С попадение в дебютния си двубой след само 15 минути игра на Ромелу Лукаку Челси записа втора победа през сезона. „Сините” от Лондон надделяха във визитата си на Арсенал с 2:0, а Рийс Джеймс в края на първата част удвои актива на актуалния носител на европейската купа.

Нито за миг отборът, воден от Томас Тухел, не остави съмнение, че е по-класният отбор от двата на „Емирейтс”, като Арсенал регистрира втора поредна загуба през кампанията. Така Арсенал са на предпоследното 19-о място с нулев точков актив и отрицателна разлика – 4.

Челси пък е на върха, заедно с Ливърпул, като и двата тима имат по шест точки и голова разлика 5:0. Двата отбора си дават зрелищен спор идния уикенд на „Анфийлд”.

60 снимки

Арсенал - Челси

източник: sofascore.com

Микел Артета прави промени след загубата от Брентфорд. Бен Уайт е болен и е заменен от Роб Холдинг, който ще си партнира със Соареш. Букайо Сака влиза до Габриел Мартинели.

В Челси Тухел прецени да пусне като титуляр Ромелу Лукаку и той е една от трите промени от успеха над Кристъл Палас. Рийс Джеймс и Кай Хавертц започват, а Кристиан Пулишич е с коронавирус, докато Тимо Вернер остава резерва.

В първата минута на срещата Емил Смит Роу стреля много силно от средна дистанция, но Едуар Менди показа добър рефлекс. В ответната атака същото опита и Рийс Джеймс, но Гранит Джака спря удара му с глава и се наложи швейцарецът да получава лекарска помощ. Срещата продължи в зрелищно темпо, като двата отбора всечески опитваха да затруднят съперниковите вратари.

Точно 15 минути бяха необходими на новата 100-милионна покупка на Челси - Лукаку, да открие головата си сметка за Челси. Лукаку овладя с гръб топката и даде пас за Матео Ковачич, който веднага комбинира вдясно за Рийс Джеймс. През това време Лукаку тръгна и изпревари бранителите на Арсенал, а десният бек в неговия отбор Джеймс му даде успореден пас и белгиецът на празна врата откри - 1:0 за Челси.

В 21-ата минута физическото присъствие на Лукаку можеше да му донесе втори гол, след като таранът надскочи Роб Холдинг и Пабло Мари, но ударът му с глава бе неточен. В 35-ата минута гостите в срещата организираха поредното си добро нападение. Кай Хавертц задържа топката между двама футболисти на Арсенал край тъча и продължи вляво за Маркос Алонсо. Той върна успоредно за Мейсън Маунт, който продължи пътя на топката надясно за Джеймс, а бекът на Челси с кинжален удар удвои актива за своите - 2:0.

В 52-ата минута Букайо Сака шутира силно с левия крак от дистанция, а топката рикошира в десния крак на Маркос Алонсо, ала Менди внимаваше и изби в ъглов удар. Четири по-късно с четири подавания Маунт беше изведен на стрелкова позиция, но опитът му беше неточен. След час игра Арсенал стигна до най-добрата си възможност за гол. Пабло Мари върна с глава центриране от корнер за Роб Холдинг, а бранителят на "артилеристите" стреля с глава от много близо, но не уцели вратата на гостите - аут.

Обамеянг се появи в 62-ата минута като резерва и след 60 секунди отправи точен удар, който бе отразен от Менди. Четвърт час преди края Рийс Джеймс направи феноменално центриране в наказателното поле на Арсенал за Лукаку. Снажният нападател отправи мощен удар с глава, но Бернд Лено с една ръка спря опита на тарана и предотврати сигурен гол в своята врата.

Три преди края пък Кай Хавертц получи подаване от Ромелу Лукаку и опита отблизо да прокара топката между краката на Лено, но някак топката остана в обсега на германеца.

FT / АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ 0:2

0:1 Ромелу Лукаку (15)

0:2 Рийс Джеймс (35)

Рефер: Пол Тиърни

Стадион: "Емиратс"

Стартови състави:

Арсенал: Лено – Соареш, Холдинг, Мари, Тиърни, Локонга, Джака, Пепе, Смит Роу, Мартинели, Сака

Мениджър: Микел Артета

Челси: Менди, Кристенсен, Рюдигер, Аспиликуета, Джеймс, Жоржиньо, Ковачич, Алонсо, Маунт, Хавертц, Лукаку

Мениджър: Томас Тухел