Носителят на ФА Къп и Купата на Лигата през миналата кампания – Ливърпул, срази с 3:1 шампиона на Англия – Манчестър Сити, и успя да вдигне трофея на Къмюнити шийлд за пръв път от 2006-а година насам. Двата отбора изиграха фамозен мач на „Кинг Пауър Стейдиъм“ в Лестър и за първи път „червените“ спечелиха този трофей под ръководството на Юрген Клоп, като германецът вече няма купа, която да не е печелил, докато е мениджър на мърсисайдци.

Ливърпул на два пъти повеждаше в резултата за Суперкупата на Англия, като първо Трент Александър-Арнолд откри резултата в 21-ата минута, но Хулиан Алварес изравни резултата в 70-ата. Така се стигна до 83-ата, когато Мохамед Салах от дузпа отново поведе Ливърпул напред, а в добавеното време на срещата Дарвин Нунес реализира третия гол за своя отбор.

Цял мач за „гражданите“ игра голямата звезда Ерлинг Халанд, който не демонстрира нищо сериозно за своя нов отбор, а през втората част в игра влезе Дарвин Нунес за „червените“ и на практика неговото докосване с глава спомогна за дузпата на мърсисайдци, като ознаменува и официалния си дебют с попадение в Англия.

100 снимки

Двата отбора започнаха в страхотно темпо срещата, а в първияте три минути два удара на играчи на Ливърпул бяха блокирани от защитници на Сити. Мохамед Салах получи диагонален пас в третата и овладя. Той елиминира един на един Кансело и шутира с левия крак, но топката спря във външната страна на мрежата на вратата, пазена от Едерсон.

ВИДЕО: Вижте празненствата и вдигането на купата от Ливърпул за Къмюнити шийлд!

Ман Сити отговори с опасен и фронтален удар от Кевин Де Бройне, но Жоел Матип сложи крак на пътя на топката и тя отиде в корнер. След него Нейтън Аке игра с глава, но стреля неточно. В 14-ата минута Александър-Арнол достави центриране към самотния вляво на наказателното поле на Сити - Робъртсън. Шотландецът стреля с глава от малък ъгъл, но встрани от вратата на бразилеца Едерсон.

След 21 минути игра символичните домакини откриха резултата. Луис Диас получи топката вляво и даде назад за Тиаго Алкантара. Той видя вдясно Мохамед Салах, който овладя и върна за Трент. Десният бек на Ливърпул отправи удар, топката се отби леко в главата на Аке и промени траекторията си, след което влетя във вратата на "гражданите" - 1:0.

Четири след това Риад Марез изведе Де Бройне, който тръгна с топката в наказателното поле на "червените" и шутира от малък ъгъл, но встрани от вратата на Адриан. В 34-ата минута Трент беше излязал напред, а Сити открадна топката и реализира атака през неговата зона. Бернардо Силва намери Ерлин Халанд, който шутирас левия крак, а Адриан Спаси. Последва ново центриране на Силва към Халанд, но норвежецът опита да отиграе с крак, вместо с глава, и сбърка в този случай.

След регистрирания гол Сити започна да владее по-сериозно топката, като тимът опитваше да предлага разнообразност в атака при крилата си. Със старта на втората част се видя дълъг, диагонален пас от Родри към Марез. Алжиренцът елиминира с игра Робъртсън и шутира с левия крак слабо, за да може да се види намеса от Адриан Сан Мигел.

В 58-ата минута Гуардиола смени Марез и Грийлиш, а на тяхно място влязоха Фил Фоудън и Хулиан Алварес. В същия момент Юрген Клоп вкара в игра Дарвин Нунес, който замени Роберто Фирмно в нападението на "червените". В 64-ата минута се видя отлично положение пред Дарвин Нунес, който получи пас зад гърба на Сити от Хендерсън. Той излезе очи в очи срещу Едерсон и стреля, а бразилецът с глава отрази удара на уругваеца.

36 снимки

Двадесет минути преди края Сити реализира попадение във вратата на Ливърпул. Де Броне намери Фил Фодън, който шутира, а Адриан отби. В последствие испанецът възстанови контрола си върху топката, слагайки двете си ръце върху нея, но Фодън я отмъкна с крака си, за да може Алварес да я довкара. След ситуацията последва преразглеждане чрез ВАР. След него пък реферите прецениха, че няма фаул срещу стража на мърсисайдци и голът беше зачетен - 1:1.

Десет минути преди края Дарвин Нунес стреля с глава след центриране, а топката срещна ръката на Рубен Диаш. Реферът Крейг Поусън пък отиде да погледне мониторите на ВАР, макар ясно да се видя, че португалецът играе с ръка в реално време още. В крайна сметка наказателният удар беше даден, а зад топката застана Мохамед Салах. Египтянинът стреля силно в долния ляв ъгъл на Едерсон. Бразилецът се хвърли там, но ударът беше прекалено качествен, за да се намеси стража - 2:1 за Ливърпул.

Три преди края Милнър пласира чудесно центриране към Дарвин Нунес. Уругваецът се извиси и стреля с глава, но за негов малшанс топката отиде край вратата на Едерсон. В добавеното време на срещата Дарвин Нунес вкара първия си гол в официален мач за Ливърпул. Андрю Робъртсън получи центриране вляво на наказателното поле и видя Дарвин Нунес. Уругваецът атакува топката с глава и я прати за трети път във вратата на Едерсон - 3:1.

Малко след това Халанд направи чудовищен пропуск, след като от няколко метра при легнал Адриан след удар нацели напречната греда на "червените".

Ливърпул - Манчестър Сити

източник: sofascore.com

FT  / ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 3:1

1:0 Трент Александър-Арнолд (21)

1:1 Хулиан Алварес (70)

2:1 Мохамед Салах (83-дузпа)

3:1 Дарвин Нунес (90+5)

Рефер: Крейг Поусън

Стадион: "Кинг Пауър Стейдиъм" (Лестър)

Стартови състави:

Ливърпул:  Адриан – Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Джордан Хендерсън, Тиаго – Луис Диас, Мохамед Салах, Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Манчестър Сити:  Едерсон – Кайл Уокър, Рубен Диаш, Нейтън Аке, Жоао Кансело – Родриго, Бернардо Силва, Кевин Де Бройне – Риад Марез, Ерлинг Халанд, Джак Грийлиш

Мениджър: Хосеп Гуардиола