Висшата лига е най-доброто първенство в света и едва ли някой би се осмелил да го оспори след видяното в голямото дерби между Арсенал и Ливърпул на "Емирейтс" от предколедния кръг. Най-скучното би било само да обобщим резултата - 3:3. 

Но така няма да можем да опишем всички емоции за зрителите в Лондон, които освен шестте гола, видяха обрат от 0:2 до 3:2 в полза на "артилеристите" за шест минути, при това в момент, в който съперникът им летеше по терена и правеше, каквото иска. 

И тъкмо когато изглеждаше, че това ще е достатъчно за момчетата на Арсен Венгер да вземат трите точки в този як сблъсък, съперникът им нанесе удар за 3:3. Какъв мач само, какво чудо! И какъв начин да се даде старт на коледно-новогодишната програма на Висшата лига. 

Иначе преди почивката Филипе Коутиньо отбеляза единственото попадение в 26-та минута, а преди почивката Садио Мане направи престъпен пропуск. А в началото на втората част се изви истинска буря. 

Първо в 52-та минута Мохамед Салах направи 2:0, но само секунди по-късно започна обратът. Алексис Санчес намали, Гранит Джака със страшна тупалка изравни, а Месут Йозил с хитро изпълнение и след асистенция с петичка на Александър Лаказет оформи пълния обрат. И това в рамките на следващите шест минути. 

За да дойде и финалният щрих с попадението на Роберто Фирмино за 3:3 в 70-та минута, което се оказа и последното в тази лудница. И все пак трябва да отбележим, че може би точно такъв трябваше да е изходът от тази яка битка, истинско украшение за Висшата лига.  

През първата част Ливърпул доминираше тотално. Тази доминация започна да си личи около средата на полувремето, след като мърсисайдци успяха да отбият стихийния домакински натиск на домакините. 

Постепенно мърсисайдци овладяха напълно инициативата и започнаха да редуват положение след положение. Първото най-чисто от тях се откри пред Роберто Фирмино в 25-та минута, но ударът му с глава мина на сантиметри встрани от вратата. 

Но още в следващата атака момчетата на Юрген Клоп поведоха. Тогава след грешка в защитата на "топчиите" Мохамед Салах проби и центрира от наказателното поле, като топката се отклони от крака на Лоран Кошчиелни и стана перфектна за удар с глава от Филипе Коутиньо. Бразилецът преодоля с прехвърлящ удар стража и направи 1:0. 

И вместо домакините да се освестят и да отвърнат на удара, те играха безобразно в защита и позволиха на съперника да го скъса от атаки и положение. И "артилеристите" само могат да са доволни, че всичко не приключи още преди почивката, при това с тежък резултат. 

В 32-та минута Роберто Фирмино беше изпуснат в наказателното поле, макар леко вляво от вратата и беше оставен да стреля. Фалцовият удар на бразилеца търсеше далечната греда, но топката мина на сантиметри над вратата. 

Последваха още няколко опасности пред Петър Чех, но чешкият страж се представи страхотно и не позволи да се стигне до ново попадение. А в последните минути на полувремето се изви истинска буря пред него. 

В 44-та минута дойде и пропускът на мача, като по скандален начин не успя да се разпише Садио Мане. Тогава Мохамед Салах нахлу в наказателното поле, след като Лоран Кошчиелни се подхлъзна и му подари топката. Ударът на египтянина обаче беше избит от Чех. 

Кълбото обаче отиде право при Мане, който беше непокрит и можеше спокойно да го прати в мрежата. Сенегалецът обаче реши да се прави на майстор и стреля със странична ножица от воле, търсейки далечния ъгъл. И прати топката над вратата...

Малко след това и Салах пропиля страхотно положение, като позволи топката да мине под крака му, вместо да разстреля Чех от чиста позиция. И в крайна сметка до повече попадения не се стигна преди почивката, а Арсенал може само да е доволен, че не инкасира повече от едно попадение в тези 45 минути. 

След подновяването на играта настана истинската лудница в тази битка. Уж лондончани тръгнаха по-смело напред, но мърсисайдци бяха смъртоносно опасни в предни позиции поне в самото начало на втората част. 

Джо Гомес и Филипе Коутиньо изпуснаха страхотни шансове, удар на Мохамед Салах беше избит от Петър Чех, а Алекс Иуоби за малко да си вкара автогол. И това само до 50-та минута... А каква буря предстоеше само!

Сякаш логичното се случи в 52-та минута. Тогава Ливърпул поведе с два чисти гола разлика, като се разписа Мохамед Салах. Египтянинът направи двойно подаване с Роберто Фирмино при една контра и се измъкна пред наказателното поле. Там финтира двама защитници и след рикошет в крака на Шкодран Мустафи, топката стана неспасяема за Чех - 2:0. 

Но отговорът на лондончани беше светкавичен. Още в следващата атака те намалиха на 1:2. Тогава Джо Гомес сбърка фатално и позволи на Ектор Бейерин да центрира на главата на Алексис Санчес във вратарското поле и той от няколко метра с първия точен удар на Арсенал в мача намали резултата. 

А малко след това последва и изравняването. В 56-та минута натискът на "топчиите" доведе до второ попадение, а негов автор беше Гранит Джака, който стреля от 30 метра и хвана в крачка разсеяния Симон Миньоле, за да направи 2:2. Ливърпул беше в шок. 

И последва трети съкрушителен удар от Арсенал. В 59-та минута обратът беше пълен. Александър Лаказет с петичка изведе Месут Йозил на стрелкова позиция сам срещу Миньоле и той копна топката над него, за да направи 3:2. 

Истински шок за гостите, а в тези минути съперникът им сякаш летеше по терена. Но не можа да дръпне с два гола аванс, а постепенно "червените" се съвзеха, макар че Мохамед Салах и Садио Мане не успяха да се разпишат от изгодни ситуации. 

В 70-та минута обаче зрелището беше пълно и резултатът стана 3:3. Тогава Алексис Санчес наивно изгуби една топка в собственото си поле и я подари на Мохамед Салах. Египтянинът намери свой съотборник, който с един пас откри Роберто Фирмино пред наказателното поле. 

Без забавяне бразилецът стреля силно, Петър Чех изби топката, не достатъчно силно и тя с ефектна парабола, но агонизиращо бавно за феновете на "топчиите" пресече голлинията за 3:3. И всичко сякаш започна отначало. 

Малко след това Садио Мане изпусна поредния страхотен шанс за тима си и логично беше сменен заради безобразната си игра. В 78-та минута Ектор Бейерин можеше пак да изведе Арсенал напред, но ударът му беше избит от Симон Миньоле - първото спасяване на белгиеца в мача до момента...

Постепенно обаче страстите се поуспокоиха и мачът навлезе в руслото от началните си минути, което означаваше по-малко чисти положения и повече битка. Сигурността властваше в отиграванията на играчите, което повлия и на резултатността до края. 

В крайна сметка повече попадения в тази лудница не паднаха и двата тима взеха само по точка. Това може да не им помага особено в амбициите по преследване на върховете в Премиършип, но със сигурност феновете и на двата отбора си тръгнаха щастливи от видяното на "Емирейтс".