Манчестър Сити постигна очаквана победа над Брайтън в полуфиналния сблъсък между двата тима за ФА Къп на „Уембли”. „Гражданите” се класираха за финала на турнира, надделявайки с минималното 1:0. Габриел Жезус вкара единствения гол в срещата, който се оказа от скъпоценно значение. Тимът на Брайтън показа характер и имаше своите шансове в срещата, но късметът не бе на страната на „чайките”.

Резултатът днес означава, че Манчестър Сити ще се завърне още веднъж на „Уембли” през следвашия месец, където ще спори за трофея от ФА Къп. Възпитаниците на Пеп Гуардиола продължават да поддържат мечтата си за четири трофея през сезона жива.

Освен в турнира за Купата на Футболната асоциация, „гражданите” са все още в борбата за титлата, Купата на Лигата и Шампионска лига.

Двубоят започна отлично за „гражданите”, които поведоха при една от първите си атаки в мача. Все още не бяха изминали и четири минути от първия съдийски сигнал, когато Габриел Жезус. Кевин де Брюин получи по дясното крило и отправи страхотно центриране в пеналта, където Жезус направи чудесен плонж и с глава заби топката в мрежата.

В заключителните минути на първата част в употреба влезе системата за видеоповторения – ВАР. Тя бе използвана след неправомерни действия на Кайл Уокър, а футболистите претендираха за червен картон. Английският национал си позволи да удари с глава след спряна игра противников футболист, но след преглед на ситуацията, играчът на Сити не бе изгонен.

Кайл Уокър

източник: Gulliver/GettyImages

Така първата част завърши при резултат 1:0.

Второто полувреме започна по-добре за Брайтън, чийто тим дори успя да осъществи лек териториален натиск. Стигна се до отлично положение за „чайките”, когато Шейн Дъфи стреля отлично с глава, но току пред голлинията Лапорте изчисти и предотврати сигурен гол.

Сити продължи да играе отпуснато, но Рахийм Стърлинг имаше добър шанс. Изстрелът на английския национал обаче бе спасен от вратаря на Брайтън.

Така Брайтън не успя да отговори на предизвикателството и напуска надпреварата. Сити пък ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между Уулвърхемптън и Уотфорд. Финалът на турнира ще се играе на 18 май.