Бройне 75', 2:3 Боб 90'

21 кръг, Висша лига

Стадион: „СейнтДжеймсис Парк”, Нюкасъл

Нюкасъл: 1 Дубравка, 2 Трипиър, 5 Шер, 4 Ботман, 33 Бърн, 67 Майли, 39 Гимараеш, 36 Лонгстаф, 24 Алмирон, 14 Исак, 10 Гордън

Мениджър: Еди Хау

Манчестър Сити: 31 Едерсон, 2 Уокър, 3 Рубен Диаш, 6 Аке, 24 Гвардиол, 8 Ковачич, 16 Родри, 20 Силва, 47 Фоудън, 11 Доку, 19 Алварес

Мениджър: Пеп Гуардиола