Новият сезон едва започна за повечето водещи отбори в Европа, а вече е време да видим и кой от тях ще се окичи с европейска слава. Носителите на трофеите в Шампионската лига и Лига Европа за миналата кампания Ливърпул и Челси се срещат на 500 км от София, за да определят носителя на Суперкупата на Европа. 

За първи път в тази битка се противопоставят изцяло английски съперници, а това нямаше как да е другояче, след като и четирите финалиста в двата европейски клубни турнира в края на предишния сезон бяха именно от Острова. Тогава мърсисайдци надделяха над Тотнъм, а "сините" се разправиха с Арсенал в изцяло лондонски сблъсък. 

Двата тима се срещат на "Водафоун Арена" в Истанбул, което е домът на Бешикташ. Най-големият турски град е по-специален за Ливърпул и феновете му, защото там преди 14 години беше знаменитият финал в Шампионската лига срещу Милан, спечелен след велик обрат от 0:3 до 3:3 и дузпи. Е, арената не е същата като тогава, но спомените остават. 

Ако триумфират с отличието, мърсисайдци вече ще имат 13 на европейската сцена, като само Барселона, Реал Мадрид и Милан имат повече. Те са и последният английски тим със Суперкупата на Европа, след като я взеха през 2005 г. срещу ЦСКА Москва. 

След това цели четири пъти английските участници в битката за трофея не успяваха да стигнат до него. А в два от тези случаи на губещата страна беше Челси - през 2012 и 2013 г. Другите два пъти разочарованието беше за Манчестър Юнайтед - през 2008 и 2017 г. 

Макар за първи път англичани да спорят помежду си за това отличие, този финал често е ставал арена на битка на отбори от една страна. Най-често това е Испания, като цели пет пъти тимове от Примера дивисион са се борили за славата. Другите два пъти италианската Серия А е имала и двата представителя в двубоя за Суперкупата на Европа. 

Двата тима влизат в различни изходни позиции за тази среща, след като вече сезонът за тях във Висшата лига започна. Ливърпул тръгна с погром над Норич, но лошата новина от него е, че титулярният страж Алисон се контузи и това наложи спешно да бъде привлечен Анди Лонергън, който попадна в групата за Истанбул като резерва на Адриан. 

Челси пък записа тежък фалстарт с погром 0:4 в гостуването на Манчестър Юнайтед и това беше горчив официален дебют за новия мениджър Франк Лампард. Без Еден Азар "сините" засега не показват увереност и ще се стремят да излязат от сянката на белгиеца в тази битка. 

Началото ѝ е 22:00 часа.