Ливърпул вярва, че ФИФА няма база, на която да стъпи по отношение забраната на клубовете от Висшата лига да селектират футболисти от Южна Америка, които не бяха освободени за международните си ангажименти този уикенд.

В сряда Международната футболна централа разкри, че е активирала Член 5, за да блокира клубовете от Премиършип от използването на бразилски играчи, които не са били освободени за последния кръг от срещи на националните отбори. ФИФА активира забраната за 10-14 септември по молба на Бразилската футболна асоциация, а това означава, че футболистите няма да вземат участие в предстоящите двубои от Висшата лига този уикенд, както и в мачовете от Шампионска лига във вторник.

Ливърпул ще бъде един от най-сериозно засегнатите отбори от забраната, като Алисон, Роберто Фирмино и Фабиньо няма да бъдат на разположение за гостуването на Лийдс в неделя – „белите“ от своя страна няма да могат да разчитат на Рафиня. Според Член 22 от Дисциплинарния кодекс на ФИФА, санкциите, които могат да бъдат приложени при неспазване включват глоби и служебна загуба с 0:3, въпреки че не е ясно какво ще се случи на мача Лийдс – Ливърпул, ако и двата отбора пренебрегнат забраната.

Бразилските играчи, които не бяха пуснати за световните квалификации с Аржентина и Перу, включват Фред (Манчестър Юнайтед), Тиаго Силва (Челси), Едерсон и Габриел Жезус (Манчестър Сити). Фред и Тиаго Силва няма да бъдат на разположение съответно на Манчестър Юнайтед и Челси в Шампионска лига, където „червените дяволи“ играят с Йънг Бойс, а „сините“ се изправят срещу Зенит Санкт Петербург във вторник.