Заминаващият си със страшна сила 8-и кръг във Висшата лига имаше няколко основни акцента. Безспорно най-големият от тях беше дербито между Ливърпул и Манчестър Юнайтед на "Анфийлд", което отрано приковаваше вниманието, но което не задоволи окото на претенциозните фенове. 

Двата тима се вкопчиха в битка, която обаче предложи две нули, малко положения и тържество на защитния футбол. Поне от страна на "червените дяволи". Това позволи на градския им съперник Манчестър Сити да се откъсне еднолично на върха след поредното унищожение на съперник - 7:2 над Стоук Сити у дома. Какъв контраст само!

Друг основен акцент падна върху издънките на два от трите лондонски претендента за титлата. Челси изненадващо загуби дербито на столицата с Кристъл Палас. И това при положение, че "орлите" досега нямаха дори отбелязан гол и се тресяха в жестока криза! 

Подобна съдба имаше и Арсенал, който допусна първо поражение от близкия до Лондон Уотфорд от десетилетия насам. И на всичко отгоре "артилеристите" допуснаха пълен обрат срещу този съперник. Но нека видим какво ни предложи този кръг по хронология: 

ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:0

Дерби на нулите. Очакванията бяха огромни, а на терена се видя постното лице на едно от най-яростните съперничества в английския футбол. Положенията бяха малко, а Жозе Моуриньо в типичен стил "паркира автобуса" за стратегически хикс. Е, постигна го, но феновете на английския футбол по света едва ли са доволни от видяното. 

МАНЧЕСТЪР СИТИ - СТОУК СИТИ 7:2

Новият едноличен лидер в Премиършип е Манчестър Сити. "Гражданите" съсипаха от бой поредния си клет съперник от началото на сезона, а можеха дори да стигнат до двуцифрено изражение на резултата срещу клетите "грънчари". Те почнаха по подобен начин и миналия сезон, но последва шумен провал. Дали и сега ще е така? Предстоят още 30 кръга, за да разберем. 

КРИСТЪЛ ПАЛАС - ЧЕЛСИ 2:1

Най-звучният шамар по действащия шампион от началото на сезона. Втора поредна загуба за Антонио Конте и компания и сякаш защитата на трофея вече започва полека-лека да се изплъзва. Дали няма да видим отново в действие проклятието на шампиона в Премиършип? А Кристъл Палас сложи точка на черната серия от 7 поредни загуби без отбелязан гол по най-вълнуващия и запаметяващ се начин. 

ТОТНЪМ - БОРНЕМУТ 1:0

Тотнъм обикновено разчита на двама основни герои, които да вадят горещите кестени от огъня - Хари Кейн и Кристиан Ериксен. Обикновено, когато единият няма ден, на сцената излиза другият. Така беше и срещу "черешките", когато головата машина Кейн не се разписа, но това стори датският ас. И това донесе трите точки за "шпорите", които бяха единственият лондонски претендент за титлата, записал успех в този кръг. Минимално, но достатъчно. 

СУОНСИ - ХЪДЪРСФИЙЛД 2:0

Хъдърсфийлд започна много добре сезона за новак и записа две поредни победи. Мнозина анализатори на Острова даже започнаха да правят сравнения с 20-те години на миналия век, когато "песовете" стигнаха до три поредни титли. Е, това беше прибързано. Последваха шест поредни двубоя без успех, а последната загуба дойде от пряк конкурент в битката за оцеляване като Суонси. Определено тежките времена за новака предстоят. 

БЪРНЛИ - УЕСТ ХЕМ 1:1

Бърнли продължава да изненадва всички с представянето си от началото на сезона и записа седми мач от осем изиграни от старта на кампанията, в който не допуска загуба. Да, тимът не блестеше срещу Уест Хем, но записа равенство 1:1, което продължава да го държи в подножието на Топ 6 и местата в зона Европа за новата кампания. Такава развръзка граничи с кощунство за края на сезона, но сега е времето феновете на Бърнли да се радват и да си снимат за спомен класирането. 

УОТФОРД - АРСЕНАЛ 2:1

Арсенал тъкмо тръгне нагоре и последва неочакван срив - нещо напълно нормално за последните сезони под ръководството на Арсен Венгер. Така беше и в този кръг. "Артилеристите" тъкмо зарадваха феновете си с успехите над Брайтън и Уест Бромич, когато дойде провалът на гости на Уотфорд. При това те водеха с 1:0, но в заключителните моменти допуснаха пълен обрат до 1:2. Колко жалко само за феновете им...

БРАЙТЪН - ЕВЕРТЪН 1:1

Евертън започна сезона за първи път от много години насам с очакването, че може да се случи най-после нещо голямо за този легендарен английски клуб. Но, уви, стартът на кампанията е кошмарен. Това се затвърди и в гостуването на Брайтън, където "чайките" бяха на минути от значим успех над един от големите тимове на Острова. Но дузпа в края и голмайсторският нюх и хладнокръвие на Уейн Рууни спасиха поне точката за "карамелите", а за кратко и поста на мениджъра им Роналд Куман. 

САУТХЕМПТЪН - НЮКАСЪЛ 2:2

Дерби между два тима съседи в класирането, но разделени от хиляди километри разстояние. Предложило много емоции, множество хубави моменти за зрителите, четири гола, но не и победител. Резултатът 2:2 може би не беше най-справедливият в този сблъсък, а и той затвърди серията от мачове без победа на двата тима. Тя вече се удължи на по три и за двата клуба. Е, сезонът е дълъг и време за поправка има колкото щеш.