Отборът на Ливърпул е все по-близо до заветното класиране в Топ 4, след като тимът на Юрген Клоп се справи с Бърнли в предпоследния кръг на Висшата лига. „Червените” записаха класически успех с 3:0 при визитата си на „Търф Мор”, и със спечелените три точки се изравниха с отбора на Лестър, който по-рано загуби от Челси. Мърсисайдци обаче са с по-добра голова разлика, което към момента им отрежда четвъртото място. В последния кръг Ливърпул приема  Кристъл Палас, докато Лестър е домакин на Тотнъм Хотспър.

В днешния мач точни за Ливърпул бяха Роберто Фирмино, Натаниел Филипс и Алекс-Окслейд Чембърлейн.  

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Мачът на „Търф Мор” започна силно за Ливърпул. Футболистите на Юрген Клоп стигнаха до две много чисти положения са в рамките на първите три минути. Първо Мохамед Салах бе изведен от Робъртсън в наказателното поле, но в последния момент Бен Мий успя да блокира удара на нападателя. Още в следващата си атака, Ливърпул стигна до нов шанс. Садио Мане обаче не успя да реализира от непосредствена близост, след като топката попадна в него след рикошет.

Домакините отговориха подобаващо и на свой ред създадоха две положения пред Алисон. При първото от тях Рийс Уилям успя да избие силен шут с глава, който доведе до корнер. След изпълнението му, гостите не успяха да изнесат топката и се стигна до суматоха в наказателното поле, но в крайна сметка вратарят на Ливърпул успя да улови.  

В 16-ата минута Мане намери много атрактивно след пас с пета Роберто Фирмино, но бразилецът не успя да нанесе точен удар от много удобна позиция.   

Уникален пропуск направи Крис Ууд в 26-ата минута на срещата. Нападателят бе изведен зад отбраната на „червените” и останал сам срещу Алисон стреля много силно, но встрани от левия страничен стълб на вратата.

Последваха нови две възможности за Ливърпул, които обаче също не се увенчаха с успех. Първо Тиаго, а след това и Мохамед Салах не успяха да уцелят вратата на Норис.

Въпреки многото възможности пред двете врати, първият точен удар в мача дойде едва в 39-ата минута на срещата. Макнийл стреля много силно по диагонала отляво, но Алисон внимаваше и спаси.

Усилията на Ливърпул обаче бяха възнаградени в 43-ата минута, когато Роберто Фирмино реализира след образцова атака. След нападение отляво и асистенция на Анди Робъртсън, бразилецът получи около точката на дузпата и нямаше проблеми да реализира. Това бе попадение номер 9 за футболиста във Висшата лига.

Втората част започна отлично за гостите от Ливърпул. Само седем минути след подновяването на играта, футболистите на Юрген Клоп удвоиха преднината си. След атака отляво Садио Мане центрира прецизно в наказателното поле към централния бранител Натаниел Филипс, който бе оставен абсолютно непокрит. Снажният бранител стреля с глава, и въпреки че ударът бе в средата на вратата, стражът на домакините не успя да се намеси подобаващо.

Точка на спора на „Търф Мор” сложи резервата Алекс Окслейд Чембърлейн, който се разписа след самостоятелна акция в 88-ата минута.

FT БЪРНЛИ – ЛИВЪРПУЛ 0:3

0:1 Фирмино 43', 0:2 Филипс 52', 0:3 Чембърлейн 88'

Стадион: „Търф Мор”, Бърнли

Рефер: Крис Кавана

Бърнли: Норис, Лоутън, Мий, Тарковски, Тейлър, Корк, Браунхил, Уестууд, Гудмундсон, Макнийл, Ууд

Мениджър: Шон Дайш

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Рийс Уилямс, Натаниел Филипс, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Тиаго, Мане, Салах, Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп