Шампионът на Англия Ливърпул допусна изключително тежка загуба на своя "Анфийлд" с 1:4 от лидера във Висшата лига Манчестър Сити. Илкай Гюндоган изведе "гражданите" напред в 49-ата, но Мохамед Салах изравни от дузпа в 63-ата минута. Отново Гюндоган бе точен в 73-ата минута, а три минути след това Рахийм Стърлинг отново реализира за гостите. Фил Фоудън пък оформи погрома за домакините в 83-ата минута. През първата част Гюндоган изпусна и дузпа за "гражданите".

Gulliver/GettyImages
83 снимки

"Мърсисайдци" трябва много да съжаляват, след като играха тактически правилно, но три изненадващи грешки на вратаря Алисон им костваха поне равенството в двубоя. Първата част беше равнастойна, а гостите изпуснаха и дузпа. Второто полувреме започна перфектно за "гражданите" - с гол. Домакините се вдигнаха и успяха бързо да възстановят равенството, но в последните 20 минути бяха ударени жестоко, именно заради грешките на своя страж. 

По този начин възпитаниците на Пеп Гуардиола записаха 14.а поредна победа във всикчи турнири и водят в първенството с 45 точки, с пет повече от градския си съперник Манчестър Юнайтед, който обаче е и с мач повече. Ливърпул вече изостава на десет точки от днешния си съперник, като записа и трета поредна загуба на своя стадион "Анфийлд". В следващи кръг момчетата на Юрген Клоп имат тежко гостуване на Лестър, докато "небесно-сините" приемат Тотнъм, но преди това емат гостуване на Суонзи във ФА Къп.    


Важността на сблъсъка пролича още в началните минути. Не бе изминала и 3-ата минута, когато Тиаго влезе изключително грубо в краката на Гюндоган и реферът неднага му показа жълт картон. И двата отбора заложиха на предпазлива игра, като най-активен на терена бе Рияд Марез, но усилията му не дадоха резултат.

Едва в 24-ата минута "мърсисайдци" изригнаха. Трент Александър-Арнолд надигра двама защитници на десния фланг и с перфектно центриране сложи топката на главата на Садио Мане. Ударът на сенегалеца обаче профуча над вратата. Пет минути по-късно се откри отлична възможност и пред Фирминьо, но фантастичният му шут бе избит под гредата от Едерсон. 

Дузпа за Манчестър Сити! В 37-ата минута Стърлинг в опита си да премине покрай Фабиньо се закачи в него и падна в наказателното поле. Реферът Майкъл Оливър без да се двоуми показа бялата точка, а повторенията показаха, че има основание. С изпълнението на дузпата се нагърби Илкай Гюндоган, но ударът му бе разочароващ - високо над вратата.

В 41-ата минута и домакините поискаха дузпа, след като топката удари Родри в ръката в наказателното поле, но съдията не уважи претенциите им.

В последната минута на първата част Мане бе спънат на границата на наказатеното поле, а ударът на Тиаго от прекия свободен удар рикошира в стената и излезе в корнер. Центрирането от ъгловия удар намери главата на Мане, но той стреля слабо и право в ръцете на вратаря Едерсон.

Второто полувреме започна фантастично за Сити. В 49-ата минута Стърлинг се разходи между защитита на Ливърпул и поднесе топката на Фил Фодън, който шутира без забавяне. Блестящата реакция на Алисон спря удара му, но при добавката Гюндагон бе безпощаден - 0:1.  

В 55-ата минута удар на Къртис Джоунс премина в аут. 

Три минути след това домакините бяха много близо до изравняването. Александър-Арнолд и Джоунс комбинираха добре отляво, халфът влезе в наказателното поле и опита да немри далечния ъгъл, но топката рикошра в крака на Джон Стоунс и излезе в корнер. 

В 63-ата минута обаче "мърсисйдци" получиха право да изпълнят дузпа. Рубен Диаш не успя да изчисти една топка пред наказателното поле, което позволи на Салах да напредне в наказателното поле, след което португалецът събори нападателя на Ливърпул и съдията моментално назначи наказателен удар. Зад топката застана Салах и не сбърка - 1:1.

Двайсетина минути преди края на редовното време Джон Стоунс засече топката във вратата на Алисон, но бе отсъдена засада на английкия бранител. 

В следващите минути обаче на терена имаше един отбор и това бе тимът на Манчестър Сити, а вратарят на „червените“ Алисон имаше вина за последващите три попадения за „гражданите“.

В 73-ата минута бразилецът сгреши с паса си и подари топката на Бернардо Силва, който намери Фоудън отдясно. Англичанинът се справи с Хендерсън и върна към Гюндоган, който отблизо даде нова преднина на Манчестър Сити.

Само четири минути след това Алисон отново подари топката на Бернардо Силва, който след това прехвърли стража на „мърсисайдци“, а на далечната греда Стърлинг вкара на празна врата.

В 83-ата минута Фил Фодън уби интригата, след като премина покрай Робъртсън и стреля силно от малък ъгъл. Алисон отново не се намеси добре и позволи на топката да мине над ръцете му, въпреки че тя бе е неговия обсег, като по този начин бе оформен и крайния резултат.   

До края на двубоя Ливърпул така и не направи нищо, за да може да отбележи второ попадение и да направи загубата си по-почетна.  


FT | ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:4 | КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

1:0 Илкай Гюндоган 49'

1:1 Мохамед Салах (дузпа) 63'

1:2 Илкай Гюндоган 73'

1:3 Рахийм Стърлинг 76'

1:4 Фил Фоудън 83'

Стартови състави на двата отбора: 

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 3. Фабиньо, 14. Джордан Хендерсън (к), 26. Андрю Робъртсън - 6.Тиаго Алкантара, 5. Джорджиньо Вайналдум, 17. Къртис Джоунс - 11. Мохамед Салах, 9. Роберто Фирмино, 10. Садио Мане  

Мениждър: Юрген Клоп

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 31. Едерсон - 11. Олександър Зинченко, 3. Рубен Диаш, 5. Джон Стоунс, 27. Жоао Кансело - 8. Илкай Гюндоган, 16. Родри, 20. Бернардо Силва - 47. Фил Фоудън, 7. Рахийм Стърлинг (к), 26. Риад Марез  

Мениджър: Хосеп Гуардиола


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Жълт картон: Тиаго Алкантара (3, Л)

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул, Англия