Ливърпул гостува на градския си съперник Евертън в един от ключовите сблъсъци за титлата в Англия. Резултатът от двубоя на „Гудисън парк” може да се окаже решаващ за първото място във Висшата лига, въпреки че до края на сезона остават девет кръга. „Червените” се борят за шампионския приз за първи път от 1990 година, а конкурент за отличието е не кой да е, а именно шампиона Манчестър Сити.

Мърсисайдското дерби може да наблюдавате в пряко предаване от 18,15 часа по DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В Gong.bg пък може да намерите всички голове и спорни ситуации в мача, както и любопитни новини около сблъсъка край река Мърси.

Тимът на Юрген Клоп ще има тежката задача да си върне първото място във временното класиране именно на негостоприемния „Гудиъсън”. Вчера „гражданите” взеха очакван успех над Борнемут с 1:0 и изпревариха „мърсисайдци” на върха с две точки.

Ливърпул ще търси задължителен успех, за да се изкачи отново на челната позиция, като всеки друг резултат би оставил тимът на Пеп Гуардиола на първото място.

Очаква се в редиците на домакините да се завърне халфът Андре Гомес, който получи почивка в миналия кръг срещу Кардиф. Защитникът Лейтън Бейнс е единственият сигурен, който пропуска срещата заради травма в ребрата.

В Ливърпул пък ще приветстват нападателя Роберто Фирмино, който се контузи в дербито срещу Манчестър Юнайтед и пропусна успеха над Уотфорд с 5:0 в миналия кръг. Бразилецът поднови тренировки и се очаква да бъде на разположение на Юрген Клоп.

Историята показва, че сблъсъците между „сини” и „червените” винаги са непредвидими, въпреки че в последните години Евертън трудно се противопоставя на градския си съперник. „Карамелите” нямат успех над Ливърпул в последните 18 мача между двата тима във всички турнири. Това е най-дългата серия в съперничеството между градските съперници, което наброява повече от 200 мача в елита на Англия.

Последният успех на Евертън над Ливърпул дойде през октомври 2010 година, когато „сините” се наложиха с 2:0.

Ливърпул пък има интересен рекорд срещу днешния си опонент. „Червените” са отбелязали цели 5 победни гола в последната минута на мачовете. Повече отколкото срещу всеки друг съперник.

С победата си над Кардиф в миналия кръг Евертън прекъсна негативна серия от 3 мача без успех. Ако днес „карамелите” се наложат, то ще запишат две поредни победи в шампионата за първи път от октомври миналата година. Тимът на Марко Силва не може да се похвали с много в мачовете срещу отборите от Топ 6. В последните си 24 мача за първенство срещу тимове от първата шестица, Евертън няма нито един успех. Последната победа дойде през януари 2017, когато „карамелите” разбиха Сити с 4:0. Оттогава те записаха шест равенства и 18 загуби.

В същото време Ливърпул се радва на най-добрия си сезон в историята на Висшата лига. „Червените” вече имат в актива си 69 точки, като това е най-доброто им постижение като актив, откакто бе създадена Лигата.  Статистиката показва, че седемте отбора, които са достигали 69 точки след 28 мача неизменно са печелили титлата.

Тимът на Юрген Клоп също може да се похвали с най-добрата защита при гостувания. „Червените” са допуснали най-малко голове далеч от дома – едва осем, а рекордът на германеца срещу Евертън също е впечатляващ. В седем мача срещу „карамелите” Клоп не е допускал загуба – пет победи и две равенства.