Манчестър Сити е следващият клуб, който е заплашен да попадне под ударите на ФИФА за неспазването на правилата при подписването с играчи под 18-годишна възраст.

Въз основа на документите от „Football Leaks“, които бяха публикувани от френският уебсайт „Mediapart“, ФИФА е започнала разследване на английския шампион.

Световната футболна централа ще разгледа над 100 случая с подписването на играчи под 18-годишна възраст от страна на Манчестър Сити.

Ако бъдат признати за виновни, „гражданите“ са заплашени от двугодишна забрана за привличането на нови играчи и глоба от 500 хиляди швейцарски франка, съобщава „Mediapart“, цитиран от "Ройтерс".

Има още три клуба от Висшата лига, които попадат в разследването на ФИФА и според информациите, сред тях попадат Ливърпул и Арсенал.

Правилата на ФИФА забраняват привличането на непълнолетни играчи, освен ако родителите им са емигрирали по причини, които нямат общо с футбола, или отборът и въпросният играч се намират на 50 километра максимално отстояние от границите на държавата, от която идва състезателят.

Изключение правят трансферите на футболисти в Европейския съюз и Европейската икономическа зона, при които минималната възраст е 16 години. В тези случаи клубът трябва да осигури висок стандарт на живот на играча.

Сред наказаните заради нередности при подписването на договори с млади играчи от чужди държави бяха мадридските Реал и Атлетико, както и Барселона.